Categories: Burse/Investitii

BVB: Indicele BET a crescut cu jumătate de punct procentual, după ce a testat în mod repetat nivelul de 10.000 de puncte, nemaiîntâlnit în ultimii 12 ani

  • Tănase: Am demarat la finalul anului trecut cel mai ambițios proiect de dezvoltare a infrastructurii bursiere locale odată cu înființarea companiei care va opera contrapartea centrală. După încheierea procesului de autorizare, vom putea relansa și piață derivatelor. Dincolo de acest proiect dedicat eficientizării pieței secundare, am stabilit și cadrul pentru creșterea lichidității oferind posibilitatea emitenților să încheie contracte de market making cu participanții la piață, iar această posibilitate începe să fie tot mai des fructificată.
  • BVB: Eforturile BVB vor trebui dublate de sprijinul autorităților statului pentru susținerea listarilor companiilor și stimularea populației să economisească în portofolii de valori mobiliare.

Piața de capital din România a început anul 2020 cu un ritm de creștere care s-a situat ușor peste nivelul consemnat la finalul anului trecut, în condițiile în care indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii listate cu excepția SIF-urilor, a oscilat în jurul valorii de 10.000 de puncte pe parcursul lunii trecute, potrivit BVB. Pragul de 10.000 de puncte a fost depășit pe 13 ianuarie 2020, fiind cea mai mare valoare înregistrată de indicele pieței locale în ultimii 12 ani. Pe plan internațional, și indicii de referință ai principalelor burse au testat nivelurile record, fără a lipsi însă corecțiile declanșate de incertitudinile globale, care și-au făcut simțită prezența în piețele externe.

„Trăim într-un context internațional marcat de volatilitate, care izvorăște din incertitudinile investitorilor cu privire la pozițiile pe care să le adopte în piețe. Dincolo de factorii externi, pot apărea și elemente interne care să cauzeze decuplari de la trendul piețelor internaționale. Este greu, în acest moment, să ne imaginăm că în 2020 vom avea un an cu o rată de creștere similară celei din 2019, de 35% pentru BET sau 47% dacă luăm în calcul dividendele. În lipsa unor factori perturbatori și dacă economia românească nu decelerează, companiile românești listate au fundamente solide să contribuie la creșterea generală a pieței și în acest an,” a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Valoarea medie zilnică de tranzacționare a depășit 10 milioane de euro în ianuarie, în timp ce valoarea totală de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de peste 200 de milioane de euro în prima luna din 2020.

„Am demarat la finalul anului trecut cel mai ambițios proiect de dezvoltare a infrastructurii bursiere locale odată cu înființarea companiei care va opera contrapartea centrală. După încheierea procesului de autorizare, vom putea relansa și piața derivatelor. Dincolo de acest proiect dedicat eficientizării pieței secundare, am stabilit și cadrul pentru creșterea lichidității oferind posibilitatea emitenților să încheie contracte de market making cu participanții la piață, iar această posibilitate începe să fie tot mai des fructificată. Pentru a putea vorbi de o mai mare reprezentativitate a bursei în economie, eforturile BVB vor trebui dublate de sprijinul autorităților statului pentru susținerea listarilor companiilor și stimularea populației să economisească în portofolii de valori mobiliare,” a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

La finalul lunii ianuarie, valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB era de 110 miliarde lei, echivalentul a 23 miliarde euro.

Articole recente

China îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe în Taiwan după unificare

China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan…

20 de minute ago

Popeyes România pregătește deschiderea celui de-al treilea restaurant, în AFI Cotroceni

Popeyes România anunță deschiderea celui de-al treilea restaurant în București, în AFI Cotroceni, pe 20…

25 de minute ago

Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei, precum limite în utilizarea aerului condiţionat

Aerul condiţionat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de…

45 de minute ago

Ciucă: Există posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui…

2 ore ago

DNA: Primarul Sectorului 3 – trimis în judecată pentru abuz în serviciu; acuzaţiile se referă la contractul de salubrizare

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie…

2 ore ago

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi…

2 ore ago