Update articol:

Avionul care a trecut prin şapte ţări avea o cameră deasupra cabinei, care transmitea în timp real prin intermediul unei cartele SIM (Novinite)

Ancheta ciudatului caz în care un avion mic a trecut prin spațiul aerian a șase țări și a aterizat în Bulgaria continuă. Încă nu este clar cine sunt pilotul și pasagerii de la bord, potrivit Novite.bg.

Potrivit presei bulgare, avionul a fost scos la vânzare pe un site britanic, iar proprietarul, lituanianul Bronius Zaronskis, fost pilot militar în Forțele Aeriene Lituaniene, l-a vândut sâmbăta trecută către trei bărbați. Cu toate acestea, numele cumpărătorilor nu sunt cunoscute, doar că firma era înregistrată în Sofia.

“Nu pot preciza numele. Din Ucraina, România, Bulgaria sau altundeva”, a spus Bronius Zaronskis, fostul proprietar al avionului.

“Ai vorbit în rusă?”

“Da, în rusă cu unul dintre ei. Nu ii cunosc si nu i-am intrebat. Am facut un formular de achizitie, nu erau scrise nume, doar firma. Au pus semnăturile și ne-am luat rămas bun”, a spus Bronius Zaronskis.

În timpul inspecției avionului, nu au fost găsite substanțe sau obiecte ilegale. Avionul a fost verificat nu doar pentru explozivi și droguri, ci și pentru material biologic, s-au prelevat amprente, dar în acest moment nu există date pentru a identifica urme, transmite BTV.

Când avionul a fost găsit pe aeroportul din Buhovtsi, la marginea orașului  Targovishte de către poliție, ambele motoare erau încă calde. Aparatul a fost găsit în timpul unei inspecții după un semnal de la Ministerul de Interne privind încălcarea spațiului bulgar aerian. Drept urmare, poliția a verificat toate locurile posibile unde un astfel de avion ar fi  putut ateriza.

Aeroportul din Buhovtsi nu a mai fost folosit din 1993 și pista nu a fost întreținută. Nu există niciun indiciu că avionul a fost lăsat în panică. Trenurile principale de aterizare au fost blocate, iar trenul de aterizare a fost asigurat destul de calm de către cei care au părăsit avionul.

Avionul are șase locuri, cu indicativ lituanian. Potrivit unor informații neoficiale, avionul a fost radiat în 2009 și în timpul zborului în cauză, care a încălcat spațiul aerian a șapte țări, inclusiv Bulgaria, a zburat cu transponderele oprite.

Un alt fapt interesant este că avionul avea o cameră pe antena de deasupra cabinei, care transmitea în timp real prin intermediul unei cartele SIM. Astfel, o cameră de vizualizare la 360 de grade a fost plasată deasupra cabinei, permițând totul să fie observat atât în ​​zbor, cât și la aterizare.

Ipotezele pentru acest zbor sunt foarte diferite, dar conform anchetei, care este în derulare, versiunea principală este că avionul a fost furat.

O aeronavă bimotor de mici dimensiuni, tip Beechcraft, la bordul căreia se aflau două persoane, a survolat, miercurea trecută, la joasă înălţime, spaţiul aerian al Ungariei, României, Serbiei şi Bulgariei, a informat Ministerul Apărării.

”Precizăm că aeronava în discuţie, care a evoluat în spaţiul aerian al României pe traiectul Oradea – Caransebeş – Drobeta Turnu Severin, nu a manifestat un comportament ostil sau periculos. În niciun moment, pilotul aeronavei nu a răspuns interogărilor radio şi nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare, potrivit normelor internaţionale”, a arătat sursa citată.

Aeronava a decolat din Ungaria, din zona Debreţin, în jurul orei 17,30, fără a avea un plan de zbor aprobat şi fără a avea pornite mijloacele electronice de identificare de tip transponder. Ea a fost interceptată în spaţiul aerian al Ungariei de două aeronave militare ale Forţelor Aeriene Ungare, de tip JAS 39 Gripen, la ora 17,38. Aeronava nu a răspuns interogărilor radio şi nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare. În jurul orei 17,49, aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, în zona Oradea, fiind însoţită de cele două aeronave militare maghiare, în baza acordului cross-border dintre România şi Ungaria. La ora 17,58, aeronavele maghiare s-au întors către bază, ţinta fiind preluată de două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene ale SUA, dislocate pe Baza 86 Aeriană Feteşti, care se aflau în misiune de patrulare în spaţiul aerian al României. La ora 18.36, aeronavele americane au solicitat aprobarea de revenire pe Baza 86 Aeriană, misiunea de poliţie aeriană fiind preluată de două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, decolate de pe aceeaşi bază aeriană.

”Aeronavele militare române au interceptat aeronava-ţintă la ora 18,42 şi au continuat misiunea de interogare şi escortare. Aeronava ţintă, care a continuat să nu răspundă interogărilor radio şi semnalelor vizuale, a intersectat, în jurul orei 19.00, pentru un interval de aproximativ două minute, şi spaţiul aerian al Serbiei, într-o zonă aflată între Drobeta Turnu Severin şi Korbovo”, a menţionat MApN.

În jurul orei 19,09, aeronava-ţintă a traversat în spaţiul aerian al Bulgariei.

 

Dîncu, despre survolarea spaţiului aerian de către bimotorul de tip Beechcraft: Un incident mai degrabă ciudat, o “lebădă neagră”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025