Energie

BEI, dispusă să finanţeze până la 75% din costul capitalului eligibil pentru eficienţă energetică

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este dispusă să finanţeze până la 75% din costul capitalului eligibil pentru fiecare proiect de eficienţă energetică în condiţiile în care finanţează nu mai mult de 50% din valoarea unui proiect, a declarat miercuri Marius Cara, şef al biroului Grupului BEI în România, la o conferinţă de specialitate despre implicarea comunităţilor în tranziţia verde, potrivit Agerpres.

“Eficienţa energetică este o prioritate care vizează, evident, toate sectoarele economiei. Noi ne propunem să sprijinim renovarea clădirilor existente, creşterea performanţei energetice a noilor construcţii şi extinderea investiţiilor eficienţă energetică realizate de IMM-uri şi de sectorul industrial. Acest demers este cu atât mai important cu cât finanţarea proiectelor de eficienţă energetică rămâne destul de complexă pentru a accelera tranziţia”, a declarat reprezentantul băncii.

Potrivit acestuia, BEI a finanţat proiecte de anvelopare în toate sectoarele Capitalei. “Unde vedem un bloc care arată mai bine decât celelalte din jur, probabil că este un proiect finanţat de BEI”, a spus Marius Cara, precizând că banca încearcă să finanţeze şi alte municipalităţi din ţară.

“În plus, investim şi în dezvoltare urbană, însemnând proiecte de eficienţă energetică, transport urban, regenerarea spaţiilor publice şi modernizarea iluminatului stradal. Avem exemple de succes la Oradea şi în Sectorul 2 al Bucureştiului”, a mai spus reprezentantul BEI.

El a arătat că, în general, România se confruntă cu o gestionare deficitară a deşeurilor municipale, cu un nivel redus de reciclare şi cu o depozitare a excesivă a gunoaielor. Cara a dat, însă, ca exemplu de succes judeţul Galaţi, unde BEI a acordat un împrumut de 14,4 milioane de euro în 2023, pentru un proiect “care urmăreşte să creeze în judeţ un management integrat a deşeurilor în conformitate cu obiectivele naţionale”.

Energia geotermală, gestionarea deşeurilor şi valorificarea lor din perspectivă norvegiană şi românească au fost temele conferinţei “Implicarea
comunităţilor în tranziţia verde”, finanţată de Inovation Norway, şi organizată miercuri, la Bucureşti, de către Freedom House România şi Centrul Român de Politici Europene.

Articole recente

Angajamente propuse de Vodafone România, în tranzacția Telekom România Mobile Communications

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…

19 minute ago

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…

53 de minute ago

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de către DIGI România și Vodafone România

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…

58 de minute ago

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

o oră ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

o oră ago

Trump avertizează Iranul că instalaţiile sale nucleare ar putea fi bombardate din nou

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va ordona noi atacuri americane asupra instalaţiilor…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More