Categories: International

Boris Johnson: Liderii G7 cer talibanilor să garanteze o evacuare sigură din Afganistan şi după 31 august

Liderii G7 cer talibanilor, după preluarea puterii de către aceştia, “să garanteze o evacuare sigură” pentru toţi cei care vor să părăsească Afganistanul “până pe 31 august şi dincolo de această dată”, a declarat marţi premierul britanic Boris Johnson, la finalul unui summit virtual al Grupului, informează AFP, Reuters şi dpa, potrivit Agerpres.

Şeful guvernului britanic, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Grupului, a spus că liderii G7 (Grupul celor mai mari şapte economii avansate din lume, format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, SUA) au convenit “nu doar asupra unei abordări comune în ceea ce priveşte evacuările, ci şi asupra unei foi de parcurs privind modul în care să se discute cu talibanii”.

“Prima condiţie pe care o punem în calitate de G7 este ca ei (talibanii) să garanteze până pe 31 august şi dincolo de această dată o evacuare sigură pentru cei care vor să plece” din Afganistan, a declarat Boris Johnson la televiziunile britanice.

“Unii dintre ei (dintre talibani) vor declara că nu acceptă aceasta, însă alţii vor înţelege importanţa acestui lucru, pentru că G7 are o un atu considerabil, economic, diplomatic şi politic”, a subliniat Johnson, precizând că acest “atu uriaş” cu care G7 ar putea convinge talibanii include neacordarea unor fonduri substanţiale.

“Afganistanul nu poate deveni o pepinieră a terorismului, Afganistanul nu poate deveni un stat al drogurilor, fetele trebuie să fie educate până la vârsta de 18 ani”, a afirmat premierul britanic.

Potrivit Reuters, Boris Johnson a evitat să răspundă la întrebarea dacă alţi lideri ai G7 şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu modul în care preşedintele american a gestionat criza din Afganistan şi cu refuzul lui de a extinde termenul limită pentru retragerea trupelor rămase în Afganistan.

Articole recente

Elena Popescu (Ministerul Energiei): Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz

Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe…

3 ore ago

OMS va folosi termenul de “mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că va începe să folosească termenul "mpox"…

5 ore ago

Protecţia datelor: Meta va plăti o amendă de 265 milioane euro pentru că nu a protejat suficient datele utilizatorilor

Grupul american Meta, compania-mamă a Facebook, va trebui să plătească o amendă de 265 de…

5 ore ago

Christine Lagarde: Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf

Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf şi există riscul…

5 ore ago

Ministrul Energiei: Se pot depune proiecte pentru finanţarea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat luni ordinul pentru aprobarea schemei privind sprijinirea investiţiilor în…

5 ore ago

ACER consideră că ar putea fi destul de dificil pentru Europa să cumpere gaze în 2023

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) consideră că pentru Uniunea Europeană…

5 ore ago