Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzpixabay.com
Prețul aurului a atins un nou record luni pentru a doua zi consecutiv – prețurile spot atingând 2.100 de dolari, deoarece goana globală pentru lingouri pare să continue, potrivit CNBC.
Prețul aurului este pe cale să atingă noi maxime anul viitor și ar putea rămâne peste nivelul de 2.000 de dolari, au spus analiștii, invocând incertitudinea geopolitică, o probabilitate mai slabă a dolarului american și posibile reduceri ale ratei dobânzii.
Prețul aurului a crescut timp de două luni consecutive, conflictul israelo-palestinian a stimulat cererea pentru activul dee refugiu, în timp ce așteptările privind reducerea ratei dobânzii au oferit un sprijin suplimentar. Aurul tinde să performeze bine în perioadele de incertitudine economică și geopolitică datorită statutului său de depozit de valoare de încredere.
„Scăderea anticipată atât a USD, cât și a ratelor dobânzii în 2024 sunt factori cheie pozitivi pentru aur”, a declarat șeful Strategiei piețelor UOB, Economie globală și Cercetare a piețelor, Heng Koon How, pentru CNBC prin e-mail. El a estimat că prețul aurului ar putea ajunge până la 2.200 de dolari până la sfârșitul anului 2024.
În mod similar, un alt analist este optimist cu privire la perspectivele lingourilor de aur
„Există pur și simplu un efect de pârghie mai mic de data aceasta față de 2011 în aur… luând prețurile până la 2.100 USD și punând în vedere 2.200 USD/uncie”, a declarat Nicky Shiels, șeful de strategie pentru metale la firma de metale prețioase MKS PAMP.
Prețul spot al aurului a crescut luni la un nou record de 2.110,8 dolari pe uncie, înainte de a renunța la unele câștiguri. În prezent, se tranzacționează la 2.084,59 USD.
Vineri, aurul a atins 2.075,09 dolari, pentru a depăși un prețios record pe parcursul zilei de 2.072,5 dolari pe 7 august 2020, conform datelor LSEG.
Bart Melek, șeful de mărfuri la TD Securities, se așteaptă ca prețul aurului să ajungă în medie la 2.100 USD în al doilea trimestru al anului 2024, achizițiile puternice ale băncilor centrale acționând ca un catalizator cheie în creșterea prețurilor.
Potrivit unui sondaj recent realizat de Consiliul Mondial al Aurului, 24% din toate băncile centrale intenționează să-și crească rezervele de aur în următoarele 12 luni, deoarece devin din ce în ce mai pesimiste cu privire la dolarul american ca activ de rezervă.
„Acest lucru înseamnă o cerere potențială mai mare din partea sectorului oficial în anii următori”, a spus Melek.
Politica FED în 2024 ar putea avea un rol important, a adăugat el. Ratele mai scăzute ale dobânzilor tind să slăbească dolarul, iar un dolar mai slab face aurul mai ieftin pentru cumpărătorii internaționali, stimulând astfel cererea.
Prețurile aurului în ultimele șase luni
FED și-a început fluxul constant de majorări ale ratelor în martie 2022, pe măsură ce inflația a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, diminuând atractivitatea aurului.
Ratele mai mari ale dobânzilor afectează cererea de aur, care nu plătește nicio dobândă, deoarece activele precum obligațiunile devin mai profitabile datorită randamentelor lor mai mari.
Pe 29 noiembrie, guvernatorul FED, Christopher Waller, a declarat că are în vedere relaxarea politicii în cazul în care datele privind inflația continuă să scadă în următoarele trei până la cinci luni, determinând analiștii să prognozeze o creștere a prețului aurului.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More