Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzGermania este extrem de furioasă și a convocat ambasadorul chinez, după ce armata sa a afirmat că o navă a Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) a țintit un avion german cu un laser în timpul unei operațiuni comune a Uniunii Europene, potrivit Zero Hedge.
„Punerea în pericol a personalului german și perturbarea operațiunii sunt total inacceptabile”, a declarat marți Ministerul de Externe al Germaniei. „Ambasadorul chinez a fost convocat astăzi la Ministerul Federal de Externe.”
Incidentul s-ar fi produs în Oceanul Indian și în Marea Roșie, în cadrul operațiunii ASPIDES a UE, care are ca scop securizarea transportului maritim internațional împotriva pirateriei și a altor atacuri.
Der Spiegel a descris că „posibilele daune sunt încă neclare și sunt în curs de investigare” – referindu-se la un avion de recunoaștere german de tip nespecificat care se pare că opera deasupra apelor din largul coastei Yemenului.
Presa germană indică faptul că avionul se apropia de o fregată chineză în momentul respectiv, astfel încât utilizarea laserului ar fi putut fi o măsură defensivă, ceea ce nu este neobișnuit în cazul navelor militare abordate de aeronave necunoscute sau străine.
Au fost dezvăluite și următoarele detalii:
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german a declarat că aeronava implicată în incidentul de la începutul acestei luni era un avion cu platformă multisenzorială. Cunoscut sub numele de „ochi zburător” datorită capacităților sale de supraveghere pe distanțe lungi deasupra mării, acesta este pilotat de civili, având la bord personal militar.
Aeronava efectua „un zbor de rutină deasupra Mării Roșii” când a fost „țintită fără motiv și fără contact prealabil de un laser de către o navă de război chineză care fusese deja întâlnită de mai multe ori în zona maritimă”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat transmis prin e-mail. „Prin utilizarea laserului, nava de război a acceptat riscul de a pune în pericol vieți omenești și bunuri materiale.”
Newsweek a scris: „În 2018, Pentagonul a acuzat cetățeni chinezi că au îndreptat lasere de precizie militare către piloți americani care operau din baza americană din Djibouti, utilizată pentru operațiuni antiteroriste în Africa de Est și Yemen.”
„Într-un caz, doi piloți ai unui avion de transport C-130 au suferit leziuni minore la ochi în timp ce se pregăteau să aterizeze la bază”, se arată în raport.
Misiunea UE în aceste ape este activă din februarie 2024 și a fost prezentată ca o operațiune necesară de securitate maritimă defensivă pentru a proteja navigația în Marea Roșie.
Statele Unite s-au retras recent din conflictul cu houthiții și a fost încheiat un armistițiu maritim fragil, care implică Marina SUA, dar alte nave au fost atacate chiar săptămâna aceasta.
Washingtonul a îndemnat de mult timp Europa să-și intensifice apărarea acestor căi navigabile regionale, ceea ce pare să se întâmple, cel puțin într-o măsură limitată.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More