Banci

Banca rusească de stat VTB dă vină pe sancţiuni pentru pierderile înregistrate în 2022

Andrei Kostin, directorul general de la VTB, a dat marţi vina pe sancţiunile internaţionale pentru totalitatea pierderilor înregistrate anul trecut de a doua mare bancă din Rusia, o rară recunoaştere a faptului că eforturile Occidentului de a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei au afectat sectorul financiar rusesc, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Occidentul a interzis accesul marilor bănci ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2021, astfel că giganţii bancari ruşi Sberbank şi VTB au fost forţaţi să înceteze operaţiunile din Europa.

Sancţiunile au afectat mai rapid VTB decât alte bănci ruseşti pentru că această bancă avea o expunere mai mare pe pieţele internaţionale şi mai mult de 20% din portofoliul său de credite era în valută. În aceste condiţii, VTB a fost una dintre cele peste 100 de instituţii financiare din Rusia care au înregistrat pierderi, pe măsură ce profiturile înregistrate de întregul sector au scăzut cu aproximativ 90% în 2022.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune Rossiya 24, Andrei Kostin a declarat că VTB a reuşit să îşi crească portofoliile de credite pe segmentele retail şi corporate, dar a adăugat că sancţiunile au fost responsabile pentru totalitatea pierderilor înregistrate de a doua mare bancă rusească.

“Principalul motiv pentru care am înregistrat pierderi este că, începând din 24 februarie şi până pe 10 martie, înainte să fie adoptate decizii privind restricţii la eliberarea de fonduri în valută către populaţie, o sumă de 26 de miliarde de dolari a fost retrasă din conturile noastre”, a spus Kostin.

Restricţiile asupra mişcărilor de capital introduse în lunile februarie şi martie anul trecut au inclus interzicerea cumpărării de dolari şi euro în contextul în care deponenţii s-au grăbit să îşi scoată fondurile iar autorităţile de la Moscova au încercat să preia controlul asupra pieţei valutare.

Kostin a dezvăluit că VTB a fost forţată să cumpere valută de pe piaţă atunci când rubla s-a depreciat puternic până la mai mult de 100 de ruble pentru un dolar. Marţi, rubla rusească se tranzacţiona la un curs de schimb de aproximativ 71 de ruble pentru un dolar.

Articole recente

Acord între Germania şi Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la…

54 de minute ago

Aproape 100 de miliarde de dolari, retrase din depozitele la băncile din SUA, dar oficialii spun că sistemul e „sănătos și rezistent” (CNBC)

Autoritățile de reglementare au asigurat din nou publicul că sistemul bancar din SUA este în…

o oră ago

Austria anunță că îl va aresta pe Putin și îl va aduce la Haga dacă liderul Rusiei va vizita țara

Austria își va îndeplini obligațiile care îi revin în calitate de parte la Statutul de…

3 ore ago

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul comercial pentru o creştere a ratingului de ţară (ministrul Finanţelor)

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere…

3 ore ago

Ciucă: Decizia Agenţiei de rating Fitch – semnal de încredere în perspectivele de creştere a economiei româneşti

Decizia Agenţiei de rating Fitch privind revizuirea perspectivei de ţară de la negativă la stabilă…

3 ore ago

AIEA confirmă recuperarea aproape integrală a uraniului dispărut din Libia

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a confirmat vineri că a fost regăsit aproape tot…

8 ore ago