Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAstăzi, Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis suspendarea acordului de mediu pentru Amenajarea Hidroenergetică Răstolița, un proiect finalizat în proporție de peste 90% și în grafic să fie pus în funcțiune în noiembrie anul acesta, a transmis Ministrul Energiei Sebastian Burduja. Ar fi fost, astfel, prima hidrocentrală finalizată după trei decenii, investiție începută înainte de 1990, a transmis el.
Domnia sa a scris: “Deși am câștigat pe fond anterior, astăzi am luat act cu regret de decizia instanței de apel. Este o decizie “temporară”, pentru că urmează judecarea privitoare la anularea acordului de mediu pentru hidrocentrala Răstolița, cu termen fixat pentru 24 iunie. Rămânem încrezători că putem câștiga, ceea ce ar debloca — din nou — acest proiect strategic.
În perioada 2019–2024, din cauza blocajelor generate prin litigii în serie de 2-3 asociații de mediu (între care Declic și Bankwatch), Hidroelectrica a pierdut anual 317.140 MWh/an energie neprodusă. Valoarea totală a acestei pierderi se ridică la aproximativ 190 milioane euro pentru Hidroelectrica și 253 milioane euro pentru statul român, care a trebuit să compenseze prin importuri scumpe de energie. În total, pierderea totalizează 443 milioane euro.
Valoarea investiției în hidrocentrala Răstolița este de 1.451.915.000 lei, sumă care riscă să devină prejudiciu din buzunarele fiecărui român dacă proiectul nu este finalizat.
Ce urmează?
Pe 24 iunie 2025, se va judeca fondul cauzei, unde vom demonstra că acordul de mediu a fost emis legal, așa cum am reușit și pe fond, în procesul câștigat anterior. Și vom duce la bun sfârșit această investiție strategică.
Mesajul meu este clar: NU vom ceda în fața acestor obstacole. E doar o chestiune de timp pierdut pentru toți românii, din păcate. Lupta continuă — până la capăt. România are dreptul să-și valorifice resursele pentru a asigura independența energetică și prosperitatea cetățenilor săi, fără să depindă de șantajul energetic din Est. Suntem pe baricade până la capăt, pentru fiecare român care merită un viitor mai sigur și cu facturi mai mici.”
Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…
Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…
Grupurile de hackeri Silent Crow şi Cyberpartisans BY, pro-ucrainene, au revendicat luni un atac asupra…
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…
Elevii olimpici de nivel internațional, pentru care Guvernul Bolojan a eliminat bursele de excelență olimpică,…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
Știți cine este principalul finanțator al Bankwatch? Ministerul mediului din statul prieten Germania. Exact, același minister care a dat undă verde construcției de termocentrale pe CĂRBUNE și deschiderea de noi exploatații de CĂRBUNE in Germania.
Asta așa că să știți cine ne sunt prietenii, in cazul in care credeați că Rusia este singura care stă în calea fericirii noastre.
Hidrocentrala trebuie pusă în funcțiune la iarnă cînd ziua are cele mai puține ore cu soare și ridicată apa pe import de energie.Măriți drepturile acelor judecători specialul de azi va fi pușcăriasul condamnat la muncă pe șantierele ROMÂNIEI
Nu prea am incredere in ,,dom" ministru' , dar daca e într-adevăr adevarat ca hidrocentrala e aproape gata si nu i se poate da drumul ii jale. Cum dracu' poti contesta in instanta la mediu un lac de acumulare care deja exista? Numai ,, intunecatii" ONG finantate de....pot face asta iar scumpa noastra Justitie sa accepte judecata..in definitiv si astia numai asa isi pot pastra salariile la cat lucreaza.
In ceea ce priveste centralele pe carbune din Germania care zbarnaie - cinste lor, numai idioți ca noi le pot inchide enuntand ca/ i Ordin de la UE, fara nici o negociere..
Hidrocentral trebuie pusa în functiune fără a tine cont de toarte prostiile unor organizații care vor binele lor nu al nostru!
Romania are nevoie imperioasa de energie hidro ,in conditiile in care , atunci cand ai consum ridicat sa poti sa -i dai drumul imediat la o capacitate de productie. Ideea ca sunt afectate speciile de pesti , cred ca e exagerata , exemplul cel mai elocvent este din China , unde pe fluviul Mekong ( cu ditamai hidrocentrala), flora si fauna s-au refacut in cativa ani.Nu putem avea si mediu natural neafectat si energie electrica la preturi mici si cantitati insemnate.