Categories: International

Biden: Hotărârea Curţii Supreme de a revoca dreptul la avort al americancelor aruncă Statele Unite cu 150 de ani înapoi; Proteste mamut în toată ţara

  • „Este o zi tristă pentru Curte și pentru țară”, a declarat Biden într-un discurs la Casa Albă după pronunțarea hotărârii, despre care a spus că duce țara înapoi cu 150 de ani.

  • Până vineri seara, cel puţin şapte state republicane şi conservatoare au interzis deja avortul: Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma şi Dakota de Sud.

Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a luat vineri decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic ‘Roe v. Wade’ din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină, informează AFP şi Reuters. Decizia de vineri nu scoate în afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte de ‘Roe v. Wade’, când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu.

Hotărârea Curţii Supreme de a revoca dreptul la avort al americancelor aruncă Statele Unite cu 150 de ani înapoi, a spus vineri preşedintele democrat, Joe Biden, într-un discurs la Casa Albă, în care a îndemnat ambele tabere la manifestaţii ”paşnice”, relatează BBC News.

“Corpul meu, alegerea mea”: mii de persoane au manifestat, vineri seară, la New York şi Boston, strigându-şi furia după decizia privind avortul a Curţii Supreme a Statelor Unite.

Lidera majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a catalogat vineri drept o ”jignire” şi o ”palmă” dată femeilor decizia Curţii Supreme a SUA care a anulat jurisprudenţa ce garanta dreptul femeilor la avort, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

La polul opus, liderul republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, a calificat această decizie drept una ”curajoasă şi corectă” şi a denunţat ”atacurile” democraţilor la adresa judecătorilor Curţii Supreme.

Fostul preşedinte republican Donald Trump a reacţionat de asemenea favorabil, afirmând că decizia ”este conformă Constituţiei şi restabileşte drepturile acolo unde trebuiau să fie de mult timp”.

În schimb, predecesorul său democrat Barak Obama a susţinut că instanţa supremă a SUA a ”atacat libertăţile esenţiale a milioane de americani”, iar fostul secretar de stat democrat Hillary Clinton consideră hotărârea Curţii Supreme ca ”un pas înapoi pentru drepturile omului şi drepturile femeii”.

Despre ”un mare pas înapoi” prin această decizie a vorbit şi premierul britanic Boris Johnson, în timp ce omologul său canadian Justin Trudeau a catalogat hotărârea Curţii Supreme a SUA drept ”oribilă”.

Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, a luat vineri decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic ‘Roe v. Wade’ din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină. Hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu.

Cu o majoritate de 6 judecători conservatori la 3 progresişti, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Patru state din componenţa SUA, respectiv Missouri, Kentucky, Louisiana şi Dakota de Sud au anunţat la scurt timp după acest verdict că interzic avortul, alte 22 fiind aşteptate să facă anunţuri similare curând. În schimb, statul New York a anunţat că menţine dreptul la avort şi a invitat femeile care doresc să recurgă la întreruperi de sarcină să vină pentru acest lucru în statul New York.

Alte trei state progresiste, respectiv California, Oregon şi Washington, au anunţat că se angajează împreună să apere dreptul la avort.

Articole recente

Înaintea plafonării preţului ţiţeiului rusesc, producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate a crescut cu 2,2%

Producţia de petrol şi gaze condensate a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie…

6 ore ago

ONU: Atacurile asupra instalaţiilor energetice în Ucraina provoacă noi nevoi umanitare pentru populaţie

Atacurile asupra instalaţiilor energetice ale Ucrainei provoacă "un nou nivel de nevoi" umanitare pentru populaţie,…

6 ore ago

Ungaria: Cozi la benzinării din cauza penuriei de carburant

O penurie de carburant a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul…

7 ore ago

Revista CARIERE organizează în data de 13 decembrie Gala Premiilor Revistei CARIERE 2022

Revista CARIERE organizează în data de 13 decembrie, la București, Gala Premiilor Revistei CARIERE 2022,…

7 ore ago