Banci

Bundesbank avertizează că economia germană se va contracta şi în primul trimestru al acestui an

Economia Germaniei este pe cale să înregistreze o nouă contracţie în primul trimestru al acestui an, iar inflaţia de bază ar putea să se menţină la un nivel ridicat, chiar dacă, pe ansamblu, ritmul de creştere a preţurilor va încetini semnificativ în curând, a apreciat luni Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 0,4% în ultimul trimestru din 2022, iar importantul său sector industrial abia începe să-şi revină, în timp ce inflaţia ridicată afectează consumul. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

“Cel mai probabil, activitatea economică germană va scădea, din nou, în trimestrul actual. Cu toate acestea, este posibil ca declinul să fie mai mic decât în ultimul trimestru din 2022”, se arată în buletinul lunar de conjunctură publicat luni de Bundesbank.

Chiar dacă recesiunea rămâne cel mai probabil scenariu, piaţa forţei de muncă se dovedeşte a fi rezistentă, iar banca centrală a Germaniei se aşteaptă la continuarea evoluţiilor pozitive în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă.

Începând din luna iulie a anului trecut şi până în prezent, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 350 de puncte de bază, cea mai rapidă înăsprire a politicii monetare decisă vreodată, pentru a domoli inflaţia galopantă, dar cu toate acestea creşterea preţurilor ar putea să se menţină peste ţinta de 2% până în 2025.

Bundesbank este de părere că deşi inflaţia generală în Germania este posibil să încetinească în luna martie, pe măsură ce dispare efectul de bază pentru preţurile la energie, creşterea preţurilor va rămâne neplăcut de ridicată. “Acestea fiind spuse, inflaţia de bază se dovedeşte a fi excepţional de persistentă. Este posibil chiar să crească uşor spre mijlocul anului”, susţine banca centrală a Germaniei.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna februarie, pentru a patra lună consecutivă, până la 8,5%, de la 8,6% în luna ianuarie, potrivit datelor Eurostat, însă inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

Articole recente

Acord comercial UE-SUA: Trump “a mâncat-o la micul dejun pe preşedinta Comisiei Europene”, consideră Viktor Orban

Acordul comercial UE-SUA nu este un acord, ci preşedintele american Donald Trump "a mâncat-o la…

5 minute ago

Forţele armate germane se pregătesc să dezvolte drone de luptă cu rază lungă de acţiune

Forţele armate germane se pregătesc să dezvolte drone de luptă cu rază lungă de acţiune,…

13 minute ago

Gaza: Israelul afirmă că duminică a fost distribuit ajutorul umanitar transportat de 120 de camioane

Cogat, organism al Ministerului Apărării israelian, a anunţat luni că duminică ONU şi alte organizaţii…

25 de minute ago

Ministerul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…

o oră ago

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

2 ore ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More