Categories: International

Brexit: Premierul Theresa May va prezenta un nou plan pentru ieşirea din UE

Premierul britanic, Theresa May, urmează să prezinte, astăzi, în faţa deputaţilor un nou plan pentru Brexit după respingerea masivă, pe 15 ianuarie, de către deputaţi, a acordului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul la sfârşitul lui 2018.

Şefa cabinetului de la Londra s-a angajat în negocieri cu opoziţia pentru a încerca să ajungă la un consens asupra unui nou acord, dar situaţia se află în impas.

Pe de altă parte, ministrul britanic al comerţului, Liam Fox, a avertizat duminică, în paginile jurnalului The Sunday Telegraph, contra unui “tsunami politic” dacă deputaţii vor eşua să respecte votul referendumului din 2016 care a decis retragerea din UE. El i-a criticat, de asemenea, pe partizanii unui Brexit fără acord, dorit de opoziţia laburistă, afirmând că este “lucrul cel mai stupid posibil” într-o negociere “să renunţi la cartea cea mai puternică”.

Tot ieri, Cabinetul premierul britanic, Theresa May, a apreciat “extrem de îngrijorătoare” presupusele comploturi puse la cale de parlamentari, transmite AFP. Presa a informat că unii deputaţi intenţionează să depună amendamente legate de funcţionarea Camerei Comunelor pentru a împiedica planurile premierului Theresa May în ce priveşte ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“Poporul britanic a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană şi este primordial ca aleşii politici să respecte acest verdict”, a spus o purtătoare de cuvânt a Downing Street. “Orice tentativă vizând să retragă puterea guvernului de a îndeplini condiţiile legale pentru o ieşire ordonată în acest moment istoric este extrem de îngrijorătoare”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

“Deputaţii care doresc să respecte Brexit-ul trebuie să voteze pentru el, altfel există riscul ca parlamentul să împiedice Brexit-ul”, prevăzut pentru 29 martie, a precizat purtătoarea de cuvânt a prim-ministrului britanic.

Edouard Philippe – “Vom fi pregătiţi în cazul unui Brexit dur”

”Vom fi pregătiţi în cazul unui Brexit dur”, a dat asigurări vineri premierul francez Edouard Philippe în timpul unei deplasări la Calais, nordul Franţei, la o zi după declanşarea unui plan de pregătire pentru o ieşire fără acord a Marii Britanii din UE, informează AFP. Însoţit de ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalia Loiseau, şi de cel al Conturilor Publice, însărcinat cu Vama, Gerald Darmanin, premierul francez a constatat avansarea lucrărilor de amenajare la Eurotunel, înainte de a se deplasa la portul din Calais, unde s-a întâlnit cu responsabili portuari, funcţionari ai vămilor şi operatori. El a discutat cu directori de întreprinderi mari şi mijlocii cu privire la dispozitivul de susţinere în faţa unui Brexit dur, la trei zile după respingerea acordului cu UE de către Parlamentul britanic.

“Ceea ce constat este că la 30 martie, dacă va interveni un Brexit dur, noi vom fi pregătiţi”, a declarat Philippe la finalul acestei reuniuni. “Lucrările vor fi realizate, recrutările vor fi făcute, procedurile vor fi puse în aplicare – sau adaptate în cazul în care acestea există deja – pentru a face în aşa fel încât acest Brexit ‘dur’ să poată avea loc în cele mai bune condiţii pentru concetăţenii noştri”, a spus el.

Comercianţi, societăţi de transport şi responsabili din domeniul pisciculturii sunt îngrijoraţi în legătură cu 29 martie, data prevăzută pentru retragerea Marii Britanii din UE. Portul Calais, cel mai important port francez de călători şi situat la circa 30 de km de coastele britanice, este în prima linie.

Planul declanşat  de Franţa prevede inclusiv lucrări în valoare de 50 de milioane de euro în porturi şi aeroporturi şi aproape 600 de angajări, în special de vameşi şi de veterinari.

Articole recente

Norvegia acuză un grup pro-rus pentru atacuri cibernetice ce au vizat instituţii private şi publice

O serie de instituţii din Norvegia au fost ţinta unui atac cibernetic în ultimele 24…

13 minute ago

Inspectorii antifraudă fiscală verifică 131 milioane euro obținuți din tranzacționarea criptomonedelor, prin intermediul platformelor Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX

ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și trendurilor pieței financiare și verifică veniturile obținute din tranzacționarea…

14 minute ago

Kievul salută ”poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia

Kievul a salutat miercuri ''poziţia lucidă'' a NATO cu privire la Rusia, calificată drept ''ameninţare directă'' de…

15 minute ago

Rusia înăspreşte restricţiile împotriva ”agenţilor străini”

Parlamentarii ruşi au adoptat miercuri un proiect de lege care înăspreşte restricţiile împotriva persoanelor şi…

31 de minute ago

Chiriţoiu: Plafonarea preţului carburanţilor este o măsură proastă, care ne-ar întoarce în comunism când stăteam la cozi

Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când…

34 de minute ago

Ucraina poate conta pe NATO ”atât timp cât va fi necesar” (Stoltenberg)

Ucraina poate conta pe susţinerea NATO ''atât timp cât va fi necesar'', a declarat miercuri…

43 de minute ago