International

Avion doborât în Darfur cu echipaj rusesc, suspectat că aproviziona armata, spun adversarii (Reuters)

Un avion doborât în statul sudanez Darfur de Nord avea membri ai echipajului ruși și era folosit de armată pentru a realimenta orașul asediat al-Fashir, potrivit facțiunii adverse și documentelor care, potrivit acesteia, au fost găsite în epavă, scrie Reuters. 

Incidentul oferă o privire asupra rețelelor tulburi de aprovizionare din spatele războiului de peste 18 luni dintre armata sudaneză și Forțele de Sprijin Rapid (RSF), care a dezrădăcinat mai mult de 11 milioane de oameni, a provocat foamete generalizată și a atras puteri străine.

Datele de urmărire a zborului și informațiile din conturile de social media care nu au fost raportate anterior sugerează că avionul de transport a trecut cu luni în urmă de la aprovizionarea RSF la cea a armatei. O analiză Reuters a documentelor, filmărilor și rețelelor de socializare indică faptul că cel puțin unul dintre membrii echipajului rus avea un trecut în traficul de arme.

Oficialii RSF au difuzat imagini care arată trupele sale stând în jurul epavei în flăcări a avionului pe care au declarat că l-au doborât în al-Malha, la nord de al-Fashir, în primele ore ale zilei de luni.

În detalii rare privind implicarea străină în apropierea liniilor frontului, RSF a oferit, de asemenea, imagini care pretind a arăta documentele de identitate a doi ruși despre care au spus că se aflau la bord, împreună cu trei membri ai armatei sudaneze.

O sursă a RSF a declarat ulterior că aeronava era un avion de transport Ilyushin folosit pentru a efectua livrări aeriene de arme, muniție și provizii pentru al-Fashir, unde armata și fostele grupuri rebele aliate încearcă de luni de zile să respingă atacurile RSF.

Acesta tocmai făcuse o livrare când a fost lovit, a declarat sursa.

Rămășițele motorului avionului și componentele stabilizatorului se potrivesc cu cele ale unui avion de marfă Ilyushin IL76 de fabricație rusească, conform unei analize a înregistrărilor video realizate de Centrul pentru Reziliența Informației, un grup non-profit cu sediul la Londra, care a localizat locul prăbușirii la 80 de mile nord de al-Fashir.
Reuters a reușit să confirme locația filmărilor după forma munților, dispunerea terenului și vegetație.

Armata sudaneză nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la avion. Reuters nu a putut confirma independent modul în care avionul a fost doborât sau ruta pe care zbura.

Reuters a identificat cel puțin doi ruși despre care se crede că s-ar fi aflat la bordul avionului prin compararea imaginilor partajate de RSF cu identitățile lor și cu profilurile din rețelele sociale. Reuters a folosit baze de date publice cu date personale divulgate, căutări prin recunoaștere facială și accesul la o bază de date oficială a Rusiei pentru a confirma identitatea presupușilor membri ai echipajului.

Ambasada Rusiei în Sudan a declarat că investighează incidentul. Ministerul rus de Externe nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Se știe că armata sudaneză a angajat în mod obișnuit echipaje din țările ex-sovietice.

Schimbarea rutelor

Războiul din Sudan a început după ce fricțiunile dintre RSF și armată, care anterior împărțiseră puterea după o lovitură de stat, au izbucnit în timp ce se luptau pentru poziții înaintea unei tranziții planificate către un regim civil. Ambele părți au primit sprijin străin.

Printre fotografiile documentelor care au circulat pe internet și în unele mass-media după doborârea avionului se afla un set de instrucțiuni de siguranță care prezentau numărul de înregistrare EX-76011.

EX-76011 este numărul unui IL-76 operat anterior de New Way Cargo, o companie aeriană identificată ca furnizând RSF prin Ciad cu sprijinul Emiratelor Arabe Unite, conform unui raport din această lună al Observatorului conflictului din Sudan, o platformă de monitorizare finanțată de Departamentul de Stat al SUA.

