Una dintre cele mai mari bănci din Suedia, Swedbank, pare să fi fost folosită sistematic pentru spălarea de bani, timp de aproape un deceniu, a arătat o anchetă a televiziunii SVT.
Analiza arată că 50 dintre clienții Swedbank, suspectați de spălare a banilor, au mobilizat prin bancă un total de 5,8 miliarde dolari, banca fiind legată de scandalul de spălare de bani de la Danske Bank Estonia.
Potrivit SVT, 26 milioane USD din cele 5,8 miliarde, sunt legate de frauda fiscală rusească, descoperită de contabilul Serghei Magnitki.
“Este un scandal masiv. Din informațiile SVT, tranzacțiile suspecte efectuate de către Swedbank au reprezentat o parte semnificativă a operațiunilor de spălare a banilor, în paralel cu Danske Bank”, spune Louise Brown, expert în corupție și președinte al Transparency International Suedia.
Ancheta arată, de asemenea, tranzacții care pot fi legate de cea mai extinsă fraudă fiscală de acest fel din istoria Rusiei, care a fost expusă de contabilul fiscal Serghei Magnitsky, ducând la moartea sa. Această fraudă a determinat adoptarea Actului Magnitsky în Statele Unite în 2012, care a impus sancțiuni asupra unui număr de cetățeni ruși implicați.
Șeful de comunicare a grupului Swedbank, Gabriel Francke Rodau, spune că Swedbank monitorizează activ tranzacțiile, pentru a dezvălui activitatea criminală. El confirmă faptul că Swedbank a identificat tranzacții suspecte de spălare a banilor și a raportat activitățile Departamentului de Informații Financiare din Suedia.
“Swedbank are toleranță zero la spălarea banilor și, atunci când vedem semne, acționăm”, spune Rodau.
Gabriel Francke Rodau nu a vrut să răspundă la întrebarea dacă Swedbank a fost conștientă că banii furați în cazul Magnitsky au fost transferați prin aproximativ 50 de conturi din Swedbank.
În septembrie, directorul general al Danske Bank A/S, Thomas Borgen, a demisionat, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari). În prezent, Danske este investigată în Danemarca, Estonia, Marea Britanie şi SUA pentru spălare de bani prin intermediul sucursale sale estoniene.