Avocatul Adrian Cuculis a transmis recent, pe social media, câteva explicații referitoare la situația recuperării banilor plătiți la Nordis de către clienții care au achitat avans, dar nu au primit imobilele.
@cuculis Cum Recuperam Banii Platiti La NORDIS? Imi mai pot recupera apartamentul promis? Ce am de facut?
Redăm mai jos explicațiile transmise clienților pe rețelele sociale:
“Dragii mei, astăzi vreau să discut despre informația bombă, care a ieșit cumva în spațiul public de mai puțin de 18- 20 de ore, respectiv grupul Nordis sau o firmă din grupul Nordis, pe de o parte, că a intrat în insolvență, dar țeapa pe care se pare că acest grup a dat- o celor care au vrut să cumpere imobile într- un resort de cinci stele și, teoretic, s -au trezit că au semnat niște antecontracte de vânzare- cumpărare și niciodată nu au intrat în posesia și în patrimoniul lor aceste imobile care, teoretic, ar fi trebuit să fie de multă vreme ale voastre și să vă bucurați de ele.
Ba chiar mai mult decât atât, am văzut într- o investigație Recorder faptul că acele imobile pe care le- ați cumpărat sunt închiriate pe mai departe unor terțe persoane, unor persoane care voiau în regim hotelier să vină și să folosească acele apartamente care sunt ale voastre, teoretic, dar niciodată nu v- au intrat în patrimoniu.
Înainte de orice, vreau să îi avertizez pe cei care vor să cumpere un imobil.
Dragii mei, nu plătiți avans de sută la sută, nu plătiți avans mare de 80%, nici măcar de 50%. Un avans pentru ceva ce nici măcar nu este construit nu poate să fie mai mare de 1000-2000 de euro din punctul meu de vedere, în contextul în care acești dezvoltatori imobiliari, cum s- a întâmplat în cazul Nordis, practic i- au pus sau i- au obligat cumva pe cei care promiteau că vor cumpăra să nu noteze în cărțile funciare ale imobilelor respective această promisiune de vânzare cumpărare. Lipsa acestei notări a dus pe mai departe la posibilitatea ca Nordis, conform celor prezentate în spațiul public, să poată vinde pe mai departe acele imobile o dată, de două ori, de trei ori sau de câte ori și- ar fi dorit, în contextul în care i -ar fi ținut cumva în neștiință pe cei care cumpărau și practic nu știau că, în contextul în care nu-și notează acele contracte în cartea funciară, ei sunt pasibili oricând să-și piardă imobilele respective.
Sigur că Nordis, în momentul de față, sau persoanele din cadrul Nordis și compania în sine au săvârșit niște fapte penale, pe de o parte înșelăciune, pe de altă parte fals sub semnătură privată. Aceste lucruri, coroborate cu faptul că ei au mers pe mai departe pe aceeași rezoluțiune, din punctul celor care au depus plângerile penale infracționale, arată practic o intenție încă de la bun început.
Investigația Recorder este deosebit de importantă pentru că arată mai multe șantiere ale Nordis, care, de fapt, niciodată nu au fost terminate. Nici măcar nu s -a ajuns pe la jumătate, unele dintre ele nici nu au fost începute.
Se pune problema legitimă cum vă recuperați banii pe care i- ați plătit? Cum rezoluționați antecontractele, promisiunile de vânzare cumpărare bilaterale între dumneavoastră și acest grup de firme? Cum a ajuns ca o firmă, care v- a vândut imobilul, ulterior să-l vândă către alte firme sau către alte persoane fizice sau juridice și cum vă puteți recupera la un moment dat bani respectivi. Totuși, să nu uităm că vorbim despre procedura insolvenței. Eu nu știu și cred că nici dvs nu știți pe câte firme au fost împărțite aceste imobile și cum au ajuns să vă vândă sau să vă promită că vor vinde aceste apartamente.
E de precizat și următorul lucru: în momentul în care începeți și inițiați o procedură de genul acesta în cadrul dosarului penal este foarte important, mai ales pentru cei care sunteți angrenați în dosarele penale, să solicitați ca, pe baza ordonanței emisă de procuror, să nu permită intrarea în insolvență, lichidarea și radierea firmei respective, pentru că altfel nu o să vă mai puteți recupera niciodată banii de la Nordis, respectiv de la firma pe care ați avut- o în antecontractul de vânzare cumpărare.
Cei care aveți contracte de vânzare cumpărare binențeles că nu aveti are niciun fel de problemă. Dacă nu v- au fost predate efectiv imobilele, puteți să faceți o cerere posesorie în instanța civilă și să vă recuperați bunurile.
Mai mult decât atât, am văzut situații în care oamenii plăteau, după cum am spus, avans de 100%. Aici aveți mai multe posibilități – fie să mergeți cu o acțiune în instanță, pentru că și aici a fost o altă țeapă, o țeapă prin care termenul de decădere de șase luni de zile, teoretic, a fost cumva redus la două luni de zile. Și în contextul acesta, din toate punctele de vedere, ar trebui să se aplice termenul de decădere sau de prescripție din penal și nu cel din civil. Deci vor fi o groază și o sumedenie de situații diferite.
Ceea ce vreau să vă spun acum este, fără să vă plictisesc cu multe informații de natură juridică, că cei care sunteți păgubiți sau vă considerați păgubiți să- mi scrieți, să lăsați mesajele în comentarii sau eventual să- mi trimiteți chiar pe WhatsApp mesajele voastre.
Suntem 400.000 în comunitatea de Tik Tok, deci suntem o forță informațională la momentul de față și putem să aflăm informațiile respective și să le devoalăm, să le arătăm publicului ca cei care sunt într- o asemenea situație, cu Nordis, cumva să știe și ei ce au de făcut pe mai departe, cum să- și recupereze banii, ce demersuri au de făcut și ce perspective efective au. Sunt câteva situații în ipoteza în care vreți totuși să- i dați în judecată, să obțineți o hotărâre care să țină loc de act de vânzare cumpărare, atunci va trebui plătit prețul integral. Multă lume nu cunoaște lucrurile acestea și este bine să avem o perspectivă clară a lucrurilor care pot fi făcute și care nu pot fi făcute”.
Mai multe detalii aici.