Categories: Tehnologie

Barna: Guvernul a aprobat un memorandum privind operaţionalizarea acestui Centru Cyber care va exista la Bucureşti

S-a decis un grup de lucru interministerial, pentru ca într-un termen foarte scurt Centrul să funcţioneze

Vicepremierul Dan Barna a declarat că Executivul a aprobat un memorandum privind operaţionalizarea Centrului Cyber şi a fost decis un grup de lucru interministerial pentru ca într-un termen foarte scurt Centrul să funcţioneze.

„Un al doilea memorandum important e cel de operaţionalizare a acestui Centru Cyber care va exista la Bucureşti. S-a decis un grup de lucru interministerial, pentru ca într-un termen foarte scurt Centrul să funcţioneze, să devină operaţional şi să îl avem ca instituţie cu care România să poată conta în scenariul european”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, potrivit news.ro.

Pe 6 ianuarie, Executivul a aprobat un memorandum privind aspecte organizatorice pentru operaţionalizarea Centrului de competenţe industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică al UE – Centrul Cyber, prima structură a Uniunii Europene care va avea sediul în România.

memorandumul a vizat desemnarea instituţiei coordonatoare şi constituirea unui Grup de lucru interinstituţional pentru identificarea setului de măsuri necesar operaţionalizării Centrului CYBER.

Documentul a propus desemnarea Ministerului Finanţelor ca instituţie responsabilă cu operaţionalizarea Centrului CYBER în România.

„În acest sens, propunem constituirea în cadrul Ministerului Finanţelor a unei structuri funcţionale care va avea rolul de Unitate de Operaţionalizare a Centrului Cyber, prin intermediul căreia se va asigura interfaţa între angajaţii viitorului Centru cu autorităţile şi instituţiile din România. Propunem ca Ministerul Finanţelor să fie instituţia responsabilă cu elaborarea cadrului normativ prin care se va asigura bugetul necesar închirierii şi administrării sediului Centrului CYBER de la Bucureşti (chirii şi utilităţi), pe o perioadă de 10 ani”, conform documentului.

Pentru asigurarea de către Ministerul Finanţelor a cadrului legal în vederea operaţionalizării cât mai urgente a acestui centru la Bucureşti, se impune constituirea cu celeritate a unui grup de lucru interinstituţional, denumit în continuare GLI-CYBER, care va opera sub autoritatea Ministrului Finanţelor şi care va fi format din reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în gestionarea/ soluţionarea aspectelor legate de operaţionalizarea Centrului, inclusiv aspectele vizând domeniul comunicaţiilor şi securităţii cibernetice, precum şi ai altor instituţii relevante deopotrivă pentru operaţionalizarea şi urmărirea îndeplinirii acestui obiectiv important pentru România.

„GLI-CYBER va fi constituit prin Ordin al Ministrului Finanţelor, iar atribuţiile acestuia, precum şi nivelul de reprezentare solicitat din partea instituţiilor mai sus menţionate, vor fi detaliate în actul de constituire”, potrivit sursei citate.

Ţara noastră a fost desemnată, la finalul anului trecut, ca statul membru Uniunii Europene care va găzdui sediul Centrului Cyber.

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

Articole recente

Consiliul General al Capitalei: PUZ-urile coordonatoare de sector, suspendate pentru un an (video)

PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 vor fi suspendate pentru o…

5 ore ago

Utilitech Services – furnizor de servicii de întreținere tehnică, curățenie și mentenanță a clădirilor – a listat prima sa emisiune de obligațiuni la BVB

Utilitech Services, furnizor servicii de intretinere tehnica, curatenie si mentenanta a cladirilor, a listat vineri,…

5 ore ago

Bittnet Group raportează afaceri de 108,6 milioane de lei și înregistrează profit net în 2020

Bittnet (BNET), un grup de companii de IT, listat pe Piața Principală a Bursei de…

5 ore ago

Electrica a raportat un profit net individual de 298,4 milioane lei, în 2020, în creștere cu 15,8%

In anul 2020, Electrica SA (EL) a obtinut un profit net individual (preliminar neauditat) de…

5 ore ago

FlorideLux.ro estimează vânzări de 75.000 euro în perioada 1-8 Martie

FlorideLux.ro, unul dintre cei mai mari retaileri de aranjamente florale și cadouri online și offline…

6 ore ago

Iohannis: Certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, organizată joi şi vineri…

6 ore ago