Ministerul Sănătății a demarat procedura pentru Digitalizarea Sistemului de Raportare al stocurilor de medicamente, o altă reformă majoră finanțată prin PNRR. Investiția ajunge la 200.000 de euro, iar bugetul total destinat transformării digitale depășește 400 de milioane de euro.
Implementarea proiectului presupune crearea unei baze de date care va cuprinde toate informațiile referitoare la medicamentele comercializate în România, de la autorizarea acestora, până la eliberarea către pacienți. Baza de date va fi operațională în iunie-iulie 2024.
Tot în cadrul proiectului va fi dezvoltat și un sistem integrat de management al medicamentelor autorizate de punere pe piața din România, care implică interoperabilitatea tuturor sistemelor informatice de la nivel național într-o soluție unică e-Sănătate.
Obiectivele specifice țin de identificarea nevoii reale de medicamente pentru pacienții din România, elaborarea de politici și strategii sustenabile în domeniul farmaceutic, interoperabilitarea bazelor de date privind medicamentele, dezvoltarea unui modul în cadrul SER necesar procesului de aprobare / corecție anuală a prețurilor la medicamente de uz uman. Nu în ultimul rând, proiectul urmărește digitalizarea procesului de autorizare de către Ministerul Sănătății a unităților farmaceutice.
Investiția se ridică la peste 200.000 de euro, bani din PNRR și se realizează în parteneriat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Proiectele de digitalizare din Sănătate vin în strânsă legătură cu elaborarea primei Strategii Naționale de Digitalizare în Sănătate, proiect demarat în luna iunie în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și toți reprezentanții principalelor instituții medicale din România.
“Digitalizarea sistemului medical reprezintă o tranziție importantă către cele mai moderne tehnologii. Utilizarea electronică a datelor, interoperabilitatea, telemedicina și alte soluții digitale de management clinic vor duce la creșterea accesului oamenilor la servicii de sănătate, la îmbunătățirea serviciilor medicale, reducerea erorilor, optimizarea managementului și a planificării resurselor în sănătate. Mulțumim tuturor experților și instituțiilor partenere pentru implicare în elaboararea primei strategii naționale pentru digitalizarea sistemului medical din România”, a declarat la momentul respectiv prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Bugetul total destinat transformării digitale depășește 400 de milioane de euro.
Reamintim că la final de august, a fost lansat un nou apel de proiecte, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru digitalizarea instituțiilor din domeniul sănătății. Este vorba despre achiziționarea de echipamente IT și de soluții digitale pentru debirocratizarea administrației medicale.