1. Eveniment


BLACK SEA ONLINE FORUM Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european

BLACK SEA ONLINE FORUM

Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european
ONLINE
25 februarie 2021
11:00 – 15:00

LIVE pe Financialintelligence.ro, pe pagina de Facebook Financial Intelligence și pe canalul de YouTube Financial Intelligence.

NOTĂ: Ca măsură de prevenție a răspândirii virusului COVID-19, evenimentele Financial Intelligence planificate pentru anul acesta se vor desfășura în mediul ONLINE, până la depășirea acestor momente.

 

2. Context


 • Odată cu aderarea la NATO şi UE, România a promovat importanţa strategică a Mării Negre pentru stabilitatea regională și a continentului european, importanță derivată atât din evoluțiile din statele regiunii, cât și din rolul major jucat de Marea Neagră în conectarea Europei, Asiei și Orientului Mijlociu.
 • În esență, obiectivele majore ale României la Marea Neagră sunt neschimbate de mai bine de un deceniu: consolidarea, în proximitatea estică, a unei zone stabile, democratice şi prospere, prin racordarea spaţiului Mării Negre la valorile şi procesele de cooperare europene şi euro-atlantice, şi dinamizarea cooperării regionale cu accent pe proiecte şi beneficii concrete pentru cetăţenii statelor din regiune.
 • Marea Neagră este o regiune cheie a tranzitului energetic, fiind la frontiera Europei, la porțile Rusiei și Ucrainei, la porțile Asiei cu Turcia și Georgia.
 • În domeniul securităţii energetice, Marea Neagră a devenit un punct maxim de interes, odată cu posibila exploatare a gazelor naturale din zona offshore, în contextul asigurării securității energetice sau măcar diminuarea importurilor din Rusia.
 • România trebuie să ştie să profite de oportunităţile aduse de exploatarea gazelor din Marea Neagră, atât prin utilizarea acestor gaze pentru alimentarea populaţiei sau relansarea industriei din România, cat si prin exportul către țări vecine, care au mai puține resurse și se află sub presiunea Rusiei din punct de vedere energetic și politic.
 • Autoritățile au promis producătorilor de gaze din Marea Neagră că vor modifica Legea Offshore în acest an, în condițiile unui nou Parlament.
 • Investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră pot genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 miliarde de dolari şi un plus de 71 miliarde de dolari la PIB-ul României, până în 2040, potrivit Deloitte.
 • Valorificarea superioară a gazelor naturale de la M. Neagră prin dezvoltarea unor industrii conexe poate genera un impact de 18 miliarde de dolari venituri la bugetul de stat și alte 99 miliarde de dolari plus la PIB, până în 2040, potrivit Deloitte.
 • Transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 este cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Recent, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, cel mai ambițios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetățenilor și întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziția către o economie verde și durabilă. Măsurile sunt însoțite de o foaie de parcurs inițială a principalelor politici și variază de la reducerea ambițioasă a emisiilor și investițiile în cercetarea și inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.
 • Uniunea Europeană înțelege să mobilizeze 1.000 miliarde de euro în 10 ani pentru acest Pact Ecologic și pentru ca Europa sa devină neutră din punct de vedere al carbonului.
 • România are nevoie de o foaie de parcurs clară pentru a putea trece în mod realist la industria verde, cu emisii reduse de carbon. În România, gazul natural – cel mai curat combustibil fosil – poate contribui la facilitarea tranziției către o economie decarbonizată. Fără investiții în proiecte de gaz, România și alte state membre s-ar vedea în imposibilitatea respectării noilor ținte europene privind emisiile de carbon.
 • Resursele de la Marea Negră pot contribui direct la derularea Pactul Ecologic European.

