Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzImpozitarea progresivă nu s-a pus în discuție, adeclarat acum câteva minute ministrul finanțelor Marcel Boloș, la Digi 24.
Acesta a explicat: “Impozitarea progresivă nu s-a pus în discuție. În presă există o inflație de idei, la politică și la politica fiscală există întotdeauna oameni care își dau cu părerea fără să înțeleagă contextul larg al unor măsuri de politică fiscală. Acestea nu sunt măsuri izolate, ele trebuie privite în contextul larg al nevoilor de finanțare. Statul are nevoi de finanțare cu serviciile publice, educația, sănătatea, autostrăzile, infrastructura de transport.
Impozitarea progresivă nu este în propunerea Ministerului de Finanțe și nu s-a pus problema impozitării progresive. Am explicat și mai înainte – orice adiționăm la o sarcină fiscală a impozitării muncii de 45% înseamnă că am dat un picior la șansa de a menține impozitarea muncii constantă și a nu duce spre extrem, spre o impozitare a muncii care să crească de la 45% și la 51%.
Nu știu ce ar însemna pentru România, dar cu siguranță am fi unicat în Europa, pentru că avem o sarcină fiscală pentru populație extrem de ridicată și de aceea Ministerul de Finanțe s- a luptat și am îndurat suficiente lucruri rele care s-au spus la adresa noastră pentru măsurile de digitalizare care au fost privite într- un mod foarte obtuz, dar ele toate au dus și au avut în vedere un obiectiv comun – acela de a reduce GAP-ul de TVA, de a reduce GAP-ul la celelalte impozite și taxe și a operaționaliza modulele antifraudă care sunt vitale, pentru că, fără ele, România se va lupta ca Don Quijote cu morile de vânt ca să reducă GAP-ul de TVA, dar nu are cum.
Dacă nu introduceam modulul E -Factura , astăzi nu aveam informațiile necesare pentru ca să punem pe masă măsurile acestea de progres. Dacă nu aveam modulul de E -Transport, ar fi fost haos în transportul de bunuri”.
Întrebat despre nemulțumirile contribuabililor din cauza introducerii acestor măsuri, Marcel Boloș a spus: “Este firesc ca atunci când o reformă este implementată să existe o adversitate. Ne-modernizând de o prea lungă perioadă de timp sistemul fiscal românesc este firesc ca atunci când venim cu aceste tipuri de măsuri să existe reacția aceasta de respingere, pentru că presupune eforturi în plus.
Am explicat și mediului de afaceri. Ce este esențial? Munca aceasta în plus pe care o avem sau obiectivul pe care îl urmărim ca să vă scăpăm de o sarcină fiscală suplimentară pe care altfel le-o punem în cârcă, pentru că statul trebuie să își finanțeze serviciile publice? Cum am spus, nu putem fără școală, nu putem fără spitale, nu putem fără pensii, fără asistență socială. Acești bani vin din impozitele și taxele pe care le încasăm. Aici este dezbaterea publică, pe de o parte în ceea ce privește sistemul fiscal, pe de altă parte, în ceea ce privește nevoia de a avea o calitate pe care să o accepte oamenii în serviciile publice.
Sub nicio formă nu am avut în vedere contribuabilii de bună credință, cărora le mulțumim și față de care ne cerem scuze public pentru că trebuie să suporte măsurile, deși nu se referă la ei, ci se referă la evazioniști. Dar nu putem pentru totdeauna să stăm neputincioși, iar România să își blocheze investițiile sau să adopte alte măsuri care țin de reducerea deficitului bugetar și în felul acesta să compromitem cea mai mare șansă pe care țara noastră o are, aceea de a se moderniza cu ajutorul fondurilor europene. (…)
O să vedeți efectele efectele pe care le va avea cu data de 1 iulie modulul E- factura, modulul E-TVA și modulul antifraudă Carusel, care va fi pilotat cu luna august și veți vedea o îmbunătățire a colectării”.
Întrebat cât a colectat din GAP-ul de TVA de la începutul anului, ministrul finanțelor a spus: “De la începutul anului, am avut planificat până pe data de 30 iunie 2,25 miliarde din această mai bună colectare și din această implementare a proiectelor de digitalizare. După cum se știe, la sfârșitul lunii iunie, planul de venituri a fost realizat 100,6%, deci cele 2,25 miliarde au fost realizate. Deci trebuie să avem curajul acesta să nu asistăm neputincioși la infinit cum evaziunea fiscală își face de cap sub nasul nostru și, pe de altă parte, noi să nu știm alt tip de măsură decât aceea a ne orienta agresiv spre mediul de afaceri, spre populație și spre ceea ce înseamnă alte măsuri de ajustare fiscală”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More
View Comments