Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzBRD a înregistrat un profit net de 342 milioane lei, în trimestrul I, în creștere cu 30% față de T1 2022, potrivit raportului transmis Bursei de Valori București.
Veniturile totale ale Grupului BRD au ajuns la 935 milioane lei, fata de 810 milioane lei, in crestere cu 15,5% fata de T1 2022. Performanta a fost sustinuta de veniturile nete din dobanzi mai mari si de mentinerea unei dinamici excelente pe pietele financiare. Bazandu-se pe volume mai mari, cu o expansiune de 11,2% YoY a soldului creditelor, amplificata si de cresterea dobanzilor, veniturile nete din dobanzi au inregistrat o crestere puternica, de 20,6% in dinamica anuala.
Veniturile nete din comisioane au facut un pas inapoi (-4,3% YoY), pe fondul unor comisioane mai mici din activitatea de carduri, ca urmare a cresterii gradului de penetrare a pachetelor de produse si servicii (ce incorporeaza mai multe servicii gratuite) si a efectului de baza din T1 2022 legat de cresterea retragerilor de numerar ale clientilor persoane fizice, pe fondul ingrijorarilor provocate de izbucnirea razboiului din Ucraina. Alte venituri au marcat un avans de 26% in ritm anual, cu o contributie importanta din partea activitatii de tranzactionare.
Cheltuielile operationale s-au ridicat la 508 milioane lei, fata de 460 milioane lei in T1 2022. Presiunea inflatiei de doua cifre este ridicata, dar cresterea costurilor (+10,5% in dinamica anuala) a fost limitata sub nivelul inflatiei, pe fondul unui management riguros al costurilor. Cresterea cheltuielilor cu personalul, de 9,1% in dinamica anuala, reflecta efectul de pret al salariilor mai mari si al ajustarii altor beneficii, pe o piata a muncii competitiva si tensionata. Avansul altor cheltuieli incorporeaza o contributie cumulata mai mare la Fondul de Garantare a Depozitelor si la Fondul de Rezolutie (75,8 milioane lei, inregistrata in T1 2023, fata de 69,2 milioane lei in 2022), cheltuieli mai mari cu furnizorii de servicii externe si cresterea costurilor legate de IT&C, care sustin livrarea proiectelor strategice.
Performanta operationala generala a fost ridicata in primele trei luni ale anului, cu o crestere a venitului brut din exploatare de 22,2% fata de anul precedent, pana la 427 de milioane de lei, comparativ cu 350 de milioane de lei in primul trimestru din 2022. Efectul pozitiv al veniturilor s-a tradus prin reducerea raportului cost/venit la 46,2% in T1 2023 de la 48,3% in T1 2022, daca se exclud contributiile cumulate la Fondul de Garantare a Depozitelor si Fondul de Rezolutie.
Costul riscului a fost limitat la o cheltuiala neta de 9 milioane lei fata de 32 milioane lei in T1 2022, pe fondul evolutiei stabile a portofoliului si a performantelor bune la nivelul activitatii de recuperare. Rata NPL inregistreaza o crestere marginala fata de trimestrul anterior, ajungand la 2,6%, ramanand insa sub nivelul de 2,7% din martie 2022. Rata de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante continua sa se mentina la un nivel ridicat (77,4% in martie 2023 fata de 76,5% in martie 2022). Aceste niveluri solide ale indicatorilor reflecta o calitate foarte buna a portofoliului de credite, potrivit comunicatului băncii.
Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins 19% in primul trimestru al anului.
Rata de adecvare a capitalului s-a situat la 21,9% (fata de 21,5% la sfarsitul lunii martie 2022), in timp ce rata fondurilor proprii de nivel 1 era, la sfarsitul primului trimestru al acestui an, de 18%, reflectand soliditatea pozitiei de capital a BRD.
