Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzProblema fundamentală a pieţei de energie din Europa este lipsa interconexiunilor, iar acestea reprezintă o prioritate de rang zero pentru Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“În Europa, problema este partea de interconexiuni. Dacă vă uitaţi pe piaţa spot, pe acele hărţi cu care mă trezesc în fiecare dimineaţă şi văd că România de multe ori este într-o culoare mai roşie, şi nouă nu ne place foarte mult culoarea roşie după deceniile pe care le-am petrecut sub zodia asta, problema fundamentală o reprezintă lipsa interconexiunilor. Şi, începând cu Belgia, care a preluat Preşedinţia, şi apoi cu Ungaria, inclusiv acum, cu noul comisar european Jorgensen (Dan Jorgensen, comisar pentru Energie şi locuinţe n.r.), interconexiunile reprezintă o prioritate de rang zero pentru Uniunea Europeană. Deci eu mă aştept ca în noul cadru financiar multianual să primească fonduri, şi în special zonele de tranzit, Ungaria, Slovacia, Austria, să-şi dezvolte aceste interconexiuni, pentru ca noi, în Europa, să fim pe o piaţă cu adevărat interconectată şi deci să avem un preţ mult mai bun, similar cu preţurile din vestul Europei”, a spus Burduja, potrivit Agerpres.
El a menţionat lipsa interconexiunilor în centrul Europei, Austria-Slovacia nefiind interconectate în acest moment, şi faptul că Austria-Ungaria şi-ar putea dubla interconexiunile cu o investiţie minimală.
“Gândiţi-vă că, practic, realizarea acestor interconexiuni pe noi ne-ar avantaja, adică ne-ar scădea preţurile în multe momente ale unui an, dar pe austrieci şi pe alţii i-ar dezavantaja pentru că lor le-ar creşte puţin preţurile. Sigur, pe măsură ce noi ne dezvoltăm capacitatea de producţie, toată lumea o să aibă de câştigat dintr-o piaţă europeană cu adevărat integrată. Dar, revenind la principii, suntem în Uniunea Europeană, avem o piaţă energetică unică, sau ar trebui să o avem şi nu o avem. Şi, dacă vă uitaţi pe hărţile invocate mai devreme, veţi vedea că noi tot timpul ne cuplăm, de exemplu, cu Bulgaria sau cu Grecia sau cu ambele şi în multe momente ale anului avem preţuri mai mari. Dacă aceste interconexiuni s-ar dezvolta, vă daţi seama că preţurile ar creşte pe întreaga piaţă regională, pentru noi ar scădea, dar pentru alte state care acum sunt conectate mai bine la vest, la energia mai ieftină, din Franţa sau din Spania, preţurile ar creşte în momentul în care s-ar interconecta mai bine cu Estul. E un principiu al vaselor comunicante, dacă vreţi”, a explicat ministrul Energiei la ZF Power Summit 2025.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More