Update articol:

BCE se pregăteşte să aprobe investiţia UniCredit la Commerzbank

bce
Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să dea undă verde băncii italiene UniCredit pentru ca aceasta să îşi majoreze participaţia la banca germană Commerzbank, o mişcare care ar putea deschide calea pentru cea mai mare tranzacţie bancară transfrontalieră din Europa de după criza financiară globală, a dezvăluit pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar, scrie Agerpres.

Potrivit acestei surse, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, experţii BCE ar putea să finalizeze în săptămânile următoare analiza lor cu privire la achiziţionarea de către UniCredit a unei participaţii de 29,9% la Commerzbank, ceea ce ar fixa cadrul pentru o aprobare din partea Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, undeva la finele lunii martie. Cele mai recente rapoarte ale experţilor BCE în materie de supervizare, care au luat în calcul mai multe scenarii pentru a evalua soliditatea celor două bănci, au fost pozitive, a adăugat sursa citată.

În luna septembrie 2024, directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel, a şocat elita politică şi economică din Germania după ce a preluat o participaţie importantă la Commerzbank, iar ulterior a majorat această participaţie până la aproape 30% şi a făcut presiuni pentru o combinaţie între cele două bănci.

Aprobarea venită de la BCE ar elimina un obstacol important pe partea de reglementare.

O combinaţie între UniCredit şi Commerzbank ar însemna că una dintre cele mai mari bănci italiene ar prelua a doua mare bancă din Germania, la care statul este încă unul din acţionari după salvarea din 2008. Însă Orcell a subliniat că are nevoie de sprijinul Guvernului german pentru a putea demara o ofertă de preluare completă, o mişcare catalogată drept “ostilă” de către echipa managerială de la Commerzbank.

Însă, atât directorul diviziei de supervizare din cadrul BCE, Claudia Buch, cât şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, au susţinut necesitatea unor fuziuni bancare transfrontaliere, pe motiv că băncile europene sunt prea mici şi concentrate pe piaţa internă pentru a putea concura cu rivalii americani.

În calitate de organism de supervizare a băncilor din zona euro, BCE poate bloca marile investiţii în bănci pe baza unor criterii precum soliditatea financiară a cumpărătorului şi reputaţia managerilor. Decizia organismului de supervizare trebuie aprobată şi de consiliul guvernatorilor BCE, care este prezidat de Lagarde.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025