Pierderile Băncii Angliei din obligaţiunile cumpărate pentru a susţine economia Regatului Unit după criza financiară vor fi ”mai mari decât se prevedea, până la jumătatea deceniului”, potrivit Deutsche Bank, transmite CNBC.
La sfârşitul lunii iulie, banca centrală a estimat că va solicita Trezoreriei Marii Britanii să sprijine pierderile de 150 de miliarde de lire sterline (189 de miliarde de dolari) din facilitatea de cumpărare de active (APF).
Programul s-a derulat din 2009 până în 2022 şi a fost conceput pentru a îmbunătăţi condiţiile de finanţare pentru companiile afectate de criza financiară din 2008.
Banca Angliei a acumulat obligaţiuni în valoare de 895 de miliarde de lire sterline, în timp ce ratele dobânzilor au fost scăzute din punct de vedere istoric.
Cu toate acestea, banca centrală a început să se retragă din această poziţie la sfârşitul anului trecut, iniţial prin oprirea reinvestiţiilor în activele aflate la scadenţă şi apoi prin vânzarea activă a obligaţiunilor, într-un ritm estimat de 80 de miliarde de lire sterline pe an, începând cu octombrie 2022.
Atât Trezoreria, cât şi Banca Angliei ştiau când a fost implementat APF că profiturile sale timpurii (123,8 miliarde de lire sterline în septembrie anul trecut) vor deveni pierderi odată cu creşterea ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, ritmul în care banca centrală a fost nevoită să înăsprească politica monetară în încercarea de a tempera inflaţia înseamnă că costurile au crescut peste aşteptări.
Dobânzile mai mari au condus la scăderea valorii obligaţiunilor guvernamentale achiziţionate – cunoscute sub numele de gilts, exact când BOE a început să le vândă în pierdere.
Datele privind finanțele publice din iulie au arătat că Trezoreria a transferat 14,3 miliarde de lire sterline în cursul lunii către Banca Angliei pentru a acoperi pierderile din programul său de relaxare cantitativă, cu 5,4 miliarde de lire sterline peste cifra estimată de Oficiul independent pentru responsabilitatea bugetară în martie.
Sanjay Raja, economist senior la Deutsche Bank, a remarcat că până acum s-au mutat un total de 30 de miliarde de lire sterline de la Trezorerie la banca centrală din septembrie, iar indemnizațiile sunt probabil să continue să depășească previziunile guvernului din două motive.
„În primul rând, ratele dobânzilor au crescut cu mult peste nivelurile din previziunile de primăvară ale organului de supraveghere fiscală. Și în al doilea rând, prețurile gilt au scăzut și mai mult – în special în capătul mai lung al curbei, ceea ce a dus la pierderi suplimentare din evaluare, deoarece Banca deconsolidează în mod activ APF prin vânzări active de gilt”, a spus Raja într-o notă de cercetare vineri.
Banca Angliei a majorat dobânzile la 14 reuniuni consecutive de politică monetară, ducând rata dobânzii de referință de la 0,1% la sfârșitul lui 2021 la un maxim din ultimii 15 ani de 5,25%. În general, piața se așteaptă la o a 15-a creștere la 5,5% la următoarea reuniune a Comitetului de politică monetară.