Politica

Băsescu îşi propune realizarea unei uzine de transformare a gunoiului în energie, după modelul suedez

Fostul preşedinte Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, îşi propune realizarea unei uzine de transformare a gunoiului în energie termică şi electrică, după modelul suedez, investiţie ce se ridică la 300 de milioane de euro, pe care spune că o va realiza dacă va fi ales.

“Suedia are 32 de staţii de procesare a gunoiului menajer, cu care asigură apa caldă şi încălzirea la 960.000 de locuinţe şi asigură apă caldă, încălzire şi electricitate la alte 260.000 de locuinţe. Deci, recuperează 50,6%, transformă în energie electrică şi energie termică 48,6% şi gunoi rămâne doar 0,8%, în condiţiile în care un suedez produce 420 de kilograme de gunoi pe an, spre deosebire de un bucureştean, care produce 360 de kilograme de gunoi menajer pe an. Pentru a-şi asigura funcţionarea celor 32 de staţii, Suedia importă 800.000 de tone de gunoi din Regatul Unit, Irlanda şi Italia. 800.000 de tone înseamnă mai puţin decât gunoiul pe care îl produc cei 2,1 milioane de locuitori ai Capitalei. Bucureştiul produce 760.000 de tone de gunoi pe an. Asta e distanţa pe care o avem de recuperat. Nu o să o putem face într-un an, nu să o putem face în patru ani, dar dacă vrem să avem aer curat, privim la exemplul suedez”, a precizat Băsescu la o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Băsescu a adăugat că pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie, în primul rând, de participarea cetăţenilor la o selectare a gunoiului şi de valorificare a materialelor reciclabile.

“Până când vom avea uzina de transformare a gunoiului menajer în energie electrică, ceea ce în programul meu înseamnă anul trei de mandat, o investiţie de 300 de milioane de euro, va trebui să învăţăm să colectăm separat materialele refolosibile de materialele care nu sunt refolosibile, cum sunt resturile menajere, care se transformă în compost, din care, când vom avea uzina, vom obţine gaz, cu care or să meargă maşinile salubrizării şi autobuzele doamnei Firea, alea cu motoare diesel”, a explicat Băsescu.

Fostul preşedinte a arătat că uzina pe care o are în vedere funcţionează în Polonia cu gunoi neselectat, “pentru că are nevoie de plasticul aruncat în gunoiul menajer pentru a-i da putere calorică pentru producerea de energie electrică şi energie termică”, menţionând că investiţia va începe în maximum şase luni de la începerea mandatului, urmând să primească rapid finanţare de la UE.

“Dacă, pe de o parte, declanşăm programul de recuperare a materialelor refolosibile, pe de altă parte, avem obligaţia ca, în timp, să golim gropile de gunoi pe care le-am umplut în jurul Bucureştiului (…). În ceea ce priveşte investiţia, ea va începe în maximum şase luni de la începerea mandatului. Este un tip de investiţie pe care UE o finanţează imediat. Începând cu 1 ianuarie 2021, pentru necolectarea selectivă se aplică amenzi. Nu stabilite de mine, nu stabilite de consiliul general, ci stabilite de Legea 181/2020, promulgată de preşedintele României în luna august, o lege care stabileşte amenzi foarte consistente, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice pentru necolectarea selectivă a gunoaielor”, a susţinut Băsescu. 

Articole recente

Klaus Iohannis transmite felicitări noului preşedinte al Cehiei

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, sâmbătă, felicitări noului preşedinte al Cehiei, Petr Pavel, pronunţându-se pentru…

3 ore ago

Armata Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina

Forţele armate ale Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări de la declanşarea invaziei ruse…

3 ore ago

Liderii europeni salută victoria lui Petr Pavel în alegerile prezidenţiale din Republica Cehă

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat "ataşamentul ferm la valorile noastre europene"…

3 ore ago

Atentate în Ierusalimul de Est: Moscova îndeamnă toate părţile la ”reţinere maximă”

Ministerul Afacerilor Externe rus s-a declarat sâmbătă "profund îngrijorat" după atentatele comise în Ierusalimul de…

3 ore ago

Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Cehă

Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, după numărarea a 75%…

8 ore ago

Preşedinta Comisiei Europene asigură Kievul de sprijin necondiţionat înaintea summitului UE-Ucraina

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, înainte de summitul UE-Ucraina de…

9 ore ago