International

Bill Gates va dona averea până în 2045 – 200 de miliarde de dolari pentru cei mai săraci oameni din lume; „Oamenii vor spune multe lucruri despre mine când voi muri, dar sunt hotărât că «a murit bogat» să nu fie unul dintre ele”

  • Co-fondatorul Microsoft a declarat că nu este clar dacă țările cele mai bogate din lume vor continua să susțină cele mai sărace populații în contextul reducerilor masive ale fondurilor destinate ajutorului și dezvoltării

  • Fundația Gates a donat 100 de miliarde de dolari în primii 25 de ani de existență, salvând milioane de vieți

Miliardarul Bill Gates s-a angajat joi să doneze aproape întreaga sa avere personală în următoarele două decenii și a declarat că cei mai săraci oameni din lume vor primi aproximativ 200 de miliarde de dolari prin intermediul fundației sale, într-un moment în care guvernele din întreaga lume reduc ajutorul internațional, potrivit Reuters.

Miliardarul în vârstă de 69 de ani, cofondator al Microsoft și filantrop, a declarat că accelerează planurile de a-și ceda averea și de a închide Fundația Gates la 31 decembrie 2045.

„Oamenii vor spune multe lucruri despre mine când voi muri, dar sunt hotărât că «a murit bogat» să nu fie unul dintre ele”, a scris Gates într-o postare pe site-ul său web.

„Există prea multe probleme urgente de rezolvat pentru ca eu să păstrez resurse care ar putea fi folosite pentru a ajuta oamenii.”

Într-o critică implicită la adresa președintelui Donald Trump, care a redus ajutorul acordat de Statele Unite, cel mai mare donator din lume, Gates a declarat că dorește să contribuie la stoparea mortalității nou-născuților, a copiilor și a mamelor din cauze care pot fi prevenite, la eradicarea bolilor precum poliomielita, malaria și rujeola și la reducerea sărăciei.

„Nu este clar dacă țările cele mai bogate din lume vor continua să apere oamenii cei mai săraci”, a adăugat el, menționând reducerile efectuate de donatori importanți, printre care Marea Britanie și Franța.

Gates a afirmat că, în ciuda resurselor financiare considerabile ale fundației, progresul nu ar fi posibil fără sprijinul guvernelor.

El a lăudat reacția la reducerile ajutorului în Africa, unde unele guverne au realocat bugete, dar a spus că, de exemplu, poliomielita nu va putea fi eradicată fără finanțare din partea SUA.

Gates a făcut acest anunț cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a fundației. El a înființat organizația împreună cu soția sa de atunci, Melinda French Gates, în 2000, iar ulterior li s-a alăturat investitorul Warren Buffett.

„Am parcurs un drum lung de când eram doar un copil care înființa o companie de software împreună cu un prieten din gimnaziu”, a spus el.

De la înființare, fundația a donat 100 de miliarde de dolari, contribuind la salvarea a milioane de vieți și sprijinind inițiative precum grupul pentru vaccinuri Gavi și Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei.

Fundația se va închide după ce va cheltui aproximativ 99% din averea personală a lui Gates, a declarat acesta. Inițial, fondatorii se așteptau ca fundația să își înceteze activitatea în deceniile de după moartea lor.

Gates, care are astăzi o avere estimată la aproximativ 108 miliarde de dolari, se așteaptă ca fundația să cheltuiască aproximativ 200 de miliarde de dolari până în 2045, cifra finală depinzând de piețe și de inflație.

Fundația este deja un actor important în domeniul sănătății globale, cu un buget anual care va ajunge la 9 miliarde de dolari până în 2026.

Ea a fost criticată pentru puterea și influența sa excesivă în acest domeniu, fără a avea responsabilitatea necesară, inclusiv în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.
Gates însuși a fost subiectul unor teorii conspiraționiste, în special în timpul pandemiei de COVID-19.

Gates a discutat de asemenea de mai multe ori în ultimele luni cu președintele SUA, Donald Trump, despre importanța continuării investițiilor în sănătatea globală.
„Sper că și alte persoane bogate vor lua în considerare cât de mult pot accelera progresul pentru cei mai săraci oameni din lume dacă ar crește ritmul și amploarea donațiilor lor, deoarece este o modalitate extrem de eficientă de a da înapoi societății”, a scris Gates.

View Comments

Articole recente

Google nu a avertizat 10 milioane de persoane despre cutremurul din Turcia (BBC)

Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…

43 de minute ago

Inundații semnificative, în județele Suceava și Neamț, în urma furtunilor

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…

56 de minute ago

Vremea Schimbării (opinie Eugen Lascu)

Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…

o oră ago

De ce nu vin specialiștii în companiile de stat?

Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…

2 ore ago

Nazare: Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More