1. Eveniment
BLACK SEA ONLINE FORUM
Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european
ONLINE
25 februarie 2021
11:00 – 15:00
LIVE pe Financialintelligence.ro, pe pagina de Facebook Financial Intelligence și pe canalul de YouTube Financial Intelligence.
NOTĂ: Ca măsură de prevenție a răspândirii virusului COVID-19, evenimentele Financial Intelligence planificate pentru anul acesta se vor desfășura în mediul ONLINE, până la depășirea acestor momente.
2. Context
- Odată cu aderarea la NATO şi UE, România a promovat importanţa strategică a Mării Negre pentru stabilitatea regională și a continentului european, importanță derivată atât din evoluțiile din statele regiunii, cât și din rolul major jucat de Marea Neagră în conectarea Europei, Asiei și Orientului Mijlociu.
- În esență, obiectivele majore ale României la Marea Neagră sunt neschimbate de mai bine de un deceniu: consolidarea, în proximitatea estică, a unei zone stabile, democratice şi prospere, prin racordarea spaţiului Mării Negre la valorile şi procesele de cooperare europene şi euro-atlantice, şi dinamizarea cooperării regionale cu accent pe proiecte şi beneficii concrete pentru cetăţenii statelor din regiune.
- Marea Neagră este o regiune cheie a tranzitului energetic, fiind la frontiera Europei, la porțile Rusiei și Ucrainei, la porțile Asiei cu Turcia și Georgia.
- În domeniul securităţii energetice, Marea Neagră a devenit un punct maxim de interes, odată cu posibila exploatare a gazelor naturale din zona offshore, în contextul asigurării securității energetice sau măcar diminuarea importurilor din Rusia.
- România trebuie să ştie să profite de oportunităţile aduse de exploatarea gazelor din Marea Neagră, atât prin utilizarea acestor gaze pentru alimentarea populaţiei sau relansarea industriei din România, cat si prin exportul către țări vecine, care au mai puține resurse și se află sub presiunea Rusiei din punct de vedere energetic și politic.
- Autoritățile au promis producătorilor de gaze din Marea Neagră că vor modifica Legea Offshore în acest an, în condițiile unui nou Parlament.
- Investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră pot genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 miliarde de dolari şi un plus de 71 miliarde de dolari la PIB-ul României, până în 2040, potrivit Deloitte.
- Valorificarea superioară a gazelor naturale de la M. Neagră prin dezvoltarea unor industrii conexe poate genera un impact de 18 miliarde de dolari venituri la bugetul de stat și alte 99 miliarde de dolari plus la PIB, până în 2040, potrivit Deloitte.
- Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Recent, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetățenilor și întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziția către o economie verde și durabilă. Măsurile sunt însoțite de o foaie de parcurs inițială a principalelor politici și variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor și investițiile în cercetarea și inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.
- Uniunea Europeană înțelege să mobilizeze 1.000 miliarde de euro în 10 ani pentru acest Pact Ecologic și pentru ca Europa sa devină neutră din punct de vedere al carbonului.
- România are nevoie de o foaie de parcurs clară pentru a putea trece în mod realist la industria verde, cu emisii reduse de carbon. În România, gazul natural – cel mai curat combustibil fosil – poate contribui la facilitarea tranziției către o economie decarbonizată. Fără investiții în proiecte de gaz, România și alte state membre s-ar vedea în imposibilitatea respectării noilor ținte europene privind emisiile de carbon.
- Resursele de la Marea Negră pot contribui direct la derularea Pactul Ecologic European.
3. Agenda
- Abordarea geostrategică a Resurselor Mării Negre
- Valoarea economică a resurselor Mării Negre
- Investiții la Marea Neagră prin Programul Național de Redresare și Reziliență
- Green Deal: implicații, efecte, abordare bugetară
- Concluzii: Acțiuni politice necesare
4. Speakeri
11:00 – 12:15 Panel 1
12:15 – 12:20 Pauză
12:20 – 13:40 Panel 2
13:40 – 13:45 Pauză
13:45 – 14:55 Panel 3
5. Organizator
Lansată în septembrie 2018, platforma de știri economice și analize financiare Financialintelligence.ro s-a remarcat de la bun început în peisajul media economic, dar și pe piața evenimentelor de business, în sectoare de interes strategic, precum energia, piața de capital, banking sau cybersecurity.
La mai bine de doi ani de la lansare, platforma de știri economice și analize financiare Financialintelligence.ro a înregistrat un trafic de 6,7 milioane de afișări.
51,6% din publicul Financial Intelligence este format din femei, iar 48,4 % sunt bărbați. 55% dintre cititori au între 25 și 44 de ani, iar încă 17% dintre aceștia sunt persoane cu vâste cuprinse între 45-54 de ani.
În 2020, financialintelligence.ro a înregistrat 5,1 milioane de afișări și 2,5 milioane de utilizatori unici, potrivit Google Analytics.
Evenimentele FINANCIAL INTELLIGENCE sunt locul de întâlnire pentru investitori din România şi nu numai. Acestea au atras, până acum, peste 175.000 de participanți, atât în mediul offline cât și online, reprezentarea fiind la nivel de miniștri, oficiali de stat, politicieni, investitori, oameni de business și top management de companii.
Financial Intelligence a fost pionier, precum și inovator digital în domeniul evenimentelor online. Ne-am adaptat rapid modelul de business pentru a ajuta în aceste momente dificile generate de pandemie.
6. Video
7. Follow-up
Dan Dungaciu: Din nefericire, pariul legat de Marea Neagră ca expansiune occidentală a fost pierdut
Economica.net: Romgaz va depune o ofertă în următoarele două luni pentru participaţia Exxon în proiectul Neptun – ministrul Energiei
Agerpres.ro: Ministrul Energiei: Romgaz va depune o ofertă în următoarele două luni pentru participaţia Exxon în proiectul Neptun
Realitatea.net: Mutare strategică. Virgil Popescu, anunț despre oferta Romgaz pentru preluarea participației Exxon din Marea Neagră
Adevarul.ro: Când va depune Romgaz oferta pentru achiziţia participaţiei Exxon. Când va începe producţia de gaze în Marea Neagră
Defenseromania.ro: Romgaz vrea să achiziționeze participaţia Exxon în proiectul Neptun
economie.hotnews.ro: Virgil Popescu: Romgaz va depune în următoarele două luni o ofertă pentru preluarea participației Exxon din Marea Neagră – Energie – HotNews.ro
energynomics.ro: C. Prună: Câștigurile aferente gazelor din Marea Neagră trebuie să fie corecte atât pentru stat, cât și pentru investitori
investenergy.ro: Financial Intelligence organizează a doua ediție a Black Sea Online Forum, pe 25 februarie
7. Ediția 2019
Forumul „Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”