Oficialii RSF au declarat că nu au putut confirma numărul de înmatriculare al avionului. O căutare inversă a imaginilor nu a găsit nicio postare publică anterioară a unor fotografii ale documentului cu instrucțiuni de siguranță, ceea ce reduce șansele ca fotografia să fie una veche, din altă locație.

Emiratele Arabe Unite au negat informațiile conform cărora ar oferi sprijin militar RSF. Un grup de experți al Organizației Națiunilor Unite a considerat că rapoartele sunt credibile.

Datele de urmărire a zborurilor și imaginile din satelit analizate de Reuters arată că EX-76011 a zburat pe rute către Ciad până în noiembrie anul trecut.

Cu toate acestea, ultimele date disponibile pentru avion, din decembrie 2023, îl arată zburând spre Port Sudan, pe coasta Mării Roșii, cartierul general de facto al armatei.

Informațiile furnizate de furnizorul elvețian de informații ch-aviation arată că EX-76011 a fost operat de New Way Cargo, o companie aeriană cu sediul în Bishkek, Kârgâzstan și administrată de Astraway FZC, o companie de servicii de aviație din Emiratele Arabe Unite.

Agenția de aviație civilă din Kârgâzstan a declarat pentru Reuters că avionul a fost scos din registrul său și transferat în Sudan pe 12 ianuarie anul acesta. Astraway FZC a declarat că a încetat să mai lucreze cu EX-76011 și echipajul său în decembrie 2023.
Reprezentanții New Way Cargo nu au răspuns.

Instrucțiunile de siguranță cu numărul de coadă EX-76011 sunt etichetate cu numele „NeWay Cargo”. Sigla și stilul sunt similare cu cele ale NeWay Logistics LLC, un broker charter din Dubai.

Erwin Burger, proprietarul și directorul general al NeWay Logistics LLC, a declarat luni pentru Reuters că nu au nimic de-a face cu compania aeriană sau zborul.
„Cineva folosește ilegal sigla companiei noastre”, a spus el.

ECHIPAJ RUS

Unul dintre membrii echipajului suspectați este Victor Granov, în vârstă de 67 de ani, al cărui act de identitate, permisul de conducere sud-african și pașaportul expirat au fost găsite în epavă, potrivit imaginilor furnizate de RSF. Informațiile dintr-un cont LinkedIn și dosarele judiciare rusești arată că el locuiește în Africa de Sud.

Un raport din 2005 al grupării de drepturi Amnesty îl identifică pe Granov ca fiind un om de afaceri din Africa de Sud, asociat anterior cu Victor Bout, un traficant de arme notoriu eliberat într-un schimb de prizonieri între Rusia și SUA în 2022.

Potrivit raportului, Granov a condus două companii aeriene acuzate de încălcarea embargoului asupra armelor în Republica Democrată Congo.

Fiica și fosta soție a lui Granov nu au răspuns la multiple solicitări de comentarii. Bout nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Un al doilea membru suspect al echipajului este Anton Selivanets, în vârstă de 33 de ani, al cărui pașaport rusesc a fost găsit la fața locului, potrivit imaginilor distribuite de RSF.

Fotografiile lui Selivanets de pe rețelele de socializare Instagram și OK îl arată pozând cu avioane IL76 etichetate cu sigla Programului Alimentar Mondial (WFP) pe aeroporturile din Etiopia.
WFP a spus că Selivanets nu este membru al echipajului sau contractant al organizației. Soția lui Selivanets nu a răspuns la mesajele text prin care se solicita comentariu.

RSF a trimis, de asemenea, Reuters un videoclip despre care au spus că provine de la un telefon mobil recuperat din avion. Reuters l-a identificat pe unul dintre bărbații din videoclip ca fiind rusul Alexander Kabanov, în vârstă de 61 de ani, care a postat același videoclip în conturile sale VK și Tiktok în urmă cu mai bine de un an.

Conturile de socializare ale lui Kabanov arată că a servit în trupele aeriene de elită și a petrecut câțiva ani în Africa, în special în Uganda, Sudan și Sudanul de Sud. Reuters nu a putut confirma cui îi aparține telefonul.
Rudele lui Kabanov nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Articole recente

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

39 de minute ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

2 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

2 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

4 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

5 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

5 ore ago

This website uses cookies.

Read More