 

3. Agenda


 • Abordarea geostrategică a Resurselor Mării Negre
 • Valoarea economică a resurselor Mării Negre
 • Investiții la Marea Neagră prin Programul Național de Redresare și Reziliență
 • Green Deal: implicații, efecte, abordare bugetară
 • Concluzii: Acțiuni politice necesare

 

4. Speakeri


11:00 – 12:15 Panel 1

Virgil POPESCU
Ministrul Economiei

Cristina PRUNĂ
Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor
și Vicepreședinte al Comisiei pentru industrii şi
servicii, Camera Deputaților

Cristian BĂDESCU
Reprezentant cu însărcinări speciale
pentru securitate energetică,
MAE

Zoltan NAGY-BEGE
Vicepreședinte
ANRE

László BORBÉLY
Consilier de Stat
Coordonatorul Departamentului
pentru Dezvoltare Durabilă,
Guvernul României (mesaj video)

12:15 – 12:20 Pauză
12:20 – 13:40 Panel 2

Dan DUNGACIU
Director General la Institutul de
Științe Politice și Relații Internaționale
al Academiei Române

Alina POPA
CFO
OMV Petrom

Răzvan NICOLESCU
Partener 
Deloitte România

Cătălin NIȚĂ
Director Executiv FPPG
(Federația Patronală Petrol și Gaze)

Radu DUDĂU
Co-Fondator și Director General,
Energy Policy Group

Marian NĂSTASE
Președinte, Asociația Marilor
Consumatori de Energie
din România (ABIEC)

Hariram SUBRAMANIAN
CTO of Huawei Fusion
Solar Solutions Europe (mesaj video)

13:40 – 13:45 Pauză
13:45 – 14:55 Panel 3

Sorin ELISEI
Director Consultanță
Deloitte România

Septimiu STOICA
Președinte AGA
BRM

Mihaela CROITORU
Founder Managing Partner
INNOVA Project Consulting

Petru RUȘET
Managing Director
Siemens Energy

Liviu MUREȘAN
Președinte executiv
Fundația EURISC

Adriean PÂRLOG
Profesor Universitar și General în rezervă
Președinte ICSS

Corneliu BODEA
Președinte
Centrul Român al Energiei

Moderator: Adina ARDELEANU
Membru Fondator
Financial Intelligence

 

5. Organizator


Lansată în septembrie 2018, platforma de știri economice și analize financiare Financialintelligence.ro s-a remarcat de la bun început în peisajul media economic, dar și pe piața evenimentelor de business, în sectoare de interes strategic, precum energia, piața de capital, banking sau cybersecurity.

La mai bine de doi ani de la lansare, platforma de știri economice și analize financiare Financialintelligence.ro a înregistrat un trafic de 6,7 milioane de afișări.

51,6% din publicul Financial Intelligence este format din femei, iar 48,4 % sunt bărbați. 55% dintre cititori au între 25 și 44 de ani, iar încă 17% dintre aceștia sunt persoane cu vâste cuprinse între 45-54 de ani.

În 2020, financialintelligence.ro a înregistrat 5,1 milioane de  afișări și 2,5 milioane de utilizatori unici, potrivit Google Analytics.

Evenimentele FINANCIAL INTELLIGENCE sunt locul de întâlnire pentru investitori din România şi nu numai. Acestea au atras, până acum, peste 175.000 de participanți, atât în mediul offline cât și online, reprezentarea fiind la nivel de miniștri, oficiali de stat, politicieni, investitori, oameni de business și top management de companii.

Financial Intelligence a fost pionier, precum și inovator digital în domeniul evenimentelor online. Ne-am adaptat rapid modelul de business pentru a ajuta în aceste momente dificile generate de pandemie. 

 

6. Video


 

7. Follow-up


Ministrul Energiei: Romgaz va depune o ofertă în următoarele două luni pentru participaţia Exxon în proiectul Neptun

Cristina Prună: Câștigurile din exploatarea gazelor din Marea Neagră trebuie să fie unele corecte, atât pentru statul român, cât și pentru investitori

Zoltan NAGY-BEGE, ANRE: Schimbarea obligației de tranzacționare a gazelor în obligație de ofertare – un semnal că autoritățile sunt dispuse să facă modificări necesare pentru a stimula exploatarea gazelor din Marea Neagră

Răzvan Nicolescu: La Complexul Energetic Oltenia au crescut foarte mult costurile de producție în ultimii ani, în afara costurilor cu CO2, şi aş vrea să ştiu de ce (video)

