International

Bruno Le Maire critică „cursa pentru subvenții” și îi îndeamnă pe europeni la un răspuns „unit și puternic” la adresa SUA – Le Figaro

„Cursa pentru subvenții” este „contrară tuturor regulilor comerțului internațional”, iar subvențiile americane solicită un răspuns „coordonat, unit și puternic” din partea europenilor, a declarat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, într-un interviu.

„Unele companii străine mari care doreau să investească în Europa ezită acum între locaţiile europene și locaţiile americane”, a spus Bruno Le Maire într-un interviu acordat celor patru ziare europene Les Échos, Handelsblatt, El Mundo și Corriere della Sera.

„În unele cazuri, valoarea granturilor pe care administrația Biden le oferă este de patru până la zece ori valoarea maximă permisă de Comisia Europeană”, a spus el.

„În Franța, primele noastre estimări indică faptul că sunt în joc 10 miliarde   investiții și mii de locuri de muncă în industrie”, a adăugat el. „Industria noastră suferă deja de un deficit de competitivitate legat de diferențele de prețuri la energie dintre Statele Unite și Europa”, a deplâns el. „Subvențiile masive în temeiul Legii SUA de Reducere a Inflației (IRA) și concurența chineză, la fel de puternic subvenționată, probabil vor mări acest decalaj în continuare”.

Legea americană de reducere a inflației, numită astfel pentru evenimentele actuale, dar care este în realitate un program de reformă socială și de mediu, este un plan de investiții de mai multe sute de miliarde de dolari. Bruno Le Maire a cerut un „răspuns coordonat, unit și puternic din partea Uniunii Europene față de aliații noștri americani. Doar fermitatea ne va permite să obținem rezultate”.

El spune că așteaptă „propuneri ferme și adecvate din partea Comisiei Europene”, în special „o afirmare mai strictă a intereselor noastre de mediu”, „scheme de priorităţi europene sau accelerarea utilizării instrumentelor de reciprocitate”.

El a mai subliniat că „o politică monetară restrictivă nu este compatibilă cu o politică bugetară expansionistă”, că nu trebuie „susținută cererea fără limită”, ci „să se îndrepte către un ajutor mai direcționat”. În fine, el estimează că, „la sfârșitul acestei crize energetice, vom avea un nivel de inflație probabil mai mare decât cel pe care l-am cunoscut în ultimele decenii”, „pentru că relocarea producției noastre (…) și decarbonizarea economiei vor crește structural costul anumitor produse”.

Articole recente

Ucraina: Şeful contraspionajului militar viitor ministru al apărării (deputat)

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia…

5 ore ago

Ciolacu acceptă posibilitatea unor schimbări de miniştri la rotativă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este posibil ca anumiţi miniştri să fie schimbaţi…

5 ore ago

Ciucă: România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze lichefiate

România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze naturale lichefiate…

6 ore ago

Nicolae Ciucă, în Egipt: Vrem să extindem cooperarea economică pe coridoarele de transport maritim

România şi Egiptul intenţionează să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul transportului maritim, a declarat,…

6 ore ago

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, îşi va părăsi postul, șeful Serviciului de Informații probabil că îl va înlocui – presa ucraineană

*   Ministrul Apărării spune că va demisiona dacă Zelensky va ordona demiterea lui   Începând…

11 ore ago

Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare; vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra…

12 ore ago