Energie

Bogdan Chirițoiu: Analizăm ce se întâmplă pe piața de echilibrare, verificăm angajamentele Hidroelectrica în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă; În același timp, dacă există manipulări ale pieţei, va interveni ANRE

Analizăm ce se întâmplă pe piața de echilibrare a energiei electrice, verificăm angajamentele Hidroelectrica în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă; în același timp, dacă există manipulări ale pieţei, va interveni ANRE, a transmis președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Consiliul Concurenței am trimis Guvernului, Ministerului Energiei și ANRE o serie de propuneri pentru îmbunătățirea funcționării PE.

Domnia sa ne-a declarat: “Analizăm ce se întâmplă pe piața de echilibrare a energiei electrice: verificăm dacă Hidroelectrica și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice.

Angajamentele Hidroelectrica se referă la energia comercializată pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), dar comportamentul vizat avea impact și pe Piața de Echilibrare (PE).

În același timp, dacă există manipulări ale pieţei, va interveni ANRE, responsabilă în România de aplicarea REMIT, regulamentul european privind integritatea și transparența pieței angro de energie. De altfel, ANRE a sancționat în acest an mai multe companii pentru manipularea pieței.

Am trimis Guvernului, Ministerului Energiei și ANRE o serie de propuneri pentru îmbunătățirea funcționării PE.

Pe termen scurt, considerăm că trebuie accelerate demersurile pentru calificarea unităților de producere a energiei electrice care pot participa la PE, ceea ce va echivala cu creșterea ofertei pe diferitele segmente de piață si va conduce la prețuri mai reduse pe PE. De asemenea, credem ca este nevoie de mai multă transparență, în sensul în care Operatorul PE ar trebui să publice informații relevante cu privire la tranzacțiile realizate pe PE, dar cu anonimizarea companiilor, modul în care se realizează gestionarea dezechilibrelor, selectarea energiilor de reglaj, algoritmul de calcul al prețului de dezechilibru, precum și rapoarte periodice într-un spațiu dedicat, pentru a permite operatorilor sa anticipeze corect nevoile pieței.

Nu în ultimul rând, o altă măsură pe termen scurt pe care am menționat-o se referă la stimularea tranzacționării continue pe piața intrazilnică, piață cuplată la nivel european și imediat anterioară PE, mai ales în condițiile în care în iunie 2024 OPCOM a lansat mecanismul licitațiilor intrazilnice (IDA). Utilizarea judicioasă a piețelor anterioare permite ajustarea pozițiilor jucătorilor de pe piață, atenuează dezechilibrele, deci implicit reduce cantitățile de energie tranzacționate pe PE.

Astfel, folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a îmbunătăți funcționarea pieței de energie, având în vedere impactul asupra tuturor ramurilor din economia națională”.

Hidroelectrica nu a dorit să comenteze.

 Piața de echilibrare a cunoscut în ultima perioadă creșteri enorme de preț.

În luna august,  ANRE a aprobat reguli noi privind piaţa de echilibrare, președintele ANRE George Niculescu declarându-ne că măsurile au fost luate pentru a preveni creşterile într-un mod nejustificat a preţurilor din piaţa de echilibrare.

Întrebat într-un interviu cum își explică prețurile atât de mari pe piața de echilibrare din această vară, fostul ministru al energiei Virgil Popescu ne-a declarat: “Există un jucător pe piața de echilibrare, cu capacitate mică de stocaj, care aruncă în piață capacitatea pe care o are exact în momentele de vârf. Nu face ceva ilegal, face ceva pe lege. De ce o face? Trebuie văzut de ce i se permite să facă asta.

Dacă aruncă capacitatea pe piață exact în ora de vârf și vinde cu 5-6000 lei megawattul, sau poate şi mai mult, designul  de piață este așa conceput pe piața de echilibrare încât toate prețurile se duc la prețul cel mai mare. Cine câștigă? Acel jucător. El nu mai este taxat la diferența între prețul de vânzare de 5000 de lei și 400 de lei, pentru că este o investiție după anul 2022 şi atunci nu se i mai aplică supra-impozitarea și speculează acest lucru. Ce trebuie facut? Schimbarea acestui design, chiar și pe o perioadă limitată de timp până intră în piață mai multe capacitate de stocare în funcțiune pentru a fi concurență și aici, astfel încât să împiedice acest lucru”.

View Comments

  • Ati gasit pe cine sa intrebati, pe Virgil Popescu. Cel care ne spunea acum doi ani ca acumularea prin pompaj de la Tarnita nu mai este de actualitate. Si ce sa vezi, azi aflam ca nu sunt destule oferte in PE.
    Nu va bagati cu bocancii in piata caci veti face mai mult rau. Este nevoie de mai multe oferte. Se poate reveni cu vechea regula de a obliga toti participantii la piata sa ofere toata energia disponibila pe PE, doar provizoriu pana la cuplarea in platformele PICASSO si MARI.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

13 minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

2 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

3 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

3 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

6 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More