Macroeconomie

Balcanii de Vest, în convergență economică spre media europeană (Andrei Rădulescu)

Banca centrală, Autoritatea pentru piețe de capital, Ministerul de Finanțe și Agenția pentru supravegherea pieței de asigurări din Muntenegru au organizat a doua ediție a conferinței dedicate pieței financiare la Podgorica, în perioada 24-25 septembrie anul curent.

n cadrul conferinței am prezentat evoluțiile recente și perspectivele macroeconomice pe termen mediu pentru economiile din Balcanii de Vest, care se află în diverse etape ale procesului de aderare la Uniunea Europeană.

Cele șase economii (Serbia, Bosnia – Herțegovina, Albania, Macedonia de Nord, Kosovo și Muntenegru) au înregistrat un PIB nominal cumulat de aproximativ 146,1 miliarde EUR în 2023, potrivit statisticilor Eurostat, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din dimensiunea economiei României.

Cu toate acestea, ritmul de creștere economică din aceste economii din Balcanii de Vest a fost unul ridicat pe parcursul ultimilor ani (cu mult peste cel înregistrat la nivelul Uniunii Europene și în Zona Euro), evidențiindu-se dinamica din Muntenegru – PIB-ul s-a majorat cu rate anuale de 13,0% în 2021, 6,4% în 2022, respectiv 6,3% în 2023, conform estimărilor Eurostat.

Estimările econometrice elaborate utilizând metode standard și baza de date a Fondului Monetar Internațional (FMI) indică ritmuri anuale ridicate pentru potențialul de creștere, de aproximativ 3,9% în Muntenegru și Kosovo, 3,6% în Serbia, 3,5% în Albania, 2,9% în Bosnia-Herțegovina și 2,1% în Macedonia de Nord, aspect evidențiat în graficul următor.

Totodată, prognozele macroeconomice elaborate de Fondul Monetar Internațional (FMI) exprimă perspective favorabile pentru evoluția activității economice în aceste țări în 2024 și 2025, inclusiv ca urmare a implementării programelor derulate de Uniunea Europeană (principalul partener economic și principalul investitor în statele din Balcanii de Vest).

Astfel, economia Albaniei ar putea crește cu ritmuri anuale în accelerare de la 3,1% în 2024 la 3,4% în 2025, în convergență spre dinamica anuală a PIB potențial.

De asemenea, pentru PIB-ul Bosniei – Herțegovinei prognozele FMI indică rate anuale în ameliorare la 2,5% în 2024, respectiv 3,0% în 2025.

În scenariul FMI economia din Kosovo ar putea prezenta dinamici anuale în accelerare la 3,8% în 2024, respectiv 4,0% în 2025.

Pentru PIB-ul din Muntenegru prognozele experților FMI indică rate anuale de creștere de 3,7% în 2024, respectiv 3,0% în 2025.

Economia Macedoniei de Nord ar putea înregistra dinamici anuale în accelerare la 2,7% în 2024, respectiv 3,7% în 2025.

Nu în ultimul rând, PIB-ul Serbiei ar putea urca cu ritmuri anuale în ameliorare la 3,5% în 2024, respectiv 4,5% în 2025, potrivit prognozelor instituției financiare internaționale.

Conform scenariului macroeconomic al FMI ritmul anual al prețurilor de consum va continua tendința de decelerare în economiile din Balcanii de Vest în trimestrele următoare, spre niveluri în 2025 de 3,0% în Albania, 2,7% în Bosnia – Herțegovina, 2,3% în Kosovo, 2,7% în Muntenegru, 2,5% în Macedonia de Nord, respectiv 3,1% în Serbia.

În contrapartidă, aceste economii se confruntă cu o serie de provocări structurale, inclusiv nivelurile ridicate ale dezechilibrului macroeconomic și ratei șomajului.

Astfel, potrivit estimărilor FMI rata șomajului a înregistrat în 2023 niveluri medii anuale de 11,0% în Albania, 13,3% în Bosnia – Herțegovina, 14,3% în Macedonia de Nord și 9,5% în Serbia.

Atrag atenția cu privire la faptul că acest nivel ridicat al ratei șomajului este determinat de componenta structurală, fiind necesare ample reforme (inclusiv în sensul reducerii ponderii economiei informale) pentru reducerea acestui indicator.

Pe de altă parte, se evidențiază diferențele importante între țările din Balcanii de Vest din perspectiva ponderii datoriei publice în PIB. În 2023 acest indicator s-a situat la 57,0% în Albania, 30,2% în Bosnia-Herțegovina, 19,1% în Kosovo, 61,4% în Muntenegru, 54,5% în Macedonia de Nord și 48,3% în Serbia, potrivit datelor FMI.

Potențialul de convergență economică spre media Uniunii Europene pe termen mediu pentru statele din Balcanii de Vest este ridicat, cele mai recente estimări Eurostat indicând niveluri ale PIB pe locuitor, la paritatea puterii standard, ca procent din media Uniunii Europene, de 51,0% în Muntenegru și 45,2% în Serbia în anul 2023 (singurele state din Balcanii de Vest pentru care sunt disponibile aceste date pentru anul trecut).

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

3 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

5 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

5 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

7 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More