International

Australia îşi va menţine cooperarea cu Insulele Solomon, chiar şi în cazul unui tratat între acestea şi China

Încheierea unui acord de securitate controversat între China şi Insulele Solomon nu va însemna sfârşitul cooperării în materie de securitate între Australia şi acest arhipelag din Pacific, a declarat duminică şefa diplomaţiei australiene, informează AFP, citată de Agerpres.

Marise Payne a declarat la postul naţional ABC că un tratat de securitate bilateral între Australia şi Insulele Solomon va fi menţinut chiar dacă arhipelagul nu va ţine cont de rezervele Canberrei şi va semna un pact de securitate cu China.

Ea a subliniat că în virtutea acestui tratat, “forţa de asistenţă compusă din ţări din zona Pacificului – Australia, Noua Zeelandă, Fiji şi Papua-Noua Guinee – a fost desfăşurată în Insulele Solomon la sfârşitul anului trecut, pentru a le ajuta să facă faţă revoltelor” declanşate de protestele împotriva premierului Manasseh Sogavare.

Luna trecută, o versiune preliminară a acestui acord în pregătire între China şi Insulele Solomon a ajuns în presă. În aceasta era menţionată autorizarea de desfăşurări securitare şi navale chineze în Insulele Solomon. Informaţia a provocat îngrijorarea Australiei, SUA şi altor naţiuni din Pacific.

Proiectul de acord prevede ca poliţişti chinezi înarmaţi să poată fi desfăşuraţi la solicitarea Insulelor Solomon, pentru a asigura acolo menţinerea “ordinii sociale”. “Forţele chineze” ar fi de asemenea autorizate să protejeze “securitatea personalului chinez” şi “principalele proiecte” ale arhipelagului.

La începutul lui aprilie, Sogavare a asigurat că nu va permite să fie construită o bază militară chineză în ţara sa, însă aceasta nu a fost suficient pentru a aplana temerile Australiei şi aliaţilor săi.

Duminică, Marisa Payne a declarat că aceste asigurări sunt “foarte importante”, dar că ea este îngrijorată de “lipsa de transparenţă a acestui acord”.

Săptămâna trecută, semn al îngrijorării crescânde a Australiei, ministrul australian pentru Pacific, Zed Seselja, s-a deplasat la Honiara, capitala Insulelor Solomon, unde a avut o întrevedere cu premierul Manasseh Sogavare, căruia “i-a solicitat respectuos să nu semneze acordul şi să consulte familia Pacificului, într-un spirit de deschidere şi de transparenţă regionale, în linie cu cadrul de securitate al regiunii”.

Articole recente

Ministerul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…

9 secunde ago

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

37 de minute ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

39 de minute ago

Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană

Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…

42 de minute ago

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

54 de minute ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More