Update articol:

Bolojan: Vor fi luate măsuri de corecție a deficitului; majoritatea sunt nepopulare, dar necesare

Ilie Bolojan Sursa Facebook

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat vineri că vor fi luate măsuri de corecție pentru reducerea deficitului bugetar care majoritatea sunt nepopulare, dar necesare și și-a exprimat speranța că săptămâna viitoare discuțiile între partide se vor finaliza.

‘Vor fi luate măsuri de corecție care majoritatea sunt nepopulare, dar care, din păcate, sunt necesare, pentru care este nevoie de o masă critică, în primul rând de o susținere parlamentară, și cred că în această săptămână se conturează această masă critică și aștept ca săptămâna viitoare să se închidă aceste discuții, în așa fel încât în termenul cel mai scurt să existe o susținere pentru acest pachet de măsuri’, a spus Bolojan într-o conferință de presă susținută la Palatul Parlamentului.

”Suntem la finalul unei săptămâni de discuţii legate de programul de guvernare, de guvern şi cred că este corect să vă prezit în mod onest în ce situaţie se găseştre România”, a transmis Ilie Bolojan.

Potrivit liderului PNL, ”suntem într-o situaţie complicată”. ”Ca ţară avem un deficit bugetar foarte mare – diferenţa dintre veniturile pe care le încasăm şi cheltuieli este cea mai mare din Europa. Deficitul bugetar a fost anul trecut la 9,3% din PIB, un deficit foarte mare, care este acumulat de mai mulţi ani”, a mai declarat Bolojan.

Bolojan a mai spus că anul trecut, de exemplu, am cheltuit cu 152 de miliarde de lei mai mult decât am avut total venituri la bugetul de stat 575 de miliarde, diferenţa fiind acoperită prin creditele pe care le-a contractat România. ”Deci, anul trecut, dar şi în anii anteriori, am cheltuit mult mai mult, anul trecut, diferenţa fiind cea mai mare, aşa cum am spus, de peste 30 de miliarde de euro”, a arătat el.

”Asta înseamnă că, pentru că în fiecare an a trebuit acoperită această datorie, din păcate şi în anii următori nu vom putea să renunţăm la contractarea de credite datorită acestei diferenţe foarte mari. Avem un efect de creştere generală a datoriei externe şi a costurilor de finanţare şi vedeţi în ce măsură a crescut datoria publică a României, ajungând, anul trecut, la aproape 55% din PIB, iar la finalul acestui an ar putea ajunge la aproape 60%. Contractarea de credite mari şi această accelerare a creşterii gradului de îndatorare pe bună dreptate au îngrijorat pieţele şi investitorii şi asta se transferă în valoarea dobânzilor pe care ţara noastră le plăteşte pentru aceaste credite”, a subliniat preşedintele interimar al PNL.

Ilie Bolojan a mai declarat că, faţă de media Uniunii Europene, cheltuielile cu dobânzile au ajuns la o sumă foarte mare, de 2,3% din PIB-ul ţării noastre, ceea ce înseamnă că anul trecut am plătit dobânzi de aproximativ 40 de miliarde de lei, deci 8 miliarde de euro, iar anul acesta, cu siguranţă, vom plăti, din păcate, mai mult.

”Indiferent ce guvern va veni în anii următori, dacă nu se corectează acest deficit, spaţiile pe care le va avea la dispoziţie vor fi tot mai mici şi măsurile care vor trebui luate trebuie să aibă în vedere o reducere a acestui deficit, care nu poate fi făcută decât printr-o combinaţie de creştere a venitorilor şi de scădere a cheltuielilor, datorită diferenţelor foarte mari”, a explicat Bolojan.

Preşedintele interimar al PNL a subliniat că o altă situaţie complicată pe care o avem este absorbţia scăzută a fondurilor europene.

”Depindem, pentru a ne asigura investiţiile, care înseamnă dezvoltarea în viitor pentru ţara noastră, de accesarea fondurilor europene, pentru că şi anul trecut, din aproximativ 120 de miliarde investiţii, mai mult de jumătate au fost fondurile europene. Prin urmare, dacă nu ne accesăm fondurile europene, nu putem asigura autostrăzile în lucru, nu putem asigura reabilitările de cale ferată şi toate celelalte proiecte pe care autorităţile centrale sau locale le-au câştigat”, a spu el.

Bolojan a mai afirmat că PNRR este în valoare de 28,5 miliarde de euro la dispoziţie, unde aproape jumătate sunt granturi. ”Am încasat până acum 10,7 miliarde, inclusiv ultima tranşă pe care am reuşit să o încasăm, incluzând aici atât prefinanţarea, cât şi primele trei cereri de plată, ceea ce înseamnă puţin peste 36% din aceste fonduri, iar din aceste sume atrase, 6,4 miliarde, deci sunt banii din granturi”, a precizat Bolojan.

Liderii partidelor care ar putea forma viitoarea coaliie şi experţi economici au purtat discuţii, zilnic, de la începutul acestei săptămîni, pentru a ajunge la un consens asupra măsurilor ecomice care ar putea fi adoptate pentru reducerea deficitului. Până joi seară, politicienii nu au ajuns la un numitor comun cu privire la formarea viitorului guvern sau cu privire la numele premierului, potrivit News.ro.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, joi seară, că programul de guvernare a fost stabilit în mare măsură, dar erau de discutat aspecte politice.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025