Radu Dudău, Energy Policy Group: Sectorul gazelor naturale este sub o mare presiune a timpului, în Uniunea Europeană; deciziile finale de investiții au o fereastră de oportunitate limitată – VIDEO

Alina Popa, Petrom: Deblocarea proiectelor din Marea Neagră aduce beneficii foarte mari pentru România

Cătălin Niță, FPPG: Gazele din Marea Neagră, o oportunitate uriașă să aducem plus valoare economiei României

Marian Năstase, ABIEC: “Este foarte important să susţinem gazul ca un combustibil de tranziţie” (video)

Sorin Elisei, Deloitte: PNRR, Fondul de modernizare şi Fondurile Structurale 2021-2027 sunt cele trei surse importante de finanțare din fonduri europene a proiectelor pe gaze (video)

Septimiu Stoica, BRM: Ar fi un ghinion istoric să ratăm exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, când încă mai există fereastra de oportunitate- VIDEO

Dan Dungaciu: Din nefericire, pariul legat de Marea Neagră ca expansiune occidentală a fost pierdut

Cristian Bădescu, MAE: Creșterea securității energetice rămâne în continuare un obiectiv fundamental  – VIDEO

Hariram Subramanian, CTO Huawei Fusion Solar Solutions: Sustenabilitatea este un angajament; Soluția noastră comună înseamnă mai multe fotovoltaice și mai multe surse regenerabile; În România există resurse regenerabile imense care nu sunt încă valorificate

László Borbély: Va trebui să urgentăm proiectele de la Marea Neagră, pentru a profita de resursele pe care le avem, evident fără a afecta mediul

Economica.net: Romgaz va depune o ofertă în următoarele două luni pentru participaţia Exxon în proiectul Neptun – ministrul Energiei

Agerpres.ro: Ministrul Energiei: Romgaz va depune o ofertă în următoarele două luni pentru participaţia Exxon în proiectul Neptun

 Realitatea.net: Mutare strategică. Virgil Popescu, anunț despre oferta Romgaz pentru preluarea participației Exxon din Marea Neagră

Adevarul.ro: Când va depune Romgaz oferta pentru achiziţia participaţiei Exxon. Când va începe producţia de gaze în Marea Neagră

Defenseromania.ro: Romgaz vrea să achiziționeze participaţia Exxon în proiectul Neptun

InvesTenergy: Nagy- Bege, Vicepreședinte ANRE: Fără contracte bilaterale care se pot încheia în afara piețelor centralizate și PPA-uri, fără o piață complet liberalizată, fără nicio intervenție din partea statului, investitorii nu vor fi interesați de România

Virgil Popescu: Romgaz va depune o ofertă în următoarele două luni pentru participaţia Exxon în proiectul Neptun / Legea offshore ar putea fi modificată în această sesiune parlamentară

Romgaz va depune o ofertă în următoarele două luni pentru participaţia Exxon în proiectul Neptun – ministrul Energiei

Condiții aspre pentru România dacă vrea bani europeni pentru centrale noi pe gaze – analiză Sorin Elisei, Deloitte

Romgaz va depune oferta pentru preluarea participaţiei Exxon Mobil, la perimetrul gazeifer Neptun Deep

economie.hotnews.ro: Virgil Popescu: Romgaz va depune în următoarele două luni o ofertă pentru preluarea participației Exxon din Marea Neagră – Energie – HotNews.ro

energynomics.ro: C. Prună: Câștigurile aferente gazelor din Marea Neagră trebuie să fie corecte atât pentru stat, cât și pentru investitori

Agerpres.ro: Financial Intelligence organizează a doua ediție a BLACK SEA ONLINE FORUM: „Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”

Financial Intelligence organizează a doua ediție a BLACK SEA ONLINE FORUM: ”Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”

economistul.ro: Financial Intelligence organizează a doua ediție a BLACK SEA ONLINE FORUM: „Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”

investenergy.ro: Financial Intelligence organizează a doua ediție a Black Sea Online Forum, pe 25 februarie

 

7. Ediția 2019


Forumul „Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”