Aparare

Bolojan: Statele UE vor putea să deruleze achiziţii pentru apărare în comun; MApN şi Ministerul Economiei analizează oportunităţile

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi, că la Consiliul European s-a discutat despre accelerarea măsurilor pentru pregătirea apărării europene, NATO rămânând în continuare fundamentul apărării colective.

“S-au discutat aspecte care ţin de accelerarea măsurilor pentru pregătirea apărării europene, în aşa fel încât să existe o consolidare importantă într-un termen de cinci ani de zile, NATO rămânând în continuare fundamentul apărării colective. Asta înseamnă că, în perioada următoare, statele membre vor putea să deruleze achiziţii pentru apărare în comun, ceea ce este o oportunitate pentru industria naţională de apărare pentru a intra în lanţurile valorice ale industriei europene de apărare sau în cele globale de apărare”, a spus Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles.

El a precizat că acest lucru înseamnă că, în perioada următoare, statele membre vor putea să deruleze achiziţii pentru apărare în comun, iar Ministerul Apărării şi Ministerul Economiei vor analiza oportunităţile legate de finanţări pentru a intra în conglomerate europene de apărare.

“În perioada următoare, atât Ministerul Apărării, cât şi Ministerul Economiei, companiile private care sunt în domeniul apărării, dar şi alte companii care sunt furnizoare în industria de componente ce pot fi transferate în industria de apărare vor avea oportunitatea şi vor trebui să lucreze, cel puţin ministerele, pentru a analiza oportunităţile legate de aceste finanţări, în aşa fel încât să intrăm în nişte conglomerate europene de apărare, pe partea de producţie, pentru a putea derula achiziţii comune şi pentru a putea accesa finanţările care ne sunt puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană prin deciziile care s-au luat la Consiliul trecut”, a afirmat preşedintele interimar.

Ilie Bolojan a precizat că nu există o sumă pe care fiecare ţară o are la dispoziţie din mecanismul de împrumuturi de 150 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană.

“Fiecare ţară, respectând regulile propuse de Comisie, va prezenta într-o formă simplificată o aplicaţie de finanţare. Această aplicaţie de finanţare va depinde de priorităţile pe care Ministerul Apărării le va stabili pentru achiziţiile pentru consolidarea apărării noastre, dar şi de strategia europeană de apărare în general, pentru că unele achiziţii vor fi făcute la nivel european şi, în urma acestei partajări de responsabilităţi, vom stabili pe ce priorităţi vom merge. Iar în ceea ce priveşte companiile implicate, avem peste 100 de companii private sau de stat care sunt într-o zonă a industriei de apărare şi acestea vor putea participa la acest tip de proiecte şi sper să fie atât companiile care ţin de statul român, dar şi cele private implicate în aceste proiecte, pentru că fiecare comandă care se va executa în România din aceste pieţe este ca şi în celelalte industrii – înseamnă locuri de muncă în România, înseamnă salarii mai bune, înseamnă tehnologie asimilată de industria noastră şi înseamnă capabilităţi în viitor”, a punctat preşedintele interimar.

Articole recente

Ministrul Muncii trimite Corpul de control la ANPIS

Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…

42 de minute ago

Grecia cere ajutorul UE pentru stingerea incendiilor de vegetaţie

Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…

58 de minute ago

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

3 ore ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

3 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More