Energie

Burduja: România va merge până la capăt cu tehnologia SMR. Primul complex va fi instalat la Doicești, județul Dâmbovița

România va merge până la capăt cu tehnologia SMR, iar primul complex va fi instalat la Doicești, județul Dâmbovița, a declarat recent, ministrul energiei Sebastian Burduja, la evenimentul în care Energy Policy Group (EPG) a lansat studiul de analiză economică și tehnică pentru SMR-uri, cu focus pe proiectul SMR de la Doicești. Cercetarea este semnată de experții în energie Radu Dudău (EPG) și James Maxwell (CATF).

”Cu siguranță, România va merge până la capăt cu această tehnologie a reactoarelor modulare de mici dimensiuni”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul evenimentului organizat de EPG.

”Este cert că NuScale este în acest moment cea mai avansată tehnologie pentru reactoare modulare de mici dimensiuni din lume, fiind totodată și singura tehnologie certificată la cel mai înalt nivel de siguranță, de cel mai strict reglementator din domeniul nuclear din lume”, a subliniat acesta.

Compania americană NuScale este unul dintre dezvoltatorii tehnologiei SMR. Studiul EPG arată că sunt cel puțin opt dezvoltatori cu tehnologii similare, cu potențial. Lista acestora aici:

GE-Hitachi BWRX-300,
Holtec SMR-160,
Terrapower Natrium,
X-Energy’s Xe-100 HGTR,
UNSC MMR,
CANDU SMR,
Last Energy PWR-20,
Rolls Royce SMR

Pe site-ul NuScale compania arată că are în diverse stagii de dezvoltare 15 proiecte SMR în toată lumea, dintre care patru în Statele Unite.

În regiunea noastră NuScale dezvoltă două proiecte în Polonia și câte unul în România, Bulgaria, Ucraina și Republica Cehă.

Tehnologia NuScale, singura acreditată de reglementatorul național din Statele Unite ale Americii, s-a confruntat cu un val de critici, după întreruperea unuia dintre proiectele pe care le avea în dezvoltare în Statele Unite.

Cu toate acestea, expertul Radu Dudău a explicat că motivele pentru întreruperea proiectului nu sunt tehnice, ci economice. Acesta spune că alternativele de generare a energiei pe soluții de gaz sunt mult mai avantajoase în Statele Unite, în principal datorită prețului foarte scăzut al gazelor în America.

”Colapsul acelui proiect (n.r. Carbon Free Power Project din Statele Unite) este de natură comercială în primul rând. În SUA, beneficiarii au decis că doresc să obțină un preț mai mic al electricității pe care îl pot obține, de exemplu, de la centralele pe bază de gaze. Gazele sunt extrem de ieftine în SUA”, explică Radu Dudău, co-autorul studiului publicat de EPG.

Reprezentanții companiei NuScale au declarat că proiectul SMR de la Doicești continuă să primească sprijin. Specialiștii spun că până la finalul deceniului acesta ar putea fi pus în funcțiune.

Sunt voci care spun că anularea proiectului CFPP din Idaho, Statele Unite ale Americii ar fi în avantajul României, pentru că finanțarea programată pentru acest proiect s-ar putea ”muta” la Doicești. Ar fi vorba despre un miliard de dolari.

”În America era alocat un miliard de dolari pentru proiectul respectiv. Socoteala de luat în considerare ţine de posibilitatea că acel miliard să fie realocat către România”, a declarat Ionuț Purica, unul dintre cei mai reputați experți în energie pe care îi are România, membru al Academiei Române.

View Comments

  • Ce te mâna? Te stiam baiat destept. Aman-o "sine die". Daca o facem va fi scumpa, pe bani imprumutati. Saracie curata. Daca investeau americanii banii lor si urma sa-i recupereze din productie, era altceva. Asa vom iesi si regulati si cu banii furati.

  • Noi muncim nu gandim. Aplicam in mod consecvent aceasta strategie.
    Hei treziti-va. Nu sunt banii vostri sa-i aruncati in mod imbecil pe geam.

  • Ce-i de comentat? Cineva spunea: Suntem săraci, dar nu suntem prosti. Eu cred că, suntem și săraci și prosti.

  • Ceea ce nu inteleg actualii decidenti si nu au cum, ca nu poti pune in functiune asemenea tehnologii fara sa ai un sector energetic bine pus la punct , echilibrat si eficient, pe care noi nu il avem

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

3 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

4 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

4 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

5 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

7 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More