International

Cancelarul german Olaf Scholz zboară la Moscova în încercarea de a evita războiul

  • Călătoria urmează vizitei în Ucraina de luni

  • Scholz a spus la Kiev că este pregătit pentru sancțiuni de amploare

  • Conducta de gaz Nord Stream 2 din Rusia în atenție

 

Cancelarul german Olaf Scholz merge astăzi la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin într-o misiune cu mize mari de a preveni războiul, cel mai mare partener comercial al Rusiei în Europa avertizând asupra unor sancțiuni de amploare dacă va ataca Ucraina, potrivit Reuters.

Călătoria de o zi a lui Scholz, după ce a vizitat Kievul luni, face parte din diplomația occidentală frenetică pentru a încerca să oprească un potențial atac, deoarece peste 100.000 de soldați ruși se află acum la granițele Ucrainei.

Cancelarul a spus că va transmite mesajul Occidentului că sunt deschiși la dialog cu privire la preocupările de securitate ale Rusiei, dar că va impune sancțiuni dacă  Rusia va invada Ucraina.

„Suntem pregătiți pentru sancțiuni de mare anvergură și eficiente în coordonare cu aliații noștri”, a spus el la Kiev luni, înainte de a se întoarce la Berlin.

Avertismentele privind sancțiunile lovesc şi mai tare pentru că vin din partea Germaniei, partenerul comercial numărul unu al Rusiei în Europa și cel mai mare consumator de gaze naturale rusești – deși acest lucru ar putea limita și marja de manevră a lui Scholz.

El a semnalat luna trecută că „totul va trebui discutat dacă va exista o intervenție militară” când a fost întrebat despre conducta Nord Stream 2 din Rusia în Germania, care are scopul de a aduce mai mult gaz rusesc în Europa de Vest, ocolind țara tradițională de tranzit Ucraina.

Dar nu a promis că va pune capăt Nord Stream 2 și nici măcar nu a numit nominalizat-o în legătură cu sancțiunile, spre deosebire de președintele american Joe Biden, care a declarat că gazoductul va fi oprit dacă Rusia va invada Ucraina.

Rusia neagă intenția de a invada, acuzând Occidentul de isterie.

Scholz, care a preluat mandatul în decembrie, s-a confruntat cu critici pentru profilul său scăzut în timpul crizei, în contrast cu conducerea Angelei Merkel în timpul anexării Crimeei de către Rusia în 2014. Președintele francez Emmanuel Macron a preluat conducerea în Europa, vizitând Moscova în urmă cu o săptămână și telefonând regulat lui Putin.

Merkel și Putin au avut o relaţie specială. Ea a devenit interlocutorul cheie în Europa al lui Putin în cei 16 ani la putere. Aceasta va fi prima întâlnire a lui Scholz cu Putin în calitate de cancelar, deși l-a întâlnit în funcții de conducere anterioare.

„Merkel a avut această relație specială cu Putin – cred că o respecta – și au avut mult timp să își construiască relația”, a declarat Jana Puglierin, directorul biroului din Berlin al Consiliului European pentru Relații Externe. „Pentru Scholz, va fi mai complicat”.

Guvernul lui Scholz a fost acuzat că a dat semnale mixte cu privire la criză, cu dezacorduri între cele trei partide care alcătuiesc coaliția, precum și în cadrul social-democraților (SPD) la conducere.

Partidul de coaliție junior Verzii, care deține ministerul de externe, vrea să elimine Nord Stream 2. Fostul cancelar al SPD Gerhard Schroeder, care și-a luat un loc de muncă la gigantul energetic rus Gazprom după ce a părăsit mandatul în 2005, continuă să facă lobby pentru acesta.

Dorința tradițională a SPD de angajare mai strânsă cu Rusia ar putea fi un atu în discuțiile cu Putin, a spus Puglierin. „Dar Scholz nu își poate permite să fie veriga slabă a alianței occidentale”, a spus el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a sugerat luni lui Putin ca Moscova să continue pe calea diplomatică în eforturile sale de a extrage garanții de securitate din Occident.

Articole recente

Tuţă (comisie parlamentară de specialitate): Securitatea cibernetică nu poate fi organizată ca un serviciu de pompieri

Securitatea cibernetică nu poate fi organizată ca un serviciu de pompieri şi nu putem aştepta…

25 de minute ago

Plasa de siguranță a sistemului bancar în acțiune: exemplul american

Autor: Cristian Bichi, Consilier guvernator, Cancelaria BNR  Confruntate în ultimele zile cu prăbușirea a trei…

27 de minute ago

Rog (Cyberint)/Românii au o boală când vorbim despre ”igienă” cibernetică: iau măsuri numai după ce se întâmplă ceva

Cetăţenii obişnuiţi nu sunt ţintele actorilor statali, dar în acelaşi context românii au o boală:…

42 de minute ago

Catrina (DNSC): Zona de educaţie în securitate cibernetică este extrem de importantă pe mai multe paliere

Zona de educaţie şi cunoştinţe cyber este extrem de importantă pe mai multe paliere, pentru…

o oră ago

EVERGENT Investments propune un dividend brut de 0,09 lei/acțiune, cu un randament de 7,1%

Consiliul de administrație propune un dividend brut de 0,09 lei/acțiune, cu un randament de 7,1%.…

o oră ago

Virgil Popescu: Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport gaze Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa

Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport a gazelor naturale pe…

2 ore ago