Categories: Asigurari

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) devine acționar al Euroins

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Eurohold, proprietarul Euroins Insurance Group, au semnat un acord prin care BERD își propune să preia o participație minoritară în operațiunile Euroins.

Acordul a fost aprobat la toate nivelurile corporative ale celor două entități, urmând ca în zilele viitoare să fie semnate și documentele contractuale finale. Investiția Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Euroins va fi pentru o sumă de până la 30 milioane euro și va fi realizată printr-o majorare de capital a grupului de asigurări. Eurohold, proprietarul Euroins, va participa, de asemenea, la procedura de majorare a capitalului, cu o injecție suplimentară de capital propriu de până la 12 milioane euro.

Euroins Insurance Group va utiliza fondurile strânse în principal pentru dezvoltarea și creșterea celei mai mari entități de asigurare din cadrul grupului – Euroins România Asigurare Reasigurare SA și, în plus, pentru a consolida pozițiile de piață ale holdingului în sud-estul Europei.

„În ultimele luni, Euroins România a trecut printr-un proces radical de schimbare, reevaluare a riscurilor și îmbunătățire a produselor și serviciilor pe care le oferim, practice o repoziționare pe piața asigurărilor. Prezența BERD în acționariatul Euroins indică faptul că suntem pe drumul cel bun, demonstrând că suntem o companie solidă și că suntem un partener stabil, atât pentru clienți, parteneri de afaceri, cât și pentru autorități. Au trecut doar câteva luni de când am preluat mandatul de director general al Euroins România, iar schimbările pe care mi le-am propus nu se opresc aici. Vom lansa produse noi, avem o abordare diferită față de clienți, continuăm să investim și să creștem pe piața non-RCA, pentru că astăzi Euroins este o companie dinamică, competitivă, care are atât de multe de oferit. Schimbarea nu este ușoară, dar prezența unui partener precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este un semnal pozitiv pentru întreaga industrie românească”, a declarat Tanja Blatnik, director general al Euroins România.

Pe lângă investiția BERD, acționarii Euroins România au anunțat deja o majorare de capital de 24,3 milioane euro (120 milioane lei) care urmează să fie votată la  Adunare Generală Extraordinară din 15 septembrie 2021. Această creștere de capital vine în urma a alte două majorări successive de capital de peste 25,5 milioane euro (126 milioane lei) și împreună cu o injecție de capital suplimentară de 8,1 milioane euro (40 milioane lei), care urmează să fie acordată către Euroins România de compania-mamă printr-o datorie subordonată. Acest lucru ar duce la o contribuție totală de 57,8 milioane de euro (286 milioane de euro) a acționarului principal la capitalul Euroins România în decursul a mai puțin de un an.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a cofinanțat, de asemenea, achiziția de către Еurohold a activității grupului CEZ în Bulgaria. Pe 28 iulie 2021, Еurohold – cel mai mare holding bulgar și un grup financiar și de asigurări independent din sud-estul Europei, a finalizat oficial achiziția filialelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane euro.

Ca urmare a tranzacției, Еurohold a preluat 67% din participația la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Bulgaria – CEZ Distribution Bulgaria (cota de piață de 40%) și cel mai mare furnizor de energie electrică – CEZ Electro Bulgaria, precum și 100% din capitalul celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică – CEZ Trade Bulgaria. Grupul a achiziționat, de asemenea, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz și centrala electrică pe bază de biomasă Bara Group.

Prin achiziționarea și integrarea activelor grupului CEZ, Еurohold își dublează numărul de clienți pe care îi deservește – la peste 7 milioane  – și va angaja peste 6.000 de persoane în 11 țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) și din fosta Uniune Sovietică (FSU) ). Filialele bulgare ale Grupului CEZ au peste 3.000 de angajați și furnizează servicii către aproape 3 milioane de clienți.

Eurohold Bulgaria este un grup de afaceri independent lider în regiunea CEE / SEE / CSI și cel mai mare holding public din Bulgaria – din punct de vedere al veniturilor. Acesta operează în domeniul asigurărilor, leasingului, vânzărilor de mașini, gestionării activelor și serviciilor de investiții. Eurohold listat la BVB și WSE. Deține Euroins Insurance Group (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări independente din regiunea CEE / SEE / CSI, care operează în 11 țări și deține filiale în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia și Belarus.

Articole recente

Mesaje contradictorii ale MAE rus despre acordarea statutului de candidate la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina

Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei…

o oră ago

Ucraina: Parlamentarul Andrii Derkaci, sancţionat deja de Trezoreria SUA, acuzat că spionează în favoarea Rusiei

Principala agenţie de securitate internă a Ucrainei a anunţat vineri că a descoperit o reţea…

o oră ago

Prima reuniune a ”Comunităţii Politice Europene” va avea loc anul acesta, anunţă Macron

O primă reuniune a aşa-numitei Comunităţii Politice Europene (CPE) va avea loc în Republica Cehă…

o oră ago

UE şi Norvegia au stabilit să-şi consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de…

12 ore ago

Klaus Iohannis a reafirmat la Bruxelles convingerea privind viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi…

13 ore ago

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare; indice de alocare – 0,2393196964

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare, indicele de alocare fiind de 0,2393196964, potrivit…

13 ore ago