Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: Facebook
Oana Petrescu, Blue Air: Odată cu ridicarea restricțiilor, estimăm să revenim cu zborurile la un nivel de 60% față de 2019, ceea ce ar însemna că putem continua activitatea
Prima aeronavă nouă Boeing 737-8 MAX care a intrat în flota Blue Air a aterizat joi pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, urmând să înceapă să opereze zboruri comerciale din 2 aprilie.
Aeronava Boeing 737-8 MAX, cu numărul YR-MXA, este prima de acest tip care operează zboruri comerciale în România şi, potrivit directorului general al companiei, Oana Petrescu, este primul dintr-o serie de zece aparate care vor intra în flota Blue Air până la sfârşitul anului viitor.
Oana Petrescu a declarat pentru Financialintelligence.ro: “2021 este un an de speranță. În prezent, zburăm la 15% față de nivelul din 2019, ca număr de zboruri, număr de pasageri etc.
Ne așteptăm ca, odată cu creșterea gradului de vaccinare, cu ridicarea restricțiilor, să se ajungă, până în iunie, la aproximativ 45-50% pentru toată aviația europeană. În aceste condiții, noi credem că putem să ajungem la 60% față de nivelul din 2019, ceea ce ar fi foarte bine pentru noi, pentru că înseamnă că putem să ne continuăm activitatea de zi cu zi.“
Noua aeronavă va zbura în special la Londra Heathrow și Amsterdam.
“Noi încercăm să zburăm, să ne acoperim cel puțin costurile de operare. Vrem să ținem rutele în viață, nu ne permitem să nu mai zburăm pentru că este mult mai greu revii pe acele rute”, a mai spus doamna Petrescu, explicând: “Modelul nostru de business este sezonier, ca în toată aviația. Iarna, încercăm să ne acoperim doar costurile de operare, iar din profiturile de vară acoperim și costurile celelalte. La fel trebuie să facem și anul acesta, dar clar, fără împrumut garantat de stat, nu am fi putut trece iarna.
Nici o banca din România sau din Europa nu ar fi finanțat și nu finanțează companii din aviație, în condițiile în care flotele sunt la sol și nu zboară decât cu 15-20%.
Faptul că statul român a avut încredere și ne-a dat această garanție, fiindcă a știut că, pe termen lung, putem supraviețui, putem plăti taxe, putem da înapoi banii. Fără această garanție, Eximbank nu ne-ar fi dat creditul.
Anul trecut, nu am concediat pe nimeni din echipajele de zbor și personalul tehnic. Au avut loc niște concedieri la personalul suport. Odată ce activitatea este la un nivel atat de mic, nu mai poți să îți permiți același număr de oameni în departamentul financiar sau cel comercial. Majoritatea reducerilor de personal au fost amiabile. Nu am redus numărul de locuri de muncă specifice pentru aviație pentru că știam că nu au unde să se ducă. Am preferat să facem acorduri cu ei de fexibilizare a modului în care îi plătim”.
La finalul anului trecut, compania Blue Air a obtinut un credit de 300.775.000 milioane LEI acordat de Eximbank cu garantie de stat. Este vorba de un credit pe 6 ani, cu dobânda ROBOR + 4% + comision pentru fondul de risc de 2% pe an, garantat cu o serie de active, inclusiv 75% din acțiunile Blue Air Aviation S.A. si ale acționarului principal, Airline Invest S.A.
“Autorităţile ne-au sprijinit în tot acest timp, ne-au ajutat cu documentaţiile de care am avut nevoie. Statul român ne-a sprijinit, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor, cărora vreau să le mulţumesc pe această cale pentru acel credit garantat de stat care a făcut posibil să trecem iarna, să acoperim lipsa de lichidităţi creată de pandemie. Ne-au ajutat creditorii noştri, partenerii noştri. Acest avion este doar primul dintr-o serie de zece aeronave pe care dorim să le aducem în România până la finele anului viitor. Pentru noi este foarte important să punem la dispoziţia pasagerilor noştri nişte avioane confortabile şi să zburăm în România, deasupra României cu emisii cât mai mici şi cu consum cât mai mic”, a declarat, joi, Oana Petrescu, la evenimentul oficial prilejuit de aterizarea şi primirea în flotă a primei aeronave noi Boeing 737-8 MAX.
Prezentă la eveniment, Anca Dragu, preşedintele Senatului, a subliniat faptul că pandemia de coronavirus a lovit greu domeniul aviaţiei, alături de turism şi HoReCa.
“Cu toţii suntem emoţionaţi. Unii dintre noi nu au mai călcat într-un aeroport de peste un an. Eu, ultima oară am fost în acest aeroport pe 4 martie 2020. A fost o perioadă foarte grea în care aviaţia civilă a fost greu încercată, alături de domeniile turism, HoReCa. Aţi suferit foarte mult în această perioadă. Aviaţia se face din pasiune şi cu dragoste pentru meserie şi nu aţi mai putut să vă faceţi meseria. Ziua de astăzi este o zi simbol. Este o zi care arată că ne putem întoarce la vieţile noastre, la obiceiurile noastre. Mai este până acolo, mai avem de luptă cu virusul şi cu pandemia, dar se vede speranţa. Continuăm să respectăm regulile de distanţare socială, regulile recomandate de specialişti. De asemenea, continuăm campania de vaccinare, astfel încât pandemia să devină istorie cât mai repede cu putinţă. Vă felicit pentru acest efort şi vă doresc succes în continuare”, a spus Anca Dragu.
737 MAX este mai silenţios, mai prietenos cu mediul şi mai eficient şi asigură o reducere cu 16% a emisiilor de carbon şi a consumului de combustibil, iar nivelul de zgomot este redus cu 40% comparativ cu 737 NG (New Generation).
Aeronava 737 MAX 8 de la Blue Air are o capacitate de 189 de pasageri.
Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…
Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…
Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…
Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…
Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…
This website uses cookies.
Read More