Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzFilantropul miliardar Bill Gates a declarat vineri că este posibil ca lumea să depășească un prag critic de temperatură despre care oamenii de știință au avertizat că ar putea avea efecte periculoase și potențial ireversibile asupra oamenilor, vieții sălbatice și ecosistemelor.
Vorbind la CNBC din Emiratele Arabe Unite la conferința COP28 despre climă, Gates a spus că este „cu siguranță paharul pe jumătate plin” atunci când vine vorba de criza climatică și că este optimist că summitul de la Dubai ar putea contribui la promovarea progresului.
Cu toate acestea, cofondatorul Microsoft a spus că orice progres în lupta împotriva schimbărilor climatice nu ar fi probabil suficient pentru a preveni încălzirea globală cu 2 grade Celsius.
Comentariile sale vin în timp ce factorii de decizie politică și liderii de afaceri se întrunesc la Dubai pentru cel mai mare și mai important summit anual al Națiunilor Unite privind clima. Evenimentul este considerat pe scară largă ca o oportunitate esențială de a accelera acțiunile climatice într-un moment în care lumea este pe cale să înregistreze cel mai călduros an din istorie și pe măsură ce evenimentele meteorologice extreme își fac locul pe tot globul.
„Vom avea o încălzire, probabil, peste obiectivele noastre și aici intervine adaptarea pentru a spune: „OK, din cauza acestei încălziri, ce poți face și ce este foarte ieftin, cum ar fi sisteme mai bune de avertizare pentru evenimente meteorologice sau date meteo mai bune pentru a ajuta fermierii să știe când să planteze”.
Gates a spus că ar fi imperativ să îi ajutăm pe cei mai săraci să se adapteze la schimbările climatice induse de om și să încerce să minimizeze daunele aduse ecosistemelor, cum ar fi recifele de corali.
„Din fericire, am făcut destule progrese încât nu vom avea cazuri extreme precum încălzirea de 4 grade [Celsius], dar, din păcate, probabil că vom rata chiar și obiectivul de 2 grade. Deci, vom avea ca prioritate adaptarea”, a spus Gates.
La COP28, țările vor evalua pentru prima dată cât de departe sunt de îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris. Acordul din 2015 își propunea să „limiteze încălzirea globală cu mult sub 2 grade, de preferință la 1,5 grade Celsius, în comparație cu nivelurile preindustriale”.
Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius, spun oamenii de știință, după peste un secol de ardere a combustibililor fosili, precum și de energie și utilizare inegală și nesustenabilă a terenurilor.
„O situație foarte dinamică”
În perioada premergătoare conferinței climatice de la Dubai, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu a avertizat că angajamentele actuale în baza Acordului de la Paris pun lumea pe drumul pentru o încălzire de până la 2,9 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. UNEP a declarat că constatările sale au reafirmat nevoia urgentă de acțiuni sporite în domeniul schimbărilor climatice.
ONU a declarat anterior că pragul de 1,5 grade Celsius este considerat a fi „limita superioară” dacă umanitatea dorește să evite ce este mai rău în criza climatică.
Întrebat despre provocările pentru generațiile viitoare în contextul crizei climatice, Gates a răspuns: „Ei bine, sunt multe lucruri uimitoare care vin prin inovația umană, medicamente mai bune, I.A. care îi poate ajuta pe copii să învețe diverse lucruri.”
„În același timp, știți că avem polarizare, avem schimbări climatice și deci este o situație foarte dinamică”, a continuat el. „În general, văd o mulțime de lucruri pozitive, dar trebuie să acordăm prioritate evitării acelor negative, deoarece ne dorim nu doar copiii noștri, ci și multe generații să aibă o viață și mai bună decât noi.”
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
This website uses cookies.
Read More