Fără categorie

BNR: Depozitele au crescut în primul trimestru, iar băncile sunt adecvat capitalizate, rata solvabilității fiind de 21,8

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali  din România au crescut în primul trimestru, iar băncile sunt adecvat capitalizate, rata solvabilității fiind de 21,8%, potrivit datelor BNR. Oficialii BNR au asigurat publicul, în mai multe rânduri în această perioadă, că sistemul nostru bancar nu este influențat de criza bancară din Statele Unite.

O posibilă influenţă ar putea exista, însă,  în ceea ce priveşte evoluţia economiei. Membrii Consiliului BNR au anunţat recent: “Perspectiva activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, continuă să fie marcată de incertitudini și riscuri însemnate în contextul prelungirii războiului din Ucraina, precum și de cele decurgând din turbulențele în sistemele bancare din SUA și Elveția, ce ar putea exercita efecte adverse pe plan intern în principal prin afectarea economiilor statelor dezvoltate și a costurilor de finanțare în Europa Centrală și de Est”.
  • BNR: Depozitele au crescut

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali (gospodării ale populației, societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut pe parcursul primelor trei luni ale anului 2023, ritmul de creștere fiind superior celui înregistrat în perioada similară a anului trecut, ne-au transmis oficialii BNR la întrebarea Financial Intelligence dacă s-au înregistrat retrageri de depozite din băncile din România în primul trimestru, în contextul crizei bancare din  SUA.

  • BNR: Instituțiile de credit sunt adecvat capitalizate, rata solvabilității fiind de 21,8%

Referitor la respectarea de către bănci a cerințelor de capital și prudențialitate, oficialii BNR ne-au transmis că, potrivit datelor raportate la Banca Centrală, nu se înregistrează cazuri de nerespectare a cerințelor de prudență stabilite de cadrul legal în vigoare. “În ceea ce privește cerințele de capital, instituțiile de credit sunt adecvat capitalizate, rata solvabilității fiind de 21,8% (conform situațiilor financiare neauditate la decembrie 2022), peste media europeană (19,4% la 31.12.2022)”, potrivit BNR.

  • Împrumut de 403 milioane de dolari de la Banca Mondială pentru finanțare de urgență a Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare în caz de faliment sau rezoluție bancară

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul privind promulgarea legii pentru ratificarea Acordului de garanţie dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) privind garantarea în procent de 100% a obligaţiilor aferente Acordului de împrumut dintre Fondul de garantare a depozitelor bancare (FGDB) şi BIRD, în valoare de 406.000.000 euro (403 milioane de dolari).

Împrumutul, oferit sub forma unei finanțări pentru un proiect de investiții (eng. Investment Project Financing) cu opțiune de tragere amânată (eng. Deferred Drawdown Option), constă în finanțare condiționată oferită Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), în calitate de administrator al fondul de garantare a depozitelor și al fondului de rezoluție bancară în România. Acest împrumut reprezintă o sursă sigură de finanțare de urgență a FGDB în caz de faliment sau rezoluție bancară în România și contribuie la menținerea stabilității macroeconomice a țării și la conservarea activelor financiare ale românilor.
„Criza financiară globală din 2008 ne-a arătat că, atunci când o bancă trece printr-o criză, cel mai mult au de suferit firmele mici și gospodăriile sărace”, a declarat Anna Akhalkatsi, Manager de Țară pentru România și Ungaria, Banca Mondială. „Adoptarea unor măsuri pentru asigurarea unui mecanism eficace de asigurare a depozitelor bancare este o investiție potrivită în orice țară. Prin această finanțare, Banca Mondială va sprijini FGDB să acționeze eficient în atenuarea impactului negativ asupra românilor prin asigurarea accesului la economii atunci când aceștia ar putea avea cea mai mare nevoie de ele.”
FGDB garantează depozitele gospodăriilor și întreprinderilor până la 100.000 EUR, acesta fiind plafonul de garantare obligatoriu în toate statele membre ale Uniunii Europene. Întărirea capacității financiare a FGDB prin acest instrument de finanțare condiționată va asigura că acești deponenți sunt compensați în termen de 7 zile, în conformitate cu legislația națională. 
  • Probleme pentru băncile regionale americane

Politica FED de a majora agresiv ratele dobânzilor a făcut ca băncile regionale americane să se confrunte cu probleme care au dus deja la câteva falimente prin retragerile de depozite.

