Update articol:

Biden și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au ignorat întrebările despre uciderea lui Khashoggi – video

  • Președintele Joe Biden s-a salutat prietenos cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, despre care CIA a spus că probabil a ordonat uciderea brutală în 2018 a editorialistului Washington Post Jamal Khashoggi în Turcia, scrie CNBC

  • Gestul cald al lui Biden către Bin Salman în timp ce președintele ieșea din limuzină a apărut înaintea întâlnirii lor oficiale din Arabia Saudită, o întâlnire despre care președintele a susținut anterior că nu se va întâmpla.

  • De asemenea, Biden a promis, în timpul campaniei sale prezidențiale, că va face guvernul saudit „să plătească prețul și să-i facă paria care este, de fapt”.

 

Joe Biden şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman s-au salutat prietenos, cu pumnul, la sosirea preşedintelui american în Regatul Arabiei Saudite. Casa Albă a precizat că liderul american încearcă să evite strângerile de mână pentru a se proteja de Covid-19.

Președintele Joe Biden a spus că a abordat vineri cu liderii saudiţi problema uciderii jurnalistului de la Washington Post Jamal Khashoggi.

Biden s-a confruntat cu o furtună de critici cu privire la decizia sa de a vizita regatul într-un moment în care preţurile petrolului ating un nivel aproape record în SUA. Astfel, preşedintele ar urma să îi oblige pe oficialii saudiţi să se angajeze să crească producţia.

Ieri, Biden a declarat reporterilor că, în timpul întâlnirii sale la Jeddah, Arabia Saudită, prinţul saudit „i-a spus că nu este personal responsabil” pentru uciderea lui Khashoggi.

„I-am  spus că am crezut că este”, a spus Biden.

Președintele a mai declarat că bin Salman i-a spus că „a luat măsuri împotriva celor responsabili de uciderea jurnalistului, iar apoi am continuat să vorbesc mai multe despre modul în care au răspuns oricărei opoziții sau critici la adresa administrației saudite, fiind pentru mine o încălcare a drepturilor omului.”

„În ceea ce privește uciderea lui Khashoggi, am ridicat subiectul la întâlnire, arătând clar ce credeam despre acest lucru la momentul respectiv și ce cred despre asta acum”, a spus președintele. „Mi-am explicat clar punctul de vedere. A tăcea cu privire la problema drepturilor omului este inconsecvent sau incompatibil cu cine suntem și cine sunt eu.”

„Ceea ce s-a întâmplat cu Khashoggi a fost scandalos”, a spus el reporterilor în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

„Nu mă voi întâlni cu MBS”, a spus Biden luna trecută. „Merg la o întâlnire internațională, unde va participa şi el”.

Logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz, a redistribuit o fotografie cu pumnul lui Biden lovindu-l pe prinț, cu un mesaj de pe contul de Twitter al lui Khashoggi: „Hei @POTUS. Aceasta este responsabilitatea pe care ai promis-o pentru uciderea mea. Sângele următoarei victime a lui MBS este pe mâinile tale.”

Biden a fost întrebat despre acest tweet de reporteri. „Îmi pare rău că se simte așa. Am fost deschis atunci și am fost direct şi astăzi”, a spus Biden.

Dar Biden a râs când un reporter a spus că a fost criticat pentru salutul calduros cu prinţul saudit.

Întrebat cum ar putea fi sigur că Arabia Saudită nu va ucide pe altcineva precum Khashoggi, Biden a răspuns brusc: „Dumnezeu te iubeşte, ce întrebare prostească”.

„Cum aș putea fi sigur de toate acestea?” a intrebat presedintele. „Tocmai am spus clar – dacă se întâmplă ceva din nou precum asta (n.r. uciderea jurnalistului), vor primi răspuns și multe altele.”

Fred Ryan, editorul și directorul general al The Washington Post, a declarat: „Primul salut dintre președintele Biden și Mohammed bin Salman a fost mai rău decât o strângere de mână – a fost rușinos”.

 

„A proiectat un nivel de intimitate și confort care oferă lui MBS salvarea nejustificată pe care a căutat-o ​​cu disperare”, a spus Ryan într-o declaraţie, care a fost postată pe Twitter de purtătorul de cuvânt al The Post.

