Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a luat act cu deosebita satisfactie ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dat curs cu maxima rapiditate solicitarii de modificare a Normei 20/2017, in ceea ce priveste amenzile primite de soferii care, desi au incheiat asigurarea RCA, nu aveau asupra lor exemplarul original al acesteia atunci cand erau opriti pentru control de reprezentantii Politiei Rutiere.
In sedinta Consiliului ASF de astazi, 12.08.2020 (prima sedinta de la transmiterea solicitarii din partea AURSF) a fost aprobata punerea in dezbatere publica a modificarii Normei 20/2017, in vederea rezolvarii acestei probleme, arată un comunicat AURSF.
De asemenea, a fost aprobata o procedura simplificata de dezbatere publica, cu un termen redus, care va permite adoptarea modificarilor in una dintre urmatoarele sedinte ale Consiliului ASF din cursul lunii august si intrarea lor in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.
“O prevedere care a afectat in mod nedrept si absurd foarte multi proprietari de autovehicule corecti dispare din legislatie, intr-un interval de timp record, in urma unei colaborari excelente intre AURSF, asociatie care reprezinta interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare si ASF, autoritatea care reglementeaza si supravegheaza functionarea pietelor financiare nebancare.
Nu este o coincidenta ca acest lucru se intampla la doar cateva saptamani de la momentul in care ASF are un nou presedinte, dupa o perioada de aproape un an de vacanta a acestei functii si tin sa ii multumesc in mod public pentru implicarea decisiva in rezolvarea acestei probleme noului presedinte al ASF, Nicu Marcu.
De asemenea, se cuvin adresate multumiri si celorlalti responsabili din cadrul ASF, vicepresedintelui Cristian Rosu si colegilor sai din cadrul Sectorului Asigurari, dar si reprezentantilor mass-media care au adus in ultima vreme in atentia opiniei publice situatia rezolvata acum.
Speram ca, impreuna si cu ceilalti stakeholderi, sa reusim sa schimbam intr-un interval de timp cat mai scurt si alte articole ale Normei RCA 20/2017 care creeaza probleme unei functionari corecte si eficiente a pietei RCA si, de asemenea, sa promovam activ in legislatia primara si in cea secundara digitalizarea, care este de natura sa aduca importante avantaje tuturor celor implicati – asigurati, pagubiti, societati de asigurare, unitati reparatoare, etc”, afirma Alin Iacob, presedintele AURSF.
Reamintim ca AURSF a transmis in data de 05.08.2020 o scrisoare conducerii ASF in care a solicitat modificarea alin. (11) al articolului 10 din Norma 20/2017, pentru a permite prezentarea politei RCA sub forma digitala in cazul controlului realizat de reprezentantii Politiei Rutiere.