La începutul lunii mai, autorităţile americane au preluat controlul asupra băncii regionale First Republic şi ulterior au revândut cea mai mare parte a activelor către gigantul JPMorgan Chase, în speranţa că astfel vor pune punct unei crize bancare izbucnite în luna martie. Numeroşi clienţi au retras depozite de peste 100 de miliarde de dolari în primul trimestru al anului, astfel că acţiunile sale s-au prăbuşit. Valoarea First Republic a ajuns, la începutul lunii,  la circa 654 milioane de dolari, faţă de peste 20 de miliarde de dolari la începutul anului.

First Republic, o bancă înfiinţată în 1985 la San Francisco, a fost supusă unor mari presiuni după ce luna trecută două bănci similare s-au prăbuşit: Silicon Valley Bank şi Signature.

Decizia conducerii SVB de a investi masiv în titluri de stat, atunci când ratele dobânzilor erau la minime record, i-a semnat sentința. Banca a fost expusă la pierderi uriașe atunci când băncile centrale au început să majoreze ratele dobânzilor de referință. Iar banca s-a prăbușit după retragerea precipitată a depozitelor . Nu a fost nevoie ca toți clienții să meargă la casierie, ci şi-au retras banii de pe telefoanele mobile, lăsând banca fără miliarde de euro în numai câteva ore. 42 de miliarde de dolari au fost retrași într-o zi.

După falimentul SVB a urmat închiderea altei bănci americane, Signature Bank specializată în creditarea celor care fac tranzacții cu criptomonede, dar și a băncii  Silvergate. Autoritățile americane au anunțat garantarea depozitelor de la aceste bănci. Președintele Biden a spus că Statele Unite vor face “tot ce este necesar” pentru a susține sectorul bancar, și pentru a risipi temerile cu privire la stabilitatea financiară.

Un studiu realizat în cadrul sistemului bancar relevă faptul că aproximativ 190 de bănci se confruntă în prezent cu riscul de faliment.

  • Credit Suisse s-a confruntat cu retrageri de fonduri de 68 miliarde de dolari în primul trimestru din 2023

Credit Suisse Group AG  a înregistrat în primul trimestru ieşiri nete de 61 miliarde de franci elveţieni (68 miliarde de dolari) din fondurile pe care le gestionează, iar tendinţa a continuat chiar şi după anunţarea salvării instituţiei cu o vechime de 167 de ani de către UBS.  “Aceste ieşiri au fost moderate, dar tendinţa nu se modificase la 24 aprilie 2023”, a informat grupul bancar elveţian.

Instituţia s-a confruntat cu retrageri semnificative de numerar din depozite, în timp ce depozitele care ajungeau la scadenţă nu au fost reînnoite. Nivelul depozitelor făcute de clienţi s-a redus în primul trimestru din acest an cu 67 miliarde de franci elveţieni. Clienţii au început să retragă rapid bani de la Credit Suisse după turbulenţele provocate de colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank.

  • Îngrijorări cu privire la o eventuală extindere la nivelul sectorului financiar internaţional

Criza bancară regională din SUA, dar și prăbușirea Credit Suisse au declanşat, recent, îngrijorări cu privire la o eventuală extindere la nivelul sectorului financiar internaţional. În eventualitatea falimentului unei bănci din Uniunea Europeană se aplică o regulă conform căreia acţionarii şi ceilalţi creditori vor trebui să suporte o parte din pierderi. Primii care vor suporta pierderile unei bănci vor fi acţionarii. Dacă asta nu va fi suficient, vor fi nevoiţi să suporte pierderi şi deţinătorii de obligaţiuni subordonate, aşa-numitul capital AT1.

În cazul Credit Suisse, deţinătorii de obligaţiuni AT1 își pierd toţii banii investiţi, odată cu preluarea băncii de către UBS. Pentru aceste obligaţiuni AT1, pierderile se ridică la 16 miliarde de franci (16 miliarde de euro).

 

View Comments

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

57 de minute ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

2 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

2 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

3 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

5 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More