Energie

Avertisment al CEO Vestas Wind Power: Fără strategii industriale mai puternice și mai coerente, Europa riscă să-și piardă avantajul în domeniul producției de energie regenerabilă în favoarea SUA și a altor regiuni

Henrik Andersen, CEO al gigantului danez Vestas Wind Systems A/S, producător de turbine eoliene, a adresat un avertisment sever factorilor de decizie europeni: fără strategii industriale mai puternice și mai coerente, Europa riscă să-și piardă avantajul în domeniul producției de energie regenerabilă în favoarea Statelor Unite și a altor regiuni, potrivit Zero Hedge. 

„Energia eoliană este în mare parte o creație europeană – născută în universitățile noastre, testată pe terenurile noastre”, a declarat Andersen pentru Bloomberg News. „Dacă nu protejăm și nu susținem ceea ce am construit, companii ca a noastră vor părăsi în cele din urmă Europa. Este foarte simplu.”

Declarațiile lui Andersen vin pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la competitivitatea Europei, creșterea economică slabă și capacitatea acesteia de a-și îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de carbon. Aceste provocări au fost evidențiate într-un raport din 2023 al fostului prim-ministru italian Mario Draghi.

Tensiunile geopolitice – precum recentele amenințări ale Iranului de a bloca Strâmtoarea Hormuz și instabilitatea continuă cauzată de războiul din Ucraina – au subliniat, de asemenea, urgența obținerii independenței energetice.

„Când ești autosuficient, prețurile energiei scad. Așadar, dacă Europa dorește acest lucru, atunci politica energetică și cea industrială trebuie să fie strâns legate”, a subliniat Andersen. „Avem nevoie de o politică industrială care să permită companiilor europene să fie atât globale, cât și mari.”

Bloomberg scrie că, în ciuda poziției sale de lider în domeniul tehnologiei eoliene, peisajul legislativ fragmentat al Europei, inflația ridicată, creșterea ratelor dobânzilor și problemele legate de lanțul de aprovizionare au creat dificultăți pentru companii precum Vestas. Concurența din partea producătorilor chinezi de turbine – inclusiv recentele acorduri încheiate în Germania – a sporit presiunea, deși unele dintre aceste acorduri sunt supuse unui control riguros din motive de securitate națională.

Andersen a criticat aversiunea de lungă durată a UE față de consolidarea industrială, argumentând că aceasta a pus companiile europene într-o poziție dezavantajoasă la nivel global. „Timp de decenii, am spus nu fuziunilor și consolidării în numele concurenței”, a spus el. „Acum, tocmai această fragmentare face Europa necompetitivă.”

El a indicat politica SUA ca model pentru Europa, citând abordarea americană în ceea ce privește independența energetică și scara industrială. Chiar și în contextul amenințărilor politice la adresa subvențiilor pentru energiile regenerabile, Andersen a recunoscut că SUA a urmat o strategie coerentă pe termen lung.

„Voi fi puțin îndrăzneț și voi spune: Europa ar trebui să se uite la ce a făcut SUA”, a afirmat el. „În ultimele decenii, America a atins un nivel de independență energetică care îi permite acum să exporte energie către Europa. Acest lucru nu s-a întâmplat peste noapte. A fost nevoie de două sau trei decenii de politici consecvente, dar acest lucru demonstrează că se poate face.”

Vestas, cu sediul în Aarhus, Danemarca, a instalat peste 56.000 de turbine în 71 de țări de la înființarea sa în 1979. Recent, compania s-a extins semnificativ în SUA, dublându-și forța de muncă americană la peste 5.000 de angajați în ultimii trei ani. Fabricile sale din SUA funcționează în prezent la capacitate maximă pentru a satisface cererea.

„Nu ne este teamă să investim în SUA”, a spus Andersen. „Și nu ne așteptăm ca niciun guvern – actual sau viitor – să renunțe la prioritatea acordată energiei. De fapt, suntem încrezători că vor continua să avanseze.”

Articole recente

Google nu a avertizat 10 milioane de persoane despre cutremurul din Turcia (BBC)

Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…

32 de minute ago

Inundații semnificative, în județele Suceava și Neamț, în urma furtunilor

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…

46 de minute ago

Vremea Schimbării (opinie Eugen Lascu)

Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…

55 de minute ago

De ce nu vin specialiștii în companiile de stat?

Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…

o oră ago

Nazare: Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More