International

Canada are de gând să facă concurenţă Chinei în regiunea Asia-Pacific

Canada a prezentat duminică un pachet în valoare de 2,3 miliarde de dolari canadieni (aproximativ 1,65 miliarde de euro) destinat strategiei sale economice şi diplomatice în regiunea Asia-Pacific, unde Ottawa doreşte să devină un “partener autentic şi de încredere”, făcând astfel concurenţă Chinei, informează luni AFP, potrivit Agerpres.

Pentru a-şi consolida prezenţa şi influenţa în Asia-Pacific, Ottawa intenţionează să îşi întărească capacităţile militare în Pacific, inclusiv prin trimiterea unei fregate, să dezvolte comerţul şi investiţiile, să sprijine programele de “asistenţă internaţională feministă”, să finanţeze infrastructuri durabile şi să îşi extindă reţeaua diplomatică, indică un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

“Viitorul Indo-Pacificului este al nostru; avem un rol de jucat în modelarea acestuia. În acest scop, trebuie să fim un partener autentic şi de încredere” în rândul aliaţilor occidentali, a susţinut şefa diplomaţiei canadiene, Melanie Joly, în comunicatul de presă menţionat.

“Această strategie trimite un mesaj clar: Canada este prezentă în regiune şi este aici pentru a rămâne”, a insistat ea.

Această foaie de parcurs urmăreşte “să aprofundeze angajamentul în Indo-Pacific în următorii zece ani, sporind contribuţia noastră la pacea şi securitatea regionale”, se arată în document.

Această strategie este dezvăluită în urma unui turneu în regiune al premierului Justin Trudeau, care a fost însoţit de ministrul de externe. Aceştia au participat la mai multe summit-uri: ASEAN (Phnom Penh), G20 (Bali) şi APEC (Bangkok).

Canada, care are o relaţie tensionată cu Beijingul, nu ascunde faptul că strategia sa pentru regiune a fost formulată ca răspuns la influenţa Chinei.

“Există o problemă fundamentală legată de faptul că în prezent China nu respectă normele internaţionale şi încearcă să le modifice sau să le interpreteze în propriul beneficiu”, a declarat Melanie Joly pentru cotidianul Quebec La Presse.”Există un risc geopolitic în a face afaceri în China”, a subliniat şefa diplomaţiei canadiene.

Articole recente

Qatargate: Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella şi Andrea

Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia)…

28 de minute ago

Siegfried Mureşan, în plenul Parlamentului European: Tot ceea ce facem pentru Ucraina trebuie să facem şi pentru Republica Moldova

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European şi preşedinte…

o oră ago

Qatargate: Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino

Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputaţilor socialişti Marc Tarabella (Belgia)…

o oră ago