Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPreşedintele american Joe Biden a opinat joi că democraţia are nevoie de “campioni”, inclusiv în SUA, în deschiderea unui Summit virtual pentru democraţie, care reuneşte 100 de ţări, a căror selecţie a stârnit controverse pe plan internaţional, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
Democraţia în lume are nevoie de “campioni” pentru a face faţă “provocărilor importante şi neliniştitoare”, a spus Biden de la Casa Albă, exprimându-se de pe un podium înconjurat de panouri create pentru această ocazie, cu inscripţia “Summit pentru Democraţie” şi un logo în culorile albastru, portocaliu şi alb.
Cel de-al 46-lea preşedinte american a recunoscut că SUA înseşi trebuie să “lupte fără încetare pentru a fi la înălţimea idealurilor lor democratice” şi a fost de părere că niciunul din statele invitate la summit nu este “perfect”.
Dar, liderul american le-a invitat să-şi unească eforturile în faţa “autocraţilor” care “îşi justifică practicile şi politicile de represiune ca fiind mijlocul cel mai eficient de a răspunde provocărilor momentului”, semănând îndoială asupra capacităţii regimurilor democratice de a avea grijă de proprii lor cetăţeni.
Evenimentul, organizat virtual la Washington din cauza pandemiei de COVID-19, urmează teoretic să se desfăşoare cu prezenţă fizică anul viitor.
Summitul reuneşte reprezentanţi ai 100 de guverne, organizaţii neguvernamentale, întreprinderi şi organizaţii caritabile, dar lista invitaţilor a provocat tensiuni aprinse.
China şi Rusia au criticat excluderea lor de la summit.
Faptul că SUA îşi atribuie dreptul să definească “care este o ‘ţară democratică’ şi care nu este eligibilă pentru acest statut” relevă o “mentalitate de Război Rece”, au scris la sfârşitul lunii noiembrie într-un editorial comun ambasadorii rus şi chinez în SUA, Anatoli Antonov, respectiv Qin Gang, notează AFP.
Invitarea Taiwanului a scandalizat Beijingul, care consideră insula drept provincie chineză, chiar dacă nu o controlează.
Acest summit se desfăşoară într-un moment de mare tensiune între SUA şi China, dar şi între SUA şi Rusia.
Washingtonul a anunţat luni că nu va trimite niciun reprezentant diplomatic la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing în februarie. Gestul SUA a fost urmat de Australia, Marea Britanie şi Canada.
În privinţa Rusiei, Joe Biden şi-a înmulţit avertismentele împotriva lui Vladimir Putin, pe care speră să-l descurajeze să atace Ucraina, agitând ameninţarea unor sancţiuni economice severe.
Dincolo de formalităţile protocolare de la summitul asupra democraţiei, preşedintele american urmează să aibă joi consultări cu aliaţii SUA: preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar apoi cu liderii ţărilor membre ale NATO din Europa de Est.
Lista ţărilor invitate sau excluse de la acest summit a provocat dezbateri.
Pakistanul, Filipinele, Brazilia, condusă de preşedintele de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, fac parte dintre invitaţi, dar nu şi Ungaria, membră a UE, unde un guvern naţionalist se află la putere sau Turcia lui Recep Tayyip Erdogan, aliată totuşi a Washingtonului în cadrul NATO.
Summitul intervine în timp ce Statele Unite trec printr-o criză politică fără precedent, fostul preşedinte Donald Trump şi aliaţii săi conservatori continuând să denunţe, fără probe, fraude electorale care l-ar fi făcut să piardă alegerile din noiembrie 2020.
Atacul violent al susţinătorilor lui Trump împotriva Congresului la 6 ianuarie a zdruncinat democraţia americană şi ţara rămâne afectată de divizări în pofida posturii de “unificator” a preşedintelui.
Cu o popularitate în scădere în sondaje, Joe Biden urmează să înfrunte într-un an alegeri legislative la jumătatea mandatului care sunt defavorabile în mod tradiţional puterii în exerciţiu. Acest scrutin ar putea de asemenea, în caz în care republicanii vor repurta succes, să-l determine pe Donald Trump să candideze pentru un nou mandat în 2024.
Potrivit lui Bruce Jentleson, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Duke, acest summit “a fost de la început o idee proastă”, care incită la tensiuni fără să producă progrese majore.
“Noi avem probleme mai importante decât oricare altă democraţie occidentală”, spune el. “A fost atacat Congresul, ceea ce practic a însemnat o tentativă de lovitură de stat. Nu s-a mai văzut aşa ceva să se întâmple la Paris, în Bundestag-ul german sau la sediul UE din Bruxelles”, afirmă expertul.
“Dacă vrem competiţie, trebuie să facem cât mai bine şi este într-adevăr ceea ce avem de făcut în ţara noastră mai degrabă decât să adunăm 100 de lideri pentru a le spune: ‘Noi iubim democraţia'”, explică el.
Guvernul chinez anunţă plata unei alocaţii anuale fără precedent de aproximativ 420 de euro pentru…
Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…
Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…
Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…
This website uses cookies.
Read More