Categories: BanciInternational

Bulgaria a majorat rezervele de risc pentru 10 bănci înaintea aderării la zona euro

Banca Naţională a Bulgariei a anunţat, luni, că 10 din cele 22 de bănci comerciale din ţara vecină vor trebui să îşi constituie rezerve suplimentare de capital, în condiţiile în care autorităţile de la Sofia intenţionează să adere la zona euro, transmite Reuters.

Banca Centrală Europeană (BCE) a refuzat să îi permită Bulgariei să adopte rapid moneda euro, apreciind că băncile din Bulgaria au nevoie de o supervizare mai strictă înainte de a se putea alătura zonei euro. Ca soluţie de compromis, autorităţile de la Sofia au acceptat ca în prima fază Bulgaria să adere la uniunea bancară, o decizie care permite Băncii Centrale Europene să-i monitorizeze principalele bănci dar care adaugă aproximativ un an la procesul de aderare la zona euro.

Luni, Banca Naţională a Bulgariei a informat că, începând din luna ianuarie 2019, băncile bulgare vor trebui să pună deoparte rezerve suplimentare cuprinse între 0,25% şi 0,70% din expunerea totală la risc. Patru din cele mai mari bănci din Bulgaria, UniCredit Bulbank, DSK Bank (divizie a OTP), First Investment Bank şi divizia locală a KBC, vor trebui să constituie rezerve suplimentare de 0,75%. Alt patru bănci vor trebui să deţine rezerve suplimentare de capital de 0,5%, începând de anul viitor, iar alte două bănci vor trebui să deţină rezerve de capital de 0,25%.

În cazul instituţiilor de importanţă sistemică, rezervele vor trebui să crească treptat la 0,5% şi la 1% până în 2020, a adăugat Banca Naţională a Bulgariei, potrivit Agerpres.

Autorităţile de la Sofia şi-au asumat mai multe angajamente, inclusiv cooperarea cu BCE, pentru ca în luna iulie 2019 să poată adera atât la uniunea bancară europeană cât şi la ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.

BCE ar urma să efectueze o analiză a calităţii activelor şi un test de stres asupra băncilor bulgare înainte de a-şi da acordul pentru intrarea Bulgariei în ERM-2, un proces care ar putea dura un an dar este posibil să dureze mai mult în funcţie de progresele înregistrate de ţara vecină.

Bulgaria, cea mai săracă ţară membră a Uniunii Europene, îndeplineşte toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, datoria publică este sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar ţara înregistrează un surplus bugetar. Însă faptul că Produsul Intern Brut per capita în Bulgaria este la jumătate faţă de media din UE, corupţia răspândită şi problemele înregistrate de unele bănci au ridicat unele semne de întrebare cu privire la perspectiva aderării Bulgariei la zona euro.

Articole recente

Explozii identificate de seismologi în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore, potrivit televiziunii suedeze SVT

Gazul se revarsă în Marea Baltică prin trei scurgeri separate de pe conductele Nord Stream…

8 ore ago

Acuzată de corupţie, compania Oracle va plăti 23 de milioane de dolari Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare a SUA

Compania americană de software Oracle va plăti Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA…

8 ore ago

Vladimir Putin spune că amenințarea nucleară nu este un cacealma. Ar trebui să-l credem pe cuvânt (Washington Post)

Autor: Joseph Cirincione (Joseph Cirincione este autorul cărții „Coșmaruri nucleare: securizarea lumii înainte de a…

10 ore ago

Polonia a inaugurat un gazoduct strategic prin care va primi gaz natural norvegian

Oficiali din Polonia, Norvegia şi Danemarca au participat marţi la inaugurarea unui gazoduct strategic care…

11 ore ago

Grupul Purcari achiziționează pachetul majoritar într-o Cramă din Bulgaria

Purcari Wineries PLC („Grupul Purcari”) a anuntat astazi semnarea contractului de achizitie a pachetului majoritar…

11 ore ago