Burse/Investitii

BVB  introduce mecanismul de întrerupere a volatilității

Una dintre direcțiile constante de acțiune ale Bursei de Valori București (BVB) vizează alinierea la practicile și standardele bursiere în materie, inclusiv în ceea ce privește mecanismele și tehnicile de tranzacționare.

Mecanismul de întrerupere a volatilității (volatility interruption) se înscrie în acest demers al BVB, fiind o modalitate de protecție și un instrument de administrare a riscului de piață, care să prevină perturbări artificiale ale prețului de piață, contribuind la îmbunătățirea continuității prețurilor și asigurând un grad ridicat de calitate a pieței.

Semnalizând înregistrarea unui anumit grad de volatilitate a prețului, pe baza cererii și ofertei consemnate pentru un instrument financiar, cresc premisele de execuție a ordinelor în situatia înregistrării unor fluctuații accentuate ale prețului de piață pentru un instrument financiar într-un interval de timp scurt.

Acest mecanism se va aplica în cadrul BVB începând cu data de 2 decembrie 2019, pentru acțiunile din componența indicilor BET și BET-FI, precum și pentru acțiunile internaționale din piața reglementată, înlocuind vechiul mecanism de management al prețului în condiții de volatilitate, bazat pe extinderea limitelor de variație.

Mecanismul se poate activa pentru un instrument financiar în etapele de tip licitație și tranzacționare continuă din piața principală a acestuia, constând în înregistrarea unei etape de licitație neprogramate, care să permită participanților să reacționeze la noile condiții de piață, după cum urmează:

  • trecerea pieței dintr-o stare de tip tranzacționare continuă (de tip Deschisa) într-o stare de tip licitație (de tip Pre-deschidere) pentru o scurtă perioadă de timp, în momentul în care prețul potențial al unei tranzacții depășește o anumită limită; sau
  • extinderea unei stări de tip licitație, în condițiile în care prețul potențial de fixing depășește o anumită limită.

 

Modalitatea de adresare a limitelor de volatilitate prin acest mecanism este gestionată și prin tunelurile specifice de preț, astfel:

  • tunelul maxim – este reprezentat de variația maximă a prețului, în afara căruia nu se pot plasa ordine (tunelul aplicabil curent)
  • tunelul static – este un tunel de preț care are ca referință prețul ultimului fixing înregistrat în ședința curentă sau, dacă acesta nu există, prețul de referință
  • tunelul dinamic – este un tunel de preț care are ca referință prețul ultimei tranzacții sau, dacă acesta nu există, prețul de referință.

În funcție de starea în care se află un simbol în piața principală a acestuia, se pot activa următoarele tuneluri dinamice:

 

tunelul dinamic din starea

Pre-deschidere (Preopen)

Dacă prețul potențial de deschidere este în afara acestui tunel, atunci simbol-piață intră în starea Pre-deschidere Extinsă (PreopenXT) pentru o perioadă de timp, urmând ca ulterior să intre în starea Deschisă (Open), indiferent de valoarea noului preț potențial de deschidere.
tunelul dinamic din starea Deschisă (Open) Dacă prețul potențial al unei tranzacții se situează în afara acestui tunel sau în afara tunelului static, atunci simbol-piață intră în starea Volatilitate Întreruptă Vî (deci tranzacția nu se execută) pentru o perioadă de timp, urmând ca ulterior să intre în starea Volatilitate Întreruptă Extinsă (ViXT) sau în starea Deschisă (Open).
tunelul dinamic din starea Volatilitate Întreruptă (Vi) Dacă prețul potențial de deschidere este în afara acestui tunel, atunci simbol-piață intră în starea Volatilitate Întreruptă Extinsă (ViXT) pentru o perioadă de timp, urmând ca ulterior să intre în starea Deschisă (Open), indiferent de valoarea noului preț potențial de deschidere.

 

Din prisma operațiunilor cu ordine, stările Pre-deschidere Extinsă (PreopenXT), Volatilitate Întreruptă (Vî) și Volatilitate Întreruptă Extinsă (ViXT) sunt echivalente cu starea Pre-deschidere.

Un alt concept introdus odată cu implementarea acestui mecanism vizează asigurarea unui interval de timp de durată aleatorie, între un minim de 3 minute și un maxim de 3 ½ minute pentru stările de licitație Pre-deschidere Extinsă, Volatilitate Întreruptă și Volatilitate Întreruptă Extinsă  – pentru o mai bună neutralitate și obiectivitate a condițiilor de determinare a prețurilor de piață. 

Aplicarea acestui mecanism la nivelul pieței principale a unui instrument financiar implică o abordare corelată și la nivelul pieței Deal a acestuia, prin aplicarea unor limite de variație statice, care se calculează având drept reper prețul de referință pentru tunelul static din piața principală.

Calibrarea parametrilor aplicabili mecanismului de întrerupere a volatilității – valori ale tunelurilor de preț, durate de timp aferente stărilor entităților simbol-piață, precum și alte informații – a fost efectuată pe baza principiilor și experienței europene în materie. Informații cu privire la parametrii aplicabili se regăsesc în documentul Precizări tehnice cu privire la elemente specifice aferente mecanismului de întrerupere a volatilității (volatility interruption) pe site-ul BVB, la secțiunea Reglementări BVB.

 

Articole recente

Jianu (CNIPMMR): Este necesar să susţinem mai mult iniţiativele de tipul aplicaţie Romania Start-up Revolution

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…

o oră ago

Mateusz Morawiecki: Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…

2 ore ago

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…

2 ore ago

Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…

2 ore ago

Un individ mascat a pătruns în complexul rezidenţial unde locuieşte cancelarul Olaf Scholz, care nu se afla acasă

Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…

2 ore ago