Gerry Connolly, democratul din Virginia care reprezintă districtul în care locuia Khashoggi la momentul uciderii sale, a scris pe Twitter: „Jamal Khashoggi, alegătorul meu, a fost ucis și dezmembrat la cererea prințului moștenitor saudit. Nu este momentul pentru afaceri cu el.”

Vineri, Biden a strâns mâna separat cu regele saudit Salman bin Abdulaziz, tatăl prințului moștenitor.

Biden a promis, în timpul campaniei sale prezidențiale din 2020, că va face guvernul saudit „să plătească prețul (n.r. pentru uciderea lui Khashoggi) și să-i facă  paria ce sunt, de fapt”.

Vineri reporterul NBC Peter Alexander i-a strigat lui Bin Salman: „Jamal Khashoggi, îți vei cere scuze familiei lui?”

Oficiali ai delegaţiilor au răspuns: Mulţumim! Mulţumim, guys! Mulţumim! 

Un alt reporter a spus: Preşedinte Biden, mai e Arabia Saudită paria?  Preşedinte Biden?

Întrebările au fost ignorate.

Un consilier saudit l-a strâns apoi de braţ pe  Alexander, a scris reporterul pe Twitter. Alexander a adăugat că „MBS a avut un zâmbet ușor” pe față după ce i-a pus întrebarea.

Biden a fost criticat pentru călătoria din Arabia Saudită, bogată în petrol, și pentru că s-a întâlnit cu MBS.

„Ne simțim trădați”, a declarat Abdullah Alaoudh, liderul Partidului Adunării Naționale, un grup de opoziție saudit, cu sediul în SUA, pentru NBC News la începutul acestei săptămâni. „Ni s-a promis că vom fi protejați de MBS.”

Alaoudh a spus luni că vizita lui Biden l-ar putea ajuta pe prințul moștenitor „să scape de crimă”.

Bin Salman a negat că a fost implicat în brutala ucidere din 2 octombrie 2018 a cetățeanului saudit Khashoggi în consulatul țării din Istanbul de către o echipă de agenți de informații conectaţi la prinț. Oficialii americani au spus că trupul lui Khashoggi a fost dezmembrat cu un ferăstrău.

„Absolut nu”, a spus Bin Salman pentru emisiunea „60 Minutes” de la CBS News, când a fost întrebat dacă a ordonat uciderea.

„A fost o crimă odioasă”, a spus el în acel interviu. „Dar îmi asum întreaga responsabilitate ca lider în Arabia Saudită, mai ales că a fost comisă de persoane care lucrează pentru guvernul saudit”.

Înainte de uciderea sa, Khashoggi trăia în exil în Statele Unite pentru a scrie fără riscul de a fi închis de țara sa natală.

Biden a publicat săptămâna trecută un articol de opinie în The Washington Post – ziarul lui Khashoggi – în care își justifică vizita în Arabia Saudită. „Știu că sunt mulți care nu sunt de acord cu decizia mea de a călători în Arabia Saudită”, a scris președintele. „Părerile mele despre drepturile omului sunt clare și de lungă durată, iar libertățile fundamentale sunt mereu pe ordinea de zi când călătoresc în străinătate, așa cum vor fi în timpul acestei călătorii.”

Joe Biden spune că a discutat cu prințul saudit Mohammed bin Salman subiectul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi

 

 

BVB | Știri BVB

F.I.A.I.R. BET FI Index Invest (BTF) (17/03/2025)

Modificarea documentelor FIAIR BET FI Index Invest

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (17/03/2025)

Tranzactii cu actiunile Bittnet - membru Comitetul de Audit

INTERCAPITAL SBITOP TR UCITS ETF (ICSLOETF) (17/03/2025)

Notificare Intercapital Securities ltd. - pret de referinta pentru prima zi de tranzactionare (18.03.2025) a simbolului ICSLOETF si numarul de unitati emise

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (17/03/2025)

Modificare calendar financiar 2025

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (17/03/2025)

Contracte cf. art. 234 lit. i) Reg. 5 din 2018