International

Banca Centrală a Poloniei a majorat dobânda de bază la 5,25% pentru a contracara inflaţia

Banca Centrală a Poloniei a majorat rata dobânzii mai puţin decât estimau economiştii, în pofida accelerării inflaţiei, un semn că s-ar putea apropia de final înăsprirea politicii monetare, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,25%. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din noiembrie 2008 şi a opta majorare a dobânzii din tot atâtea luni.

Economiştii se aşteptau la o creştere cu 100 de puncte de bază a dobânzii, după ce săptămâna trecută Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia, o decizie care va majora probabil şi mai mult preţul energiei.

În mod repetat, oficialii de la Banca Centrală a Poloniei au subliniat necesitatea combaterii creşterii preţurilor, determinată de majorarea costurilor cu energia, alimentele şi alte bunuri.

O campanie agresivă de majorare a dobânzilor nu a reuşit până acum să încetinească accelerarea inflaţiei, dar a început să pună presiune pe unii consumatori. Luna trecută, Guvernul a prezentat un plan de ajutor pentru cei care au credite ipotecare.

Rata inflaţiei în Polonia a urcat la 12,3% în aprilie, a anunţat recent Oficiul de Statistică, după ce în martie a accelerat la 10,9%, cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii.

Polonia se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali, precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum.

Articole recente

Virgil Popescu: Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport gaze Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa

Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport a gazelor naturale pe…

20 de minute ago

Ikea, aproape de vânzarea fabricii din Rusia

Compania rusească Invest Plus a anunţat luni că a finalizat acordul de cumpărare al celui…

29 de minute ago

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă după o analiză a Planului în domeniul energiei (secretar de stat)

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o cotă de aproximativ 30,7% pentru 2030…

60 de minute ago

Şeful ANCOM: Noua Directivă a UE pe reglementarea transferului de date va ajuta statele să aibă reglementări mult mai clare

Directiva Uniunii Europene privind reglementarea transferului de date acoperă foarte multe domenii şi suntem datori…

2 ore ago

Irina Pencea este noul General Manager al eMAG România

eMAG o numește pe Irina Pencea în funcția de General Manager eMAG România, potrivit unui…

2 ore ago

Cioloş îi cere explicaţii ministrului Daea în legătură cu întârzierea subvenţiilor la agricultură ecologică şi a despăguburilor pentru secetă

Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare durabilă, i-a cerut, luni, ministrului…

2 ore ago