Auto

Cancelarul german Olaf Scholz şi președintele sârb Aleksandar Vučić vor participa la semnarea unui acord de cooperare între UE și Serbia privind importul de minerale, inclusiv litiu

  • Comisia Europeană va participa la semnarea de vineri la Belgrad

După ani de zile în vizorul diplomației, președintele sârb Aleksandar Vučić este catapultat din nou în prim-planul politicii datorită apetitului vorace al Uniunii Europene – și în special al Germaniei – pentru materiile prime necesare construirii de vehicule electrice, scrie Politco.

Cancelarul german Olaf Scholz intenționează să călătorească vineri la Belgrad într-o vizită surpriză pentru a participa la semnarea unui acord de cooperare între UE și Serbia privind importul de minerale, inclusiv litiu, care sunt esențiale pentru tranziția digitală și ecologică a UE, au declarat pentru POLITICO trei persoane care cunosc pregătirile, dar care au solicitat anonimatul, deoarece nu au fost autorizate să vorbească public.

 

Anterior, Vučić a fost în mare parte izolat printre liderii europeni din cauza relaţiilor  sale controversate cu Rusia și China, a tensiunilor cu Kosovo și a acuzațiilor de fraudă electorală.

Germania, în calitate de cel mai mare producător de automobile din UE, are un interes enorm în asigurarea litiului – în special în Europa, pentru a-și reduce dependența de China. Cu toate acestea, este neobișnuit ca Scholz să facă o astfel de călătorie într-un termen atât de scurt. Biroul său a refuzat să comenteze informaţia, potrivit Politico .

Guvernul Serbiei a anunțat marți că va relua lucrările la un proiect controversat de exploatare a litiului în vestul țării, în urma unei decizii a Curții Constituționale de săptămâna trecută, care a autorizat explotarea unei mine de litiu.

Anterior, Guvernul de la Belgrad a oprit proiectul și a anulat licențele acordate gigantului minier britanico-australian Rio Tinto în urma protestelor în masă din urmă cu mai bine de doi ani.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, este așteptat să participe la ceremonia de semnare, au declarat două dintre persoanele cu care a vorbit POLITICO.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a gândit să se alăture călătoriei, dar participarea sa este incertă, având în vedere că trebuie să câștige un vot în Parlamentul European joi pentru a fi confirmată pentru un al doilea mandat.

Comisia nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Šefčovič a declarat în mai că un acord privind litiul cu Serbia ar putea fi finalizat “într-o perioadă scurtă de timp”.

 

Articole recente

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

30 de minute ago

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

o oră ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

2 ore ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

3 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

3 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More