Categories: InternationalPolitica

Australia: Fostul premier Scott Morrison admite că şi-a acordat în secret cinci portofolii ministeriale în timpul pandemiei

Fostul premier australian Scott Morrison a admis miercuri, cu explicaţii confuze, că şi-a acordat în secret cinci portofolii ministeriale în perioada pandemiei de COVID-19, relatează AFP şi Reuters.

În cadrul unei conferinţe de presă, agitate şi uneori aprinse, Morrison a respins apelurile de a demisiona din Parlament.

El s-a confruntat cu o serie de întrebări despre motivul pentru care nu a informat publicul – şi nici chiar mulţi dintre colegii săi miniştri – că şi-a acordat puteri suplimentare.

“A trebuit să luăm măsuri extraordinare pentru a pune în aplicare garanţii”, s-a justificat el, explicând într-un mod confuz că a asigurat continuitatea guvernării în cazul în care un ministru ar fi fost indisponibil.

Morrison a declarat că s-a folosit de aceste puteri o singură dată, pentru a trece peste autoritatea ministrului Resurselor şi pentru a bloca un proiect controversat de exploatare a gazelor offshore, precizând în acelaşi timp că această decizie nu are legatură cu COVID-19.

“Sunt foarte mulţumit de această decizie”, a mai spus el.

Fostul premier conservator a adăugat că nu a obţinut “niciun beneficiu personal” din numirea în aceste diferite posturi ministeriale.

Coaliţia conservatoare a lui Scott Morrison a pierdut alegerile generale în luna mai, după aproape un deceniu de guvernare de centru-dreapta.

Premierul Anthony Albanese a declarat recent că Scott Morrison a atacat sistemul de guvernare după ce a preluat în secret cinci portofolii – afaceri interne, trezorerie, sănătate, finanţe şi resurse între 2020 şi 2021, potrivit Agerpres.

Scandalul a scos la iveală natura opacă a luării deciziilor în guvernul australian şi a ridicat întrebări cu privire la necesitatea unor garanţii democratice mai puternice.

În Australia, premierul numeşte membrii guvernului său dintre aleşi care sunt apoi învestiţi în funcţie de guvernatorul general în cadrul unei ceremonii oficiale care este de obicei publică şi înregistrată.

Articole recente

OTP Bank România lansează plățile prin Google Pay pentru clienții posesori de carduri Mastercard

OTP Bank România introduce serviciul Google Pay în portofoliul său, astfel că acum clienții băncii…

4 minute ago

RWE va menţine în funcţiune două centrale pe lignit până în luna martie 2024

Grupul german de utilităţi RWE va urgenta cu opt ani închiderea termocentralelor sale pe cărbune…

9 minute ago

Exporturile de telefoane iPhone produse în India au trecut pragul de un miliard de dolari în ultimele cinci luni

În primele cinci luni ale anului fiscal început în aprilie 2022, valoarea exporturilor de telefoane…

13 minute ago

Consiliul Federaţiei Ruse a ratificat anexarea a patru regiuni ucrainene

Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat marţi încorporarea a patru regiuni ucrainene…

31 de minute ago

Doi comisari europeni cer emiterea de datorii comune ca răspuns la criza energetică

Comisarii europeni Thierry Breton şi Paolo Gentiloni susţin că actuala criză energetică necesită solidaritate în…

33 de minute ago