Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzO fabrică pentru producţia hidrogenului verde va fi construită în acest an în judeţ, fiind vorba despre o investiţie de circa 25 de milioane de euro, din care 16 milioane reprezintă finanţare prin PNRR.
Investiţia va fi realizată de fabrica orădeană Atnom, parte din grupul Ensys, care va construi, în acest an, două investiţii strategice, de peste 80 de milioane de euro, pentru dezvoltarea energiei verzi: unitatea de producţie a hidrogenului verde, în comuna bihoreană Ciumeghiu şi o gigafabrică de acumulatori de litiu, în judeţul Dolj, la Işalniţa.
“Grupul Ensys, unul dintre liderii pieţei de sisteme fotovoltaice la cheie din România, îşi extinde activitatea prin două proiecte ambiţioase, menite să sprijine tranziţia energetică a ţării. Noile investiţii de peste 80 de milioane de euro vor deveni operaţionale la finalul anului 2025 şi marchează un pas important către dezvoltarea energiei verzi şi a sustenabilităţii economice”, se arată în comunicatul Ensys.
Potrivit sursei, firma Atnom investeşte într-o fabrică de producţie a acumulatorilor din litiu pentru aplicaţii staţionare şi industriale, amplasată lângă Craiova, în localitatea Işalniţa, judeţul Dolj. Gigafabrica va avea o capacitate anuală de peste 1 GWh şi o suprafaţă de peste 15.000 mp.
Pe lângă producţia de acumulatori, fabrica va include şi linii de asamblare pentru tablouri electrice de medie şi joasă tensiune, posturi de transformare, precum şi alte echipamente esenţiale pentru distribuţia energiei electrice.
Investiţia totală se ridică la peste 65 de milioane de euro, dintre care 35 de milioane sunt finanţare nerambursabilă prin PNRR care a fost contractată în decembrie 2024.
Achiziţia echipamentelor necesare va demara la începutul lunii februarie iar producţia primilor acumulatori este programată pentru trimestrul al treilea al anului.
“Atnom deja a implementat cu succes un proiect în valoare de peste 6 milioane de euro privind cercetarea, dezvoltarea şi punerea în producţie a acumulatorilor pentru aplicaţii de mobility şi aerospatial în Oradea”, se arată în comunicat.
A doua investiţie constă în construcţia unei centrale de producţie a hidrogenului verde, în judeţul Bihor. Proiectul are o capacitate de 15 MWe şi va produce anual peste 1.500 de tone de hidrogen verde, considerat combustibilul viitorului şi vital pentru tranziţia energetică globală.
Valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane de euro, din care 16 milioane reprezintă finanţare prin PNRR. Această investiţie strategică va susţine industria locală şi va contribui la reducerea emisiilor de carbon, fiind parte integrantă a planurilor europene de decarbonizare.
“Prin aceste proiecte, Ensys îşi consolidează poziţia pe piaţa energiei regenerabile, asigurând o integrare pe verticală a produselor şi serviciilor oferite. Proiectele nu doar că sprijină obiectivele climatice europene, dar contribuie şi la dezvoltarea economică a regiunilor implicate, creând locuri de muncă şi oportunităţi pentru furnizori locali”, menţionează sursa citată.
Operaţionalizarea celor două proiecte va consolida industria energetică din România, contribuind la creşterea competitivităţii pe piaţa europeană şi la reducerea semnificativă a amprentei de carbon, se arată în comunicat.
AGERPRES
Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
This website uses cookies.
Read More