”In primele trei luni ale anului, BRD a continuat sa fie un partener activ al clientilor sai si al economiei romanesti. Activitatea de creditare si-a mentinut tendinta crescatoare, cu o majorare importanta a volumului finantarilor pe segmentul clientilor companii, atat IMM-uri, cat si companii mari, datorita experientei la nivel sectorial si rezultatelor participarii la programul IMM Invest. Pe segmentul retail, activitatea de creditare a fost rezilienta in contextul unei piete in general care incetineste, cu un volum inca ridicat de credite nou acordate persoanelor fizice. BRD este angajata in a contribui material la o economie mai verde, cu un volum total de tranzactii noi care sustin tranzitia spre sustenabilitate de 1,16 miliarde RON in primul trimestru al anului. In plus, BRD isi joaca eficient rolul in intermedierea financiara, distribuind volume semnificative in cadrul programului Fidelis, care contribuie la finantarea bugetului de stat al Romaniei, oferind in acelasi timp clientilor persoane fizice posibilitatea de a-si extinde universul investitional.
Aceasta performanta comerciala dinamica a fost acompaniata de cresterea maturitatii aplicatiei digitale, care ofera functionalitati imbunatatite pentru un numar mai mare de utilizatori, contribuind la satisfactia clientilor, recunoscuta prin imbunatatirea notei acordate in magazinele de aplicatii, care a ajuns la 4,5.
Rezultatele financiare din primul trimestru au reflectat dinamica puternica, cu o crestere ridicata a veniturilor, in timp ce evolutia cheltuielilor de exploatare a fost mentinuta sensibil sub nivelul inflatiei. Costul riscului a fost foarte redus, in timp ce indicatorii de risc au ramas la niveluri robuste, reflectand calitatea ridicata a activelor. Toate acestea s-au tradus printr-o rentabilitate ridicata, profitul net crescand cu 30%, iar ROE atingand 19% in primul trimestru al anului.
Cu profilul sau puternic, BRD isi continua parcursul de partener de incredere si relevant atat pentru clientii sai, cat si pentru economia romaneasca”, a spus Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.
Soldul net al creditelor (inclusiv leasing) a ajuns la 38,7 miliarde RON, in crestere puternica, cu 11,2% fata de 31 martie 2022, sustinuta de o activitate intensa de creditare pe segmentul corporate. Pe segmentul retail, productia a ramas rezilienta in ciuda unei dinamici mai slabe a pietei.
Pe segmentul retail, soldul net al creditelor a crescut cu 2,8% fata de anul precedent, evolutie sustinuta atat de clientii persoane fizice, cat si de companiile mici. Productia de credite pentru persoane fizice a ajuns la aproape 1,6 miliarde RON in T1 2023, un nivel rezilient in ciuda unei cereri reduse de imprumuturi pentru locuinte, pe fondul costurilor mai ridicate si a mediului incert, in timp ce productia de credite de consum s-a aflat pe o tendinta ascendenta in primele trei luni ale anului. Segmentul companii mici a inregistrat o crestere puternica, de 19,8% in dinamica anuala.
Activitatea de creditare pe segmentul companii a inregistrat un rezultat remarcabil (+28,8% YoY), pe baza unei dinamici excelente atat pe segmentul IMM-urilor (+30,4% YoY), cat si pe cel al companiilor mari (+28,0% YoY). BRD a continuat sa se implice activ in programele guvernamentale dedicate IMM-urilor si a oferit, in primul trimestru al anului, sprijin pentru peste 750 de IMM-uri in cadrul programului IMM Invest Plus, valoarea creditelor nou acordate ajungand la 825 milioane RON in T1 2023, de patru ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Depozitele clientilor au ajuns la 55,6 miliarde RON, in crestere cu 4,2% in dinamica anuala, in principal ca urmare a depunerilor mai mari in depozite la termen realizate de clientii persoane fizice si a cresterii resurselor denominate in RON provenind de la clientii companii mari, intr-un context caracterizat de dobanzi ridicate si competitive. De asemenea, BRD a continuat sa participe foarte activ la emisiunile de titluri de stat Fidelis pentru persoane fizice realizate in 2023, cu o cota medie de piata de 42% si o valoare totala distribuita de aproximativ 1,3 miliarde RON.
BRD – Groupe Societe Generale opereaza o retea de 451 de unitati. Activele totale ale bancii se ridicau, la sfarsitul lunii martie 2023, la 70,5 miliarde lei.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More