Categories: Banci

Autorităţile italiene lucrează la îndeplinirea condiţiilor puse de UniCredit pentru preluarea Monte dei Paschi

Trezoreria italiană se străduieşte să îndeplinească condiţiile puse de grupul bancar UniCredit pentru o posibilă preluare a rivalului Monte dei Paschi di Siena SpA, aceasta fiind ultima încercare de a scăpa de banca deţinută de stat şi a o vinde unui grup financiar mai sănătos, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, chiar dacă nu s-au înregistrat progrese semnificative în cursul negocierilor care durează de aproximativ un an, Trezoreria italiană consideră în continuare că UniCredit este cea mai bună opţiune pentru Monte dei Paschi di Siena. Sursele au adăugat că cele două părţi continuă negocierile dar este posibil să mai dureze ceva timp până când se va ajunge la un acord. În plus, sursele susţin că, deocamdată, Trezoreria italiană respinge varianta divizării Monte dei Paschi di Siena şi vânzării pe bucăţi dar este posibil să vândă unele active pentru a uşura preluarea de către un singur cumpărător.

Principala condiţie pusă de UniCredit, cel mai mare grup bancar italian, în cursul negocierilor care au demarat în urmă cu un an sub conducerea fostului CEO, Pierre Mustier, este aceea ca orice tranzacţie vizând Monte dei Paschi di Siena să nu îi afecteze rezervele de capital pentru care UniCredit a muncit din greu să şi le consolideze. În plus, noul CEO, Andrea Orcel, fost director la divizia de investment banking a UBS, este prea puţin interesat de un acord pentru Monte dei Paschi di Siena, concentrându-se în schimb pe revizuirea structurii UniCredit.

După ce a salvat de la faliment Monte dei Paschi di Siena în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la mijlocul lui 2022, cel mai târziu.

Însă un obstacol important care stă în calea vânzării pachetului majoritar de acţiuni deţinut de statul italian la MPS sunt riscurile legale în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro care apasă asupra Monte dei Paschi di Siena, după mai mulţi ani de proastă gestiune. Potrivit surselor citate de Reuters, Trezoreria italiană şi consilierii săi au pus la punct o schemă complexă care ar proteja cumpărătorul MPS de revendicările în justiţie însă UniCredit va trebui să fie şi ea de acord cu acest plan.

Tot pentru a facilita un eventual acord, Trezoreria italiană a redus semnificativ povara creditelor neperformante de la Monte dei Paschi di Siena iar sursele susţin că autorităţile italiene sunt gata să facă mai mult pe acest front.

Însă, pentru a asigura că preluarea MPS nu îi afectează capitalul, UniCredit va avea nevoie să primească lichidităţi pentru a acoperi costurile de restructurare şi pentru a-şi reface propriile rezerve precum şi să aibă capacitatea de a ieşi, fără penalităţi, din parteneriatele comerciale pe care MPS le are în domeniile asigurărilor şi altor produse financiare, susţin sursele.

Până acum, autorităţile de la Roma au pus deoparte 1,5 miliarde de euro pentru recapitalizarea Monte dei Paschi di Siena, în contextul unei fuziuni. La rândul său MPS a informat Banca Centrală Europeană că va strânge 2,5 miliarde de euro până în luna aprilie 2022.

Fondurile pe care statul italian va trebui să le aloce pentru ca UniCredit să preia Monte dei Paschi a fost întotdeauna unul din punctele dificile în discuţiile dintre cele două părţi, alături de evaluarea MPS, susţin sursele. Pentru a facilita un acord, Trezoreria italiană a pregătit reduceri de taxe în cadrul fuziunilor aprobate pentru 2021 care ar însemna un sprijin de capital în valoare de 2,2 miliarde euro pentru un acord UniCredit-MPS.

Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

Articole recente

În vizită în Turcia, Angela Merkel îi mulţumeşte lui Erdogan pentru colaborare, fără a omite criticile

Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită de rămas bun în Turcia, a salutat sâmbătă…

10 ore ago

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost reconectata la Sistemul…

10 ore ago

Rusia face apel la negocieri în privinţa crizei gazelor din UE

Rusia consideră că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa, în viitor, relatează…

12 ore ago

Iran: Zece ani de închisoare pentru un fost guvernator al Băncii centrale

Un fost guvernator al Băncii centrale a Iranului a fost condamnat sâmbătă la 10 ani…

12 ore ago

Rusia consideră că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa, în viitor

Rusia consideră că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa, în viitor, relatează…

14 ore ago