Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzEliminarea legii care blochează listarea companiilor de stat este o prioritate zero a coaliției de guvernare, a spus vicepremierul Dan Barna, astăzi, într-o conferinţă de presă dedicată aniversării a 10 ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP) pe piaţa locală de capital.
Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, speră, astfel, la o listare a companiei, în cel mai fericit caz, la finalul acestui an.
Guvernul Cîțu vrea abrogarea legii care interzice vânzarea din participațiile statului, lege care a blocat și listarea Hidroelectrica. Înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, este interzisă pentru o perioadă de 2 ani, au decis parlamentarii, anul trecut.
Dan Barna a spus azi la Bursa de Valori București: “Acea lege bloca listarea, inclusiv la Hidroelectrica. Este o prioritate a primelor săptămâni în Parlament. La începutul lunii februarie, sper să fie în procedură de urgență, să reușim să o trecem prin Parlament (n.n. abrogarea). E prioritate zero din punct de vedere al coaliției de guvernare. Odată eliminată respectiva piedică majoră, toate demersurile pentru listarea Hidroelectrica vor reintra în cursul normal.”
Bogdan Badea a declarat că este pregătit pentru acest moment: “Suntem pregătiți, așteptăm cu mare speranță ca restricțiile de ordin legislativ să fie ridicate, astfel încât să putem să continuăm procesul de listare. Sperăm într-o listare a Hidroelectrica, în cel mai fericit caz, la finalul acestui an, dacă lucrurile vor merge repede și avem suficient timp de pregătire. N-aș vrea să spun că mai târziu de primăvara anului viitor, pentru ca e o listare așteptată, care trebuie să se întâmple, care cred că va fi un moment crucial pentru piața de capital din România. (…)
Trebuie să facem efortul să explicăm românilor că listarea nu înseamnă o vânzare, că pleacă cineva cu compania din România, ci o deschidere a companiei, o transparentizare, o metodă părin care fiecare dintre noi poate să dețină o parte din Hidroeletrica. Este o companie românească și va rămâne o companie românească și va fi o companie românească performantă.”
Atragerea fluxurilor de capital depinde de ofertă, iar aici, desigur, ne vom strădui cu toţii să accelerăm listarea Hidroelectrica şi, posibil, şi a altor companii unde statul are o prezenţă majoritară, a declarat, luni, si Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
“Aşteptăm cu toţii să vedem fluxuri mai mari de capital, ceea ce se poate traduce şi în valori mai bune. Desigur, trebuie să ajutăm atragerea fluxurilor de capital dacă vom creşte şi oferta. Şi aici, desigur, ne vom strădui cu toţii să accelerăm listarea Hidroelectrica şi posibil şi a altor companii unde statul are o prezenţă majoritară şi care vrea să rămână majoritară. Când a pornit Fondul Proprietatea exista o doză de scepticism. Îmi aduc aminte că şeful meu de la vremea respectivă era sceptic privind această metodă de a compensa foştii proprietari, de a-i despăgubi pe oameni. Ce am înţeles din aceşti ani este că principalul beneficiu pe care l-a adus Fondul Proprietatea în economie a venit din partea guvernanţei economice. Aici, Fondul a fost foarte util pentru noi ca instituţie şi pentru economia României, în general, pentru că a îmbunătăţit transparenţa, regulile de funcţionare în instituţiile de stat au redus dimensiunea numitor practici din companiile de stat şi ne-a ajutat uneori să nu aruncăm bani pe apa sâmbetei prin programe scumpe de restructurare. Dacă pui mai mulţi bani în ceva de merge prost nu o să poată să meargă bine, ci doar vei reuşi să pierzi mai mulţi bani”, a precizat Chiriţoiu.
Fondul Proprietatea este pregătit să sprijine listarea companiilor de stat în viitorul apropiat, contribuind la proces cu o parte din acțiunile pe care le deține în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica, potrivit unui comunicat transmis cu ocazia aniversării a 10 ani de la listarea pe Bursa de Valori București. Listările așteptate din partea Guvernului României, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator imens pentru atragerea mai multor investitori în România, contribuind la îmbunătățirea guvernanței corporative și transparenței. Aceasta este soluția necesară pentru deblocarea pe deplin a potențialului pieței de capital din România și obținerea promovării la statutul de piață emergentă de către MSCI, ajutând, în același timp, la procesul de redresare a țării după impactul pandemiei, arată FP.
Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…
Acțiunile globale au crescut și euro s-a consolidat luni, după ce un acord comercial între…
Samsung Electronics a încheiat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari pentru furnizarea…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene, convenite în cadrul acordului dintre SUA şi UE…
This website uses cookies.
Read More