Politica

Bode: La discuţia din coaliţie nu s-a discutat despre un anumit prag la abuzul în serviciu

Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, a declarat, vineri, că Guvernul nu a avansat un prag pentru abuzul în serviciu, considerând că acest lucru trebuie făcut de Legislativ, şi a subliniat că la discuţia de duminică a coaliţiei nu s-a discutat despre sumele de 250.000 de lei sau 9.000 de lei.

“Eu am participat la activitatea de duminică, de la Vila Lac, activitatea coaliţiei. 80% din timp am discutat despre amendamentele la legea privind pensiile speciale. Discuţiile legate de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, proiectul de lege aflat în Parlament, au fost marginale şi ministrul Predoiu a fost mandatat de către coaliţie să discute cu grupurile parlamentare să găsească o soluţie. (…) Toate explicaţiile necesare au fost date de către Cătălin Predoiu, iar dacă mai sunt necesare şi alte declaraţii, şi alte explicaţii, le va da public”, a afirmat Lucian Bode, la Parlament.

El a susţinut că nu se poate ca senatorii să nu fi ştiut ce au votat atunci când au aprobat pragul de 250.000 de lei.

Bode a subliniat că la discuţia coaliţiei nu s-a discutat despre o anumită sumă privind pragul la abuzul în serviciu.

“Guvernul nu a stabilit un prag, poate că era mai bine să stabilească Guvernul un prag, dar atunci erau discuţii de ce nu lăsăm Legislativul, pe drept cuvânt, să vină şi să stabilească ei un prag. Am încredere că în Camera Deputaţilor se va găsi acel prag rezonabil astfel încât aceste discuţii să nu mai aibă loc. (…) Nu a fost nimeni informat, nu doar eu, niciun membru al coaliţiei prezent la respectiva discuţie nu a discutat despre 250.000, despre 9.000 de lei sau despre altceva. (…) Eu, participant la respectiva discuţie, nu am auzit nicio clipă vorbindu-se despre 250.000 sau 9.000 de lei”, a mai spus Bode, întrebat dacă avea cunoştinţă de cuantumul de 250.000 de lei pentru abuz în serviciu şi votat în Senat.

El a spus că va exista o decizie în BPN înainte ca proiectul să fie dezbătut de Camera Deputaţilor.

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.

Ministerul Justiţiei a anunţat, ulterior, că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu.

Liderii coaliţiei Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au anunţat, miercuri, că susţin propunerea venită de la Ministerul Justiţiei, potrivit Agerpres.

Articole recente

Harry, primul membru al familiei regale britanice din ultimii 130 de ani care va depune marturie în instanţă

Prinţul Harry va deveni primul membru de rang înalt al familiei regale britanice care va…

2 ore ago

Energia fotovoltaică a depăşit cărbunele în Europa dar sistemul energetic nu este încă pregătit pentru asta

Tranziţia Uniunii Europene la energia verde a atins un punct de cotitură în luna mai,…

2 ore ago

Republica Moldova/ Starea de urgenţă, prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând de duminică

Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de…

4 ore ago

Majoritatea statelor membre se opun ideii ca marile firme din tehnologie să contribuie la investiţiile în infrastructura de reţea

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au respins o propunere venită de la marii operatori…

4 ore ago

Transilvania este mândră să îl primească pe regele ”său” Charles al III-lea (AFP)

"O mare onoare": Transilvania este încântată să îl primească începând de sâmbătă pe regele Charles…

5 ore ago

Indicele american Dow Jones a crescut cu 700 de puncte, înregistrând cea mai bună zi din ianuarie (CNBC)

Indicele american Dow Jones a crescut vineri, in cea mai bună zi din ianuarie, pe…

